FORUM PTT -  Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Korsze - Ełk - Olecko
Autor Wiadomość
Aikozann
zaawansowany


Pomógł: 48 razy
Wiek: 30
Dołączył: 20 Sie 2010
Posty: 859
Skąd: Sierpc
Wysłany: 17-05-2021, 19:28   

RBach napisał/a:
(...) TransDEM wygeneruje ci teren taki, jakie są mapy wysokości (...)

Tak, dlatego na nasypy i inne tego typu formy kształtowania terenu pod torem raczej nie ma co liczyć jeśli chodzi o generowanie terenu w TransDEM'ie czy w HOG'u. Ograniczeniem jest tu rozdzielczość cyfrowych map wysokości:

- widać po rozmiarze pikseli mapy cyfrowej na screenie, że rozdzielczość dostępnych darmowych cyfrowych map wysokości jest nie lepsza niż na oko jakieś 15-20 m, czy nawet gorzej. Więc wszelkie antropogeniczne formy terenu raczej nie będą na nich uwzględnione.
Natomiast być może udało by się to zrobić mając te zaimportowane wysokości w postaci pliku tekstowego. Nie testowałem tej opcji, ale TransDEM teoretycznie (tj. wg instrukcji) ma opcję generowania torów czy spline'ów na podstawie trójwymiarowej grafiki wektorowej ("polilinii"). Gdyby się udało zaimportować taki zestaw danych (współrzędne + wysokości) i zapisać jako trójwymiarowa grafikę wektorową, to może by się udało. I potem można się posiłkować opcją
"wyrównaj teren pod torem". Tylko trzeba być mieć do tego jakiś dodatkowy program do trójwymiarowej grafiki wektorowej, np. jakieś oprogramowanie CAD 3D.
Ostatnio zmieniony przez Aikozann 17-05-2021, 19:29, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
RBach 
Administrator
Toromistrz


Pomógł: 301 razy
Wiek: 44
Dołączył: 26 Lut 2008
Posty: 4336
Skąd: Gościcino Centralne
Wysłany: 17-05-2021, 20:21   

Aikozann napisał/a:
teoretycznie (tj. wg instrukcji) ma opcję generowania torów czy spline'ów na podstawie trójwymiarowej grafiki wektorowej ("polilinii"). Gdyby się udało zaimportować taki zestaw danych (współrzędne + wysokości) i zapisać jako trójwymiarowa grafikę wektorową, to może by się udało. I potem można się posiłkować opcją
"wyrównaj teren pod torem". Tylko trzeba być mieć do tego jakiś dodatkowy program do trójwymiarowej grafiki wektorowej, np. jakieś oprogramowanie CAD 3D.


O popatrz. A profil linii (czy w ogóle terenu) można sobie zapisać do pliku txt, zawierającego współrzędne (geodezyjne) i wysokość npm. I tak co 100m albo i co 1m, o ile nie robisz na raz 100km profilu. Trzeba by zobaczyć, czy idzie to zaimportować.
_________________
Moje dodatki
Instrukcje kolejowe
KUID:263713
aktualny release skryptów sygnalizacji v5.3: 11.04.2020
 
 
Jamal 
znawca
Mapotwórca


Pomógł: 21 razy
Wiek: 42
Dołączył: 26 Lut 2008
Posty: 1930
Skąd: Zabrze
Wysłany: 17-05-2021, 23:45   

RBach napisał/a:
profil linii (czy w ogóle terenu) można sobie zapisać do pliku txt, zawierającego współrzędne (geodezyjne) i wysokość npm. I tak co 100m albo i co 1m, o ile nie robisz na raz 100km profilu. Trzeba by zobaczyć, czy idzie to zaimportować.

Fizycznie nie będę w stanie tego zrobić. Dlatego wolę profil linii PLK, bo idealnie odwzorowuję prawdziwą linię w grze. Tak robiłem z Lublin-Dorohusk i tak robię teraz z Korsze-Ełk-Olecko.
Tymczasem prace wreszcie się posunęły aż do semafora wjazdowego w Kętrzynie. Poniżej widać rozgałęzienie na Węgorzewo (linii tej docelowo nie będzie, ani też do )

Jeszcze raz proszę chętnych o zrobienie budynków, o które prosiłem wcześniej. Mam materiały zdjęciowe. Potrzebuję tylko chętnego modelarza do stworzenia modeli. Czy ktoś się pisze?
_________________
Mapa Lublin-Dorohusk
Korsze - Ełk - Olecko - w budowie
Ostatnio zmieniony przez Jamal 17-05-2021, 23:46, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
Jamal 
znawca
Mapotwórca


Pomógł: 21 razy
Wiek: 42
Dołączył: 26 Lut 2008
Posty: 1930
Skąd: Zabrze
Wysłany: 28-05-2021, 23:03   

Jestem w Kętrzynie i mam problem. Bardzo charakterystyczne dla Kętrzyna są wiaty peronowe. Bardzo podobne są te stworzone już dla Czerska. Niestety te dla Czerska są bardzo szerokie (zadaszenie). Czy są może dostępne mniejsze wersje? Nie z tak szerokim zadaszeniem? Poniżej zdjęcie wiat w Kętrzynie:


Poniże wiaty z Czerska:



Czy jeśli takowych mniejszych nie ma, to jest szansa, by ktoś z Was mi pomógł i takie mniejsze stworzył?
_________________
Mapa Lublin-Dorohusk
Korsze - Ełk - Olecko - w budowie
 
 
 
Jamal 
znawca
Mapotwórca


Pomógł: 21 razy
Wiek: 42
Dołączył: 26 Lut 2008
Posty: 1930
Skąd: Zabrze
Wysłany: 07-06-2021, 23:06   

Jeszcze raz chciałem prosić was o pomoc z wiatami peronowymi w Kętrzynie. Możesz ktoś z was wziąć to na ochotnika? Bardzo by się przydały.

Poniżej gotowa stacja Kętrzyn:



















_________________
Mapa Lublin-Dorohusk
Korsze - Ełk - Olecko - w budowie
 
 
 
Jamal 
znawca
Mapotwórca


Pomógł: 21 razy
Wiek: 42
Dołączył: 26 Lut 2008
Posty: 1930
Skąd: Zabrze
Wysłany: 07-06-2021, 23:19   

film usunięty
_________________
Mapa Lublin-Dorohusk
Korsze - Ełk - Olecko - w budowie
Ostatnio zmieniony przez Jamal 08-06-2021, 00:29, w całości zmieniany 4 razy  
 
 
 
Pawel_15 
znawca
Mann Bonk



Pomógł: 65 razy
Wiek: 31
Dołączył: 30 Maj 2009
Posty: 2019
Skąd: Bonk (Westpreussen)
Wysłany: 07-06-2021, 23:56   

Zarżnąłeś tę mapę niczym Wąski zarżąnął kurze złote jaja. Ostatni raz taką slajdozę widziałem na moim pierwszym komputerze (2001-2007) jak na 800 MHz próbowałem odpalić legendarne Podlasie PRL. Te drzewka 3D speed trees może i wyglądają lepiej ale właśnie pozbawiły szansy na płynna grę osobą które nie mają full wypas kompa. Podejrzewam że i mój sprzęt będzie wył niczym zarzynana krowa żeby to ogarnąć i zdarzą mu się delikatne lagi. O grze na ULTRA nawet nie myślę bo będzie jeszcze większa slajdoza. O rachunkach za prąd nie wspominam bo i tak mam co miesiąc suszenie głowy że bijemy rekordy zużycia. Skoro wiatrak wyje jak szalony....

Ta gra wymaga ciągłych kompromisów. Zbudowałem nie jedną mapę do gry. Tak, to była jedna mapa która kręciła się wokół jednego owada i była budowana 150 razy za każdym razem w inny sposób. Póki co roślinność Bogdana to najlepsze co powstało do tej gry. I jakościowo i pod względem optymalizacji. A że wygląda nie do końca w nowym oświetleniu? Ta gra wymaga ciągłych kompromisów.

Wiem że YT kaleczy jakość gameplayów z Trainza ale nie aż tak. Rozumiem irytujące przycinki czy mniejszy FPS ale kurde nie totalny pokaz slajdów który powinien zamienić się w ewakuacyjny dla gry i komputera Fatal Error znany z TRS2004.
 
 
Jamal 
znawca
Mapotwórca


Pomógł: 21 razy
Wiek: 42
Dołączył: 26 Lut 2008
Posty: 1930
Skąd: Zabrze
Wysłany: 08-06-2021, 00:29   

Paweł. Już raz o tym pisałem. Mi nic w grze nie tnie! To ten cholerny program do nagrywania...
Nieważne, film już jest usunięty. Muszę coś skombinować na przyszłość do nagrywania filmów. Ale to, co kiedyś było dobre, teraz już jest niedostępne... Ech...
_________________
Mapa Lublin-Dorohusk
Korsze - Ełk - Olecko - w budowie
Ostatnio zmieniony przez Jamal 08-06-2021, 00:34, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
Pawel_15 
znawca
Mann Bonk



Pomógł: 65 razy
Wiek: 31
Dołączył: 30 Maj 2009
Posty: 2019
Skąd: Bonk (Westpreussen)
Wysłany: 08-06-2021, 01:57   

Bandicam albo OBS. Pierwszy płatny, drugi darmowy.
 
 
Jamal 
znawca
Mapotwórca


Pomógł: 21 razy
Wiek: 42
Dołączył: 26 Lut 2008
Posty: 1930
Skąd: Zabrze
Wysłany: 08-06-2021, 08:48   

Pawel_15 napisał/a:
Bandicam albo OBS. Pierwszy płatny, drugi darmowy.
Mam OBS i jest goowno warty.
_________________
Mapa Lublin-Dorohusk
Korsze - Ełk - Olecko - w budowie
 
 
 
Pawel_15 
znawca
Mann Bonk



Pomógł: 65 razy
Wiek: 31
Dołączył: 30 Maj 2009
Posty: 2019
Skąd: Bonk (Westpreussen)
Wysłany: 08-06-2021, 11:15   

Spróbuj Bandicam wobec tego. Jak będzie działał prawidłowo to sobie kupisz wersję pełną bez stopki na górze. Wersja darmowa ma tylko to jedno jedyne ograniczenie - stopka na każdym filmie. Nie kosztuje majątku, stówka a i często są promocje że można kupić za jakieś grosze.
 
 
Cris 
zaawansowany


Pomógł: 20 razy
Wiek: 29
Dołączył: 15 Sie 2008
Posty: 893
Skąd: Źmigród/Leszno
Wysłany: 08-06-2021, 11:43   

Używam Bandicam darmowe. Stopka jak stopka, aż tak mnie nie denerwuje. A jakość obrazu i płynność są ok. Dla przykładu --->

https://www.youtube.com/watch?v=4FNlckQbzSY

Film w jakości HD 1080p.
 
 
 
Jędrek25 
super user


Pomógł: 7 razy
Wiek: 17
Dołączył: 10 Paź 2017
Posty: 181
Skąd: Poznań
Wysłany: 08-06-2021, 16:57   

A jaką masz szybkość zapisu w OBSie?
 
 
Jamal 
znawca
Mapotwórca


Pomógł: 21 razy
Wiek: 42
Dołączył: 26 Lut 2008
Posty: 1930
Skąd: Zabrze
Wysłany: 09-06-2021, 12:00   

Pawel_15 napisał/a:
Spróbuj Bandicam wobec tego. Jak będzie działał prawidłowo to sobie kupisz wersję pełną bez stopki na górze. Wersja darmowa ma tylko to jedno jedyne ograniczenie - stopka na każdym filmie. Nie kosztuje majątku, stówka a i często są promocje że można kupić za jakieś grosze.
Spróbuję.
Cris napisał/a:
Używam Bandicam darmowe. Stopka jak stopka, aż tak mnie nie denerwuje. A jakość obrazu i płynność są ok. Dla przykładu --->
https://www.youtube.com/watch?v=4FNlckQbzSY
Film w jakości HD 1080p.
Świetny film! Dawaj więcej!
_________________
Mapa Lublin-Dorohusk
Korsze - Ełk - Olecko - w budowie
 
 
 
Jamal 
znawca
Mapotwórca


Pomógł: 21 razy
Wiek: 42
Dołączył: 26 Lut 2008
Posty: 1930
Skąd: Zabrze
Wysłany: 12-06-2021, 07:00   

Pociąg osobowy relacji Ełk-Korsze. Film przedstawia przejazd po gotowym odcinku od Ełku do Kętrzyna. :)
Wreszcie udało mi się nagrać przejazd po mojej mapce przy użyciu Bandicam i to w wersji ciętej po kilka minut. Chyba chodziło o wielkość pliku, gdzie po przekroczeniu pewnej wartości film już się po prostu zacinał.

_________________
Mapa Lublin-Dorohusk
Korsze - Ełk - Olecko - w budowie
 
 
 
Lutek 
znawca
PL-PLKW



Pomógł: 118 razy
Wiek: 30
Dołączył: 08 Mar 2008
Posty: 2639
Skąd: Poznań/Nakło nad Not
Wysłany: 12-06-2021, 07:48   

Możesz podesłać swoje ustawienia światła w 2019?
_________________
www.bazawagonow.pl
 
 
 
Jamal 
znawca
Mapotwórca


Pomógł: 21 razy
Wiek: 42
Dołączył: 26 Lut 2008
Posty: 1930
Skąd: Zabrze
Wysłany: 09-07-2021, 14:25   

Dziś chciałem zaprezentować kolejne odcinki gotowej mapki:
- wyjazd z Kętrzyna w stronę Korsz
- przystanek Nowy Młyn, który przed wojną był stację węzłową. widać dalej odnogę bez szyn dawnej linii: Nowy Młyn - Reszel - Sątopy Samulewo. Po wojnie sowieci rozebrali tą linię właśnie na odcinku Nowy Młyn - Reszel.
- przystanek osobowy Linkowo
- szlak do samej stacji Tołkiny. Stacja będzie później wykonana wraz z ostatnim szlakiem do Korsz! :)
Linia od Kętrzyna jest już bardzo łatwa krajobrazowo, wręcz pusta: bezkresne pola uprawne z nielicznymi kępami drzew.







































_________________
Mapa Lublin-Dorohusk
Korsze - Ełk - Olecko - w budowie
 
 
 
Patrykos
zaawansowany



Pomógł: 8 razy
Dołączył: 25 Lut 2008
Posty: 807
Skąd: Imielin
Wysłany: 10-07-2021, 23:00   

Piękne uczucie oglądać te screenshoty, konfrontując jednocześnie je ze wspomnieniami z gonienia białostockich dwusuwów. Fachowa robota i oby projekt dobiegł końca!
_________________
Pozdrawiam, Patryk.
http://www.patrykos.kolej.org.pl/ / https://www.facebook.com/PatrykosTrainz/
 
 
 
ciekma 
nowy


Wiek: 17
Dołączył: 18 Kwi 2019
Posty: 19
Skąd: Wejherowo
Wysłany: 11-07-2021, 12:44   

Patrykos, teraz możesz ganiać za niebieskimi czterosuwami :P Jeszcze w tegoroczną majówkę można było ganiać za 46-035, a teraz chyba już stoi w Olsztynie...
_________________
Pozdrawiam z Las Vejherovas!
MW
 
 
Jamal 
znawca
Mapotwórca


Pomógł: 21 razy
Wiek: 42
Dołączył: 26 Lut 2008
Posty: 1930
Skąd: Zabrze
Wysłany: 17-07-2021, 17:54   

Przedostatnia już na mojej mapie stacja Tołkiny właśnie została ukończona! Teraz już tylko długi szlak do Korsz i potem sama stacja Korsze!











_________________
Mapa Lublin-Dorohusk
Korsze - Ełk - Olecko - w budowie
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group