FORUM PTT -  Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi
Poprzedni temat :: Następny temat
Zamknięty przez: zolwik
30-12-2014, 15:34
LINIA 202 GDAŃSK GŁ - SZCZECIN GŁ
Autor Wiadomość
kaziu767
user


Wiek: 33
Dołączył: 19 Paź 2013
Posty: 75
Skąd: Koszalin
Wysłany: 08-01-2014, 20:51   LINIA 202 GDAŃSK GŁ - SZCZECIN GŁ

Witam,



Mianowicie wiele czasu spedzilem w poszukiwaniu lini 202 ale bez skutku,urlop w pracy dosc dlugi wiec zasiadlem do PC.Staram sie aby mapa w miare mozliwosci byla realna tj.(odleglosci stacje, drogi,rzeki.)Oczywiscie gdy skoncze opublikuja ja,dodam tylko ze jest to moja pierwsza mapa w trybie geodety.Niebawem(byc moze jutro) dodam kilka screnów abyscie sie mogli wypowiedziec.


Bedzie to jak narazie fragment lini odcinek z Koszalina do Szczecina( staram sie aby mapa nie "pozerala" mocy komputera pracuje na sprzecie 2x2.2 GHz 2 GB RAM, GF 9800 GT 512 MB tryb maszynisty okolo 50 fps na trasie na duzych stacjach 35/40 fps.)



Nietety co zdazylem zauwazyc to ruch AI (po ustawieniu przebiegów,rozkladu jazdy itd. zachowuje sie skandalicznie) dlatego zrobilem obejscie ukrylem petle torów po ktorych jezdza pociagi i wjezdzaja i wyjezdzaja ze stacji.


Drugi problem jaki mnie boli to to,iz skala np 1000 m w trs pociag przy predkosci 60km/h pokonuje znacznie szybciej jak powinien.


Jezeli macie pomysly jak urozmaicic krajobraz itp podzielcie sie uwaqami i pomyslami


zapraszam niebawem do sciagania mapa bedzie bez praw autorskich(nie tyczy sie dodatkow uzytych w mapie)tak,ze wyrazam zgode na jej edycje i publikacje.







Oczywiscie bede ciagle dodawal nowe screeny w miare zainteresowania:) ;-)
Ostatnio zmieniony przez kaziu767 08-01-2014, 21:42, w całości zmieniany 15 razy  
 
 
 
Wujek 082
znawca



Pomógł: 98 razy
Wiek: 32
Dołączył: 04 Cze 2009
Posty: 2250
Skąd: spod Ostrołęki
Wysłany: 08-01-2014, 21:06   

Na forum obowiązują miniaturki! Zapoznaj się może z regulaminem najpierw i zasadami panującymi na PTT. Następna moja interwencja poskutkuje warnem, a tego przecież nie chcemy.
_________________
www.trainzart.pl
 
 
 
kaziu767
user


Wiek: 33
Dołączył: 19 Paź 2013
Posty: 75
Skąd: Koszalin
Wysłany: 08-01-2014, 21:45   

sorka juz sa miniaturki czlowiek uczy sie na bledach ;-)
 
 
 
Jacek
znawca
Milovník ČD


Pomógł: 115 razy
Wiek: 49
Dołączył: 21 Lut 2008
Posty: 2668
Skąd: Chorzów
Wysłany: 08-01-2014, 23:56   

Cytat:
zapraszam niebawem do sciagania


czy dobrze rozumiem, że masz już skończony ponad 100 km odcinek tej linii?
 
 
 
kaziu767
user


Wiek: 33
Dołączył: 19 Paź 2013
Posty: 75
Skąd: Koszalin
Wysłany: 09-01-2014, 08:21   

Nie nie narazie okolo 45 km z Koszalina do Rąbina i potem dalej lece na Szczecin,nastepnie jak ukoncze Szczecin biore fragment od Koszalina do Gdanska :-) i wtedz bedzie cala linia 202.Narazie wypuszcze fragment Koszalin-Szczecin i ocenicie jak sie jezdzi ;-)





Wiejski klimat wjazd na stacje Kosciernica


wyjazd z bialogardu


wjazd do bialogardu od strony świdwina


Równiez na wiekszych stacjach beda zapowiedzi stacyjne ktore sam tworzylem i uzyczylem glosu :-P


Dzieki uprzejmosci kolegow mam fajna roslinnosc http://bbf11.krb.com.pl/?...nosc-do-trs,102 ale coz radosc nie trwala dlugo po zainstalowaniu odpaleniu geodety trawa, las itp. sa na liscie ale brak miniaturek i oczywiscie nie da sie ustawic bo wogole ich nie wyswietla moze ktos mial podobny problem gram na directX 1600x1200.
Ostatnio zmieniony przez kaziu767 09-01-2014, 09:25, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
 
zolwik
znawca
Dyżurny Ruchu



Pomógł: 232 razy
Wiek: 33
Dołączył: 18 Lut 2008
Posty: 5110
Skąd: Wrocław
Wysłany: 09-01-2014, 10:27   

na jakiej ty to wersji trainza robisz? 2004?
a co do wykonanej długości..
to masz 45km zrobione i pokazałeś tylko 8 screenów ?
_________________
Pogromca AI

TOWARY i ŁADOWNIE PNT https://1drv.ms/u/s!AuMHAl_RhKy3hYBckc9zMsWvw0JW8w?e=xNGT7v
 
 
 
kaziu767
user


Wiek: 33
Dołączył: 19 Paź 2013
Posty: 75
Skąd: Koszalin
Wysłany: 09-01-2014, 10:30   

dokladnie 2004 +sp4 narazie koncentruje sie na postepie prac stopniowo bede dodawal coraz wiecej screenow:) teraz walcze zeby wyswietlalo ta nowa roslinnosc ale narazie bez skutku(:(
 
 
 
zolwik
znawca
Dyżurny Ruchu



Pomógł: 232 razy
Wiek: 33
Dołączył: 18 Lut 2008
Posty: 5110
Skąd: Wrocław
Wysłany: 09-01-2014, 10:33   

to może przenieś ją na nowszą wersje... bo w 2004 masz pełno starych dodatków jeszcze rodem z painta... a pozatym duża większośc dodatków która jest teraz robiona jest od 2006 do góry
_________________
Pogromca AI

TOWARY i ŁADOWNIE PNT https://1drv.ms/u/s!AuMHAl_RhKy3hYBckc9zMsWvw0JW8w?e=xNGT7v
 
 
 
kaziu767
user


Wiek: 33
Dołączył: 19 Paź 2013
Posty: 75
Skąd: Koszalin
Wysłany: 09-01-2014, 10:37   

Mam jeszcze 2006 i 2009 TRS ale jakos strasznie przyzwyczailem sie do 2004 ;-) niestety na 2004 nie rusza roslinnosc ani na radeonie HD ani na GeForce poddaje sie :-( w 2006 przeraza mnie content menager
 
 
 
RBach 
Administrator
Toromistrz


Pomógł: 301 razy
Wiek: 44
Dołączył: 26 Lut 2008
Posty: 4336
Skąd: Gościcino Centralne
Wysłany: 09-01-2014, 10:40   

kaziu767 napisał/a:
niestety na 2004 nie rusza roslinnosc ani na radeonie HD ani na GeForce poddaje sie


Bo zielsko Bogdana jest 2009+. Trainz na Windowsie 3.11 tez nie pójdzie, jest jakaś granica wspierania starych wersji, dotyczy to też dodatków do Trainza :-)
_________________
Moje dodatki
Instrukcje kolejowe
KUID:263713
aktualny release skryptów sygnalizacji v5.3: 11.04.2020
Ostatnio zmieniony przez RBach 09-01-2014, 10:41, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
kaziu767
user


Wiek: 33
Dołączył: 19 Paź 2013
Posty: 75
Skąd: Koszalin
Wysłany: 09-01-2014, 10:42   

I wszystko w temacie teraz czy da rade przeniesc to na 2006?, albo poszukac jakies lepszej alternatywnej roslinnosci.coz biore dalej sie do roboty bo szkoda czasu jezeli ktos ma jakas roslinnosc pod trs 2004 bede wdzieczny :->


Moze ktos kto towrzy dodatki zlituje sie nad fanami trs 2004 i nie zapomnie o nich i jakies loki i nie tylko jeszcze zrobi fajnie by bylo...... ;-) ;-)
Ostatnio zmieniony przez kaziu767 09-01-2014, 10:51, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
 
RBach 
Administrator
Toromistrz


Pomógł: 301 razy
Wiek: 44
Dołączył: 26 Lut 2008
Posty: 4336
Skąd: Gościcino Centralne
Wysłany: 09-01-2014, 10:55   

kaziu767 napisał/a:
I wszystko w temacie teraz czy da rade przeniesc to na 2006?


Prawdopodobnie dałoby radę i na TS2010. Kwestia dodatków.
Mapa to tak naprawdę tylko zapis ukształtowania terenu i współrzędne obiektów. Nic więcej :-)
Natomiast kwestia działania samych dodatków przeniesionych z 2004 to inna bajka, dużo rzeczy wymaga pogrzebania w samych dodatkach, żeby poszły na wyższych wersjach. Spróbować możesz, wtedy zobaczysz, czego ie masz i ile nie działa.
2006 bym zostawił, ta wersja również zaczyna być juz pomijana przez twórców dodatków, za chwilę się okaże, ze jakaś wypasiona lokomotywa czy mega zielsko nie działa, bo są przeznaczone dla wersji 2009 i wyższych.

kaziu767 napisał/a:
albo poszukac jakies lepszej alternatywnej roslinnosci.coz biore dalej sie do roboty bo szkoda czasu jezeli ktos ma jakas roslinnosc pod trs 2004 bede wdzieczny :->


Kiedyś było zielsko Niffiego (powinno być w naszym downloadzie) i roślinność Jankvisa (JVC), jest też trawsko i krzaki FMA, tylko nie mam pojęcia, czy te będą chodzić na 2004. Na 2006 chodzą, bo były na niego wypuszczone. Na pewno sa na DLS, tylko ty, mając 2004 lub 2006 nic stamtąd nie ściągniesz,nawet mając zarejestrowanego legala. Wsparcie i dostęp do DLS daje TS2009 i wyższe.

Litości dla "fanów 2004" nie ma i nie będzie :mrgreen: podobnie jak nie ma litości dla fanów Atari 65XE, Spectum czy Amstrada CPC. Windows Seven na nich nie pójdzie. To samo z dodatkami, nowe rzeczy wykorzystują funkcje, których stare Trainzy po prostu nie mają, więc nie ma opcji, żeby zadziałały. I tyle w temacie.
_________________
Moje dodatki
Instrukcje kolejowe
KUID:263713
aktualny release skryptów sygnalizacji v5.3: 11.04.2020
Ostatnio zmieniony przez RBach 09-01-2014, 10:58, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
zolwik
znawca
Dyżurny Ruchu



Pomógł: 232 razy
Wiek: 33
Dołączył: 18 Lut 2008
Posty: 5110
Skąd: Wrocław
Wysłany: 09-01-2014, 10:56   

w nowych produkcjach są wykorzystywane elementy które nie są obsługiwane poniżej określonych wersji więc wątpię aby ktoś przerabiał to specjalnie na 2004.
i tak jak Radek napisał:
" jest jakaś granica wspierania starych wersji, dotyczy to też dodatków do Trainza "

no i ta granica jest na poziomie 2006/2009
_________________
Pogromca AI

TOWARY i ŁADOWNIE PNT https://1drv.ms/u/s!AuMHAl_RhKy3hYBckc9zMsWvw0JW8w?e=xNGT7v
 
 
 
kaziu767
user


Wiek: 33
Dołączył: 19 Paź 2013
Posty: 75
Skąd: Koszalin
Wysłany: 09-01-2014, 11:01   

Rozumiem teraz dlaczego nie moglem z DLSa sciagnac KUIDow do 2004.Hmm 2009 posiadam rowniez tylko jezeli nie pojdzie szkoda bedzie ponad miesiecznej pracy i chcac nie chcac trzeba bedzie konczyc na 2004 :-/
 
 
 
zolwik
znawca
Dyżurny Ruchu



Pomógł: 232 razy
Wiek: 33
Dołączył: 18 Lut 2008
Posty: 5110
Skąd: Wrocław
Wysłany: 09-01-2014, 11:02   

mapa pojdzie na pewno. tylko pewne dodatki będzie trzeba poprzerabiac. a najlepiej pobrac paczkę wsporcza do mapy lublin - dorohusk i tam są juz poprawione
_________________
Pogromca AI

TOWARY i ŁADOWNIE PNT https://1drv.ms/u/s!AuMHAl_RhKy3hYBckc9zMsWvw0JW8w?e=xNGT7v
 
 
 
RBach 
Administrator
Toromistrz


Pomógł: 301 razy
Wiek: 44
Dołączył: 26 Lut 2008
Posty: 4336
Skąd: Gościcino Centralne
Wysłany: 09-01-2014, 11:04   

kaziu767 napisał/a:
Rozumiem teraz dlaczego nie moglem z DLSa sciagnac KUIDow do 2004.Hmm 2009 posiadam rowniez tylko jezeli nie pojdzie szkoda bedzie ponad miesiecznej pracy i chcac nie chcac trzeba bedzie konczyc na 2004 :-/


Mapa pójdzie. Dodatki można naprawić, sa też nowe wersje tych samych dodatków, tylko wypuszczone już pod 2009+. Poza tym od 2009 (chyba? czy od 2010?) jest taka fajna podmieniaczka dodatków - zaznaczasz cos tam na mapie, zaznaczasz czym ma być zastąpione i klikasz "zamień" :-) genialne przy wymianie dodatków, które niezbyt wygladają albo niezbyt chcą chodzić na nowych trainzach. Więc nawet podmiana 90% dodatków na mapie to kwestia jednego popołudnia - zwłaszcza że robiąc na 2004 nie masz jakichś strasznych ilości tych dodatków nastawianych :-)
_________________
Moje dodatki
Instrukcje kolejowe
KUID:263713
aktualny release skryptów sygnalizacji v5.3: 11.04.2020
 
 
Aikozann
zaawansowany


Pomógł: 48 razy
Wiek: 30
Dołączył: 20 Sie 2010
Posty: 859
Skąd: Sierpc
Wysłany: 09-01-2014, 11:08   

Nie będę wchodził w dyskusję n.t. "która wersja Trainz jest właściwa", natomiast co do samej mapy to rzuciło mi się w oczy parę niedociągnięć natury ogólnej, co będzie obowiązywać niezależnie od tego na którą wersję gry się zdecydujesz:
http://imagizer.imageshac...q90/15/87w3.jpg
- polskie napędy rozjazdowe są zrobione już pod TRS2004 i wypadałoby je zastosować, bo czerwona wajcha wstawiana domyślnie przez Trainz wygląda ekstremalnie tandetnie...
http://imagizer.imageshac...q90/10/a1cm.jpg
- widzę że używasz sygnalizacji SirM-a, w tym semaforów kształtowych, lepiej byłoby użyć Chesterowych, które były już pod TRS2004, są znacznie mniej paintowe.
http://imagizer.imageshac...90/546/h8qr.jpg
- nie wiem czy skonfigurowałeś sygnalizację, bo nie widać aby była wpisana kolejność powtarzacza od semafora (I-III), poza tym jeśli nie skonfigurujesz sygnalizacji (w tym wypadku nie uzależnił powtarzacza od semafora) to on wiecznie będzie pokazywał zielone+białe, niezależnie od sygnału na semaforze.
 
 
Jacek
znawca
Milovník ČD


Pomógł: 115 razy
Wiek: 49
Dołączył: 21 Lut 2008
Posty: 2668
Skąd: Chorzów
Wysłany: 09-01-2014, 11:10   

Muszę Cię przeprosić bo szczerze mówiąc podejrzewałem że coś ściemniasz z tą mapą. Mieliśmy tu już wiele szumnych zapowiedzi. A jak się robi (tzn. jaka to upierdliwość) mapę realną to akurat ja doskonale wiem. ;)

No ale widzę że jednak praca jest, tylko coś słabo się chwalisz screenami.
W takim razie moja rada: przesiadaj się na 2009+ bo linia jest warta uwagi (pomorskie klimaty to pomorska architektura = miodzio) i warto zrobić rewolucję w tym co już masz żeby było pięknie(j).
 
 
 
kaziu767
user


Wiek: 33
Dołączył: 19 Paź 2013
Posty: 75
Skąd: Koszalin
Wysłany: 09-01-2014, 11:15   

o dzieki za uwagii,bo w wirze prac nie zauwaza sie tego :-) oczywiscie to pozmieniam a co do semaforow to akurat tam jeszcze nie ma zdefiniowanzcych przejazdow:) Oki intaluje 2009 tylko DLS odpada (wiadomo dlaczego,spadly moje zarobki wiec i nie moge sobie narazie pozwolic na zakupy) :-P
 
 
 
zolwik
znawca
Dyżurny Ruchu



Pomógł: 232 razy
Wiek: 33
Dołączył: 18 Lut 2008
Posty: 5110
Skąd: Wrocław
Wysłany: 09-01-2014, 11:17   

z dls można pobierać tez za darmo tylko ze z limitem prędkości, a jak chcesz miec dluższy dostęp to polecam kupić ts 2010 ( koszt do 20zł NOWY) i zarejestrować
_________________
Pogromca AI

TOWARY i ŁADOWNIE PNT https://1drv.ms/u/s!AuMHAl_RhKy3hYBckc9zMsWvw0JW8w?e=xNGT7v
 
 
 
RBach 
Administrator
Toromistrz


Pomógł: 301 razy
Wiek: 44
Dołączył: 26 Lut 2008
Posty: 4336
Skąd: Gościcino Centralne
Wysłany: 09-01-2014, 11:19   

Aikozann napisał/a:

- widzę że używasz sygnalizacji SirM-a, w tym semaforów kształtowych, lepiej byłoby użyć Chesterowych, które były już pod TRS2004, są znacznie mniej paintowe.
- nie wiem czy skonfigurowałeś sygnalizację, bo nie widać aby była wpisana kolejność powtarzacza od semafora (I-III), poza tym jeśli nie skonfigurujesz sygnalizacji (w tym wypadku nie uzależnił powtarzacza od semafora) to on wiecznie będzie pokazywał zielone+białe, niezależnie od sygnału na semaforze.

A jak sygnaliza chesterowa/erniowa to od razu v5, bo ona zapewnia bezproblemowe odpalenie mapy zrobionej na 2006 w wyższych wersjach, czyli brak błędów skryptu generowanego przez stare tarcze i powtarzacze. I jest jeszcze mniej paintowa :-)


Rzuf, nie gadaj głupot, wsparcie 2009 i 2010 kończy się jednocześnie.
_________________
Moje dodatki
Instrukcje kolejowe
KUID:263713
aktualny release skryptów sygnalizacji v5.3: 11.04.2020
Ostatnio zmieniony przez RBach 09-01-2014, 11:20, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
kaziu767
user


Wiek: 33
Dołączył: 19 Paź 2013
Posty: 75
Skąd: Koszalin
Wysłany: 09-01-2014, 11:45   


eu07 Koszalin

en57 bocznica bialogard

bialogard

na trasie miedzy bialogardem a czarnowesami pomorskimi


nie ukonczone Rabino i ekipa sprzatajaca wagonz na fajce
Ostatnio zmieniony przez kaziu767 09-01-2014, 11:51, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
kaziu767
user


Wiek: 33
Dołączył: 19 Paź 2013
Posty: 75
Skąd: Koszalin
Wysłany: 09-01-2014, 12:24   

TR 2009 jest i roslinnosc smiga ale kolejnz problem chce przerzucic mape z trs 2004 do 2009 ale nie ma tam folderu jaki bzl w trs 2004 tj. world ->download i pztanie gdzie wrzucic teraz ta mape do 2009 i gdzie dac dzwieki zapowiedzi na stacjach w trs 2004 znajdowalz sie wrold-download-html
 
 
 
RBach 
Administrator
Toromistrz


Pomógł: 301 razy
Wiek: 44
Dołączył: 26 Lut 2008
Posty: 4336
Skąd: Gościcino Centralne
Wysłany: 09-01-2014, 12:29   

kaziu767 napisał/a:
TR 2009 jest i roslinnosc smiga ale kolejnz problem chce przerzucic mape z trs 2004 do 2009 ale nie ma tam folderu jaki bzl w trs 2004 tj. world ->download i pztanie gdzie wrzucic teraz ta mape do 2009 i gdzie dac dzwieki zapowiedzi na stacjach w trs 2004 znajdowalz sie wrold-download-html


Importujesz przez CMP. Przeciągasz folder z mapą i folder z sesją na okno CMP. Różnica między 2004 a 2009/2010 jest taka, jak między windowsem 95 a windowsem seven. Niby windows, ale zupełnie inny, zwłaszcza w szczegółach. Od 2006 w górę NIE grzebiesz samodzielnie w folderach, wszystkie tematy instalacji itp załatwiasz z poziomu CMP.

Zapowiedzi na stacjach najprościej zrobić triggerami i regułami sesji - stawiasz na torze trigger, w regułach sesji dajesz "czekaj na trigger (w niej podajesz ten twój trigger)" i zalezną od niej regułę "odtwarzaj plik dźwiękowy (tu ustawiasz, który plik)". Takich kompletów możesz mieć więcej niż jeden, czyli możesz zrobić kilka zapowiedzi w zależności od różnych trigerów.
_________________
Moje dodatki
Instrukcje kolejowe
KUID:263713
aktualny release skryptów sygnalizacji v5.3: 11.04.2020
Ostatnio zmieniony przez RBach 09-01-2014, 12:34, w całości zmieniany 3 razy  
 
 
kaziu767
user


Wiek: 33
Dołączył: 19 Paź 2013
Posty: 75
Skąd: Koszalin
Wysłany: 09-01-2014, 12:33   

Moglbys to opisac krok po kroku jak dla tepaka wiem :-( ale trs 2009 jak dla mnie narazie jest jak tablet w 98r.
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group