Pomógł: 12 razy Wiek: 30 Dołączył: 08 Sie 2009 Posty: 1392 Skąd: Chałupki
Wysłany: 03-04-2012, 20:20 "Ostatni pociąg do Pszowa"
Cytat:
21 kwietnia organizowany jest przejazd specjalnym pociągiem - być może ostatnim do Pszowa, bo w tym roku linia zostanie zamknięta. Miłośnicy kolei - uczestnicy imprezy - będą mieli możliwość wykonania zdjęć lub nagrań filmowych z tej sentymentalnej podróży.
Czas funkcjonowania linii kolejowej Racibórz Markowice - Syrynia - Pszów dobiega końca. Dlatego tą trasą zostanie zorganizowany przejazd. Żeby móc wziąć udział w imprezie trzeba się zapisać. Zgłoszenia są już przyjmowane na adres mailowy: rozklad.uz@gmail.com. Składka na przejazd wyniesie tyle, ile zwykle przy tego typu imprezach, czyli ponad 100 zł. Wyjazd pociągu ok. godz. 8.00 z Katowic (wsiąść można też w Rybniku).
Głównym odpowiedzialnym za imprezę jest Łukasz Wała ze Stowarzyszenia Rozwoju Kolei Górnego Śląska. Będzie rozsyłał każdej zapisanej osobie na adres mailowy szczegóły dotyczące przejazdu.
Śledze temat od dłóższego tematu, ale jakoś mnie ta impreza nie przyciąga. Zastanawiam się, czy wyłożyć na to, czy na Wolsztyn. Raczej postawie na wariant drugi, a skład specjalny pogonie samochodem.
Wysłany: 03-04-2012, 21:03
@Korzeń. Możemy się nawet zgadać i razem jechać, mniejsze koszty za paliwo by było.
Cóż. Gdyby nie kumpel od taty oraz arczix to by nie wiedział że wgl. takie coś było zorganizowane.
Totalne zero informacji rozgłoszonej o tym. Nawet jak już te ~100 zł. jest. Spoko. Ale rozgłosić to trzeba żeby było zainteresowanie ;) Np. poprosić Rynek Kolejowy żeby umieścił artykuł, zapewniam że nie odmówili by :) Potem druga kwestia. Jeżeli będzie przeludnienie, to co w tym wypadku organizator zrobi ? Jeżeli ma tylko do dyspozycji dwa wagony z tego co się dowiedziałem.
Według mnie to jak pisałem już Łukaszowi, organizacja powinna wyglądać w taki oto sposób (według mnie)
1.PLK - udostępnić w ramach przejazdu za friko tory.
2.PRy - udostępnić wagony
3.Cargule - udostępnić lokomotywę oraz obsługę
4.Poszukać sponsorów np. jakieś miejscowe firmy czy powiat.
5.Miejscowa władza mogła by zorganizować jakiś kol wiek festyn z tej okazji i itp.
Pomysłów by się znalazł multum, lecz nie ma takowej osoby/osób, która/e by się tym zajęły.
Wszystko było wiadomo już dawno :) Np MPK, TWB itp.
Cytat:
Według mnie to jak pisałem już Łukaszowi, organizacja powinna wyglądać w taki oto sposób (według mnie)
5.Miejscowa władza mogła by zorganizować jakiś kol wiek festyn z tej okazji i itp.
Pomógł: 36 razy Wiek: 37 Dołączył: 11 Maj 2008 Posty: 1376 Skąd: Nysa / Poznań
Wysłany: 03-04-2012, 21:12
hanys napisał/a:
@Korzeń. Możemy się nawet zgadać i razem jechać, mniejsze koszty za paliwo by było.
Cóż. Gdyby nie kumpel od taty oraz arczix to by nie wiedział że wgl. takie coś było zorganizowane.
Totalne zero informacji rozgłoszonej o tym. Nawet jak już te ~100 zł. jest. Spoko. Ale rozgłosić to trzeba żeby było zainteresowanie ;) Np. poprosić Rynek Kolejowy żeby umieścił artykuł, zapewniam że nie odmówili by :) Potem druga kwestia. Jeżeli będzie przeludnienie, to co w tym wypadku organizator zrobi ? Jeżeli ma tylko do dyspozycji dwa wagony z tego co się dowiedziałem.
Pomysłów by się znalazł multum, lecz nie ma takowej osoby/osób, która/e by się tym zajęły.
Hanys nie pitol o czymś o czym nie masz pojęcia. NIKT Ci nic nie da za darmo, ani PLK trasy, a tym bardziej przewoźnik taboru i obsługi. Przy okazji nie pitol, że 100 zł od łebka to dużo. Wiesz jakie są koszty organizacji takiej zabawy jak pociąg specjalny? Z tego co widzę to nie. Żeby uruchomić taki pociąg specjalny trzeba wyłożyć kilkanaście TYSIĘCY zł.
_________________ www.gzk.cba.pl <- zbiór moich (i nie tylko) zdjęć o tematyce kolejowej
Wysłany: 03-04-2012, 21:21
@kapi27: były ostatnio takie imprezy w okolicach Radomia, choćby spec. poc. do elektrowni Kozienice.
Jeszcze do hanysa - piszesz, że nie ma się kto zająć organizację takich imprez - guzik prawda, bo zajmują się tym naprawdę doświadczone osoby - np. KSK (prawie 20 lat doświadczenia przy organizowaniu takich przejazdów). Co do ceny - zgadnij ile sobie niemiaszki zażyczyły, za focenie goniąc samochodem pociągu organizowanego przez nich - 450 EURO od osoby za dwa dni.
_________________ www.gzk.cba.pl <- zbiór moich (i nie tylko) zdjęć o tematyce kolejowej
Wysłany: 03-04-2012, 21:23
Dostojny Kocur napisał/a:
Hanys nie pitol o czymś o czym nie masz pojęcia. NIKT Ci nic nie da za darmo, ani PLK trasy, a tym bardziej przewoźnik taboru i obsługi. Przy okazji nie pitol, że 100 zł od łebka to dużo. Wiesz jakie są koszty organizacji takiej zabawy jak pociąg specjalny? Z tego co widzę to nie. Żeby uruchomić taki pociąg specjalny trzeba wyłożyć kilkanaście TYSIĘCY zł.
To powiedz mi kolego, czemu np. w 2007 roku, z okazji 160 Lecia linii Kolejowej Chałupki - Racibórz przejazd pociągami Retro na tej relacji w ruchu wahadłowym był zupełnie za darmo ? Co ? A tyle osób jechało że masakra. Kto za to płacił w tym momencie ? Pasażerowie, którzy ani grosza nie dali za przejazd co ?
Co w tym momencie mi kolego odpowiesz?
Ja ci odpowiem. Sponsorzy, władze gminy, powiatu oraz PKP (jako ogólnie)
W dniu 1. maja 2007 w Chałupkach odbyła się impreza z okzaji 160 Lecia istnienia lini Chałupki - Racibórz. Z tej okazji PKP zorganizowały przejazdy pociągami retro, wystawę taboru, oraz festyn z rozmaitymi atrakcjami. Jak to zazwyczaj bywa na takich imprezach największym zainteresowaniem cieszyły się darmowe przejazdy pociągami retro na tej trasie. Frekwencja wynosiła grubo ponad 100%, a na niektórych przystankach pośrednich ludzie nie mieli gdzie wsiąść.
Hanys, źle zrozumiałeś. Kolega mówi, że PKP nie da nic za darmo i wszystko się zgadza. To że uczestnicy nie płacili nie znaczy, żę była to akcja "charytatywna". Wszak sam powiedziałeś, że zapłaciły gminy i sponsorzy
Ostatnio zmieniony przez Korzeń 03-04-2012, 21:27, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 03-04-2012, 21:27
Ale Ty jesteś durny... nie porównuj imprezy organizowanej przez pekap dla ogółu ludzi, z pociągiem specjalnym organizowanym przez miłośników dla miłośnik, gdzie jedzie się specjalnie wybraną trasą, są zaplanowane fotostopy itp. Nie masz żadnego pojęcia o organizacji czegoś takiego więc nie pieprz bzdur.
Ba, mało kto chce jechać na imprezę dla "wszystkich", gdzie wiadomo, ze się nie porobi żadnych fajnych zdjęć, bo Ci będą ludzie w kadr włazili idt, itp.
Ostatnio zmieniony przez Dostojny Kocur 03-04-2012, 21:29, w całości zmieniany 1 raz