FORUM PTT -  Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
"Ostatni pociąg do Pszowa"
Autor Wiadomość
hanys 
znawca
Dyżurny Ruchu

Wysłany: 03-04-2012, 20:20   "Ostatni pociąg do Pszowa"

Cytat:
21 kwietnia organizowany jest przejazd specjalnym pociągiem - być może ostatnim do Pszowa, bo w tym roku linia zostanie zamknięta. Miłośnicy kolei - uczestnicy imprezy - będą mieli możliwość wykonania zdjęć lub nagrań filmowych z tej sentymentalnej podróży.

Czas funkcjonowania linii kolejowej Racibórz Markowice - Syrynia - Pszów dobiega końca. Dlatego tą trasą zostanie zorganizowany przejazd. Żeby móc wziąć udział w imprezie trzeba się zapisać. Zgłoszenia są już przyjmowane na adres mailowy: rozklad.uz@gmail.com. Składka na przejazd wyniesie tyle, ile zwykle przy tego typu imprezach, czyli ponad 100 zł. Wyjazd pociągu ok. godz. 8.00 z Katowic (wsiąść można też w Rybniku).

Głównym odpowiedzialnym za imprezę jest Łukasz Wała ze Stowarzyszenia Rozwoju Kolei Górnego Śląska. Będzie rozsyłał każdej zapisanej osobie na adres mailowy szczegóły dotyczące przejazdu.

Źródło: http://www.nowiny.pl/raci...-do-pszowa.html

Tak od siebie dodam, że z chęcią bym przejechał się, lecz ~100 zł. (a z tego co arczix pisał to od 120-140 zł.) zdecydowanie za drogo.

Też myślę nad tym żeby z kumplem zatankować za 50 zł. na spółę zatankować samochód i gonić ich i fotografować :)

Tata Muminka
znawca

Wysłany: 03-04-2012, 20:40   

Podobno ciężko z miejscówkami na trasie.

hanys 
znawca
Dyżurny Ruchu

Wysłany: 03-04-2012, 20:44   

Zapomniałem wspomnieć o składzie.
2 bonanzy + SM31 (info arczix)

Korzeń 
znawca

Wysłany: 03-04-2012, 20:55   

Śledze temat od dłóższego tematu, ale jakoś mnie ta impreza nie przyciąga. Zastanawiam się, czy wyłożyć na to, czy na Wolsztyn. Raczej postawie na wariant drugi, a skład specjalny pogonie samochodem.

hanys 
znawca
Dyżurny Ruchu

Wysłany: 03-04-2012, 21:03   

@Korzeń. Możemy się nawet zgadać i razem jechać, mniejsze koszty za paliwo by było.
Cóż. Gdyby nie kumpel od taty oraz arczix to by nie wiedział że wgl. takie coś było zorganizowane.
Totalne zero informacji rozgłoszonej o tym. Nawet jak już te ~100 zł. jest. Spoko. Ale rozgłosić to trzeba żeby było zainteresowanie ;) Np. poprosić Rynek Kolejowy żeby umieścił artykuł, zapewniam że nie odmówili by :) Potem druga kwestia. Jeżeli będzie przeludnienie, to co w tym wypadku organizator zrobi ? Jeżeli ma tylko do dyspozycji dwa wagony z tego co się dowiedziałem.
Według mnie to jak pisałem już Łukaszowi, organizacja powinna wyglądać w taki oto sposób (według mnie)
1.PLK - udostępnić w ramach przejazdu za friko tory.
2.PRy - udostępnić wagony
3.Cargule - udostępnić lokomotywę oraz obsługę
4.Poszukać sponsorów np. jakieś miejscowe firmy czy powiat.
5.Miejscowa władza mogła by zorganizować jakiś kol wiek festyn z tej okazji i itp.

Pomysłów by się znalazł multum, lecz nie ma takowej osoby/osób, która/e by się tym zajęły.

Tata Muminka
znawca

Wysłany: 03-04-2012, 21:05   

Wszystko było wiadomo już dawno :) Np MPK, TWB itp.

Cytat:
Według mnie to jak pisałem już Łukaszowi, organizacja powinna wyglądać w taki oto sposób (według mnie)
5.Miejscowa władza mogła by zorganizować jakiś kol wiek festyn z tej okazji i itp.

A świastak siedzi i zawija :P

Dostojny Kocur
znawca
świr

Wysłany: 03-04-2012, 21:12   

hanys napisał/a:
@Korzeń. Możemy się nawet zgadać i razem jechać, mniejsze koszty za paliwo by było.
Cóż. Gdyby nie kumpel od taty oraz arczix to by nie wiedział że wgl. takie coś było zorganizowane.
Totalne zero informacji rozgłoszonej o tym. Nawet jak już te ~100 zł. jest. Spoko. Ale rozgłosić to trzeba żeby było zainteresowanie ;) Np. poprosić Rynek Kolejowy żeby umieścił artykuł, zapewniam że nie odmówili by :) Potem druga kwestia. Jeżeli będzie przeludnienie, to co w tym wypadku organizator zrobi ? Jeżeli ma tylko do dyspozycji dwa wagony z tego co się dowiedziałem.

Pomysłów by się znalazł multum, lecz nie ma takowej osoby/osób, która/e by się tym zajęły.

Hanys nie pitol o czymś o czym nie masz pojęcia. NIKT Ci nic nie da za darmo, ani PLK trasy, a tym bardziej przewoźnik taboru i obsługi. Przy okazji nie pitol, że 100 zł od łebka to dużo. Wiesz jakie są koszty organizacji takiej zabawy jak pociąg specjalny? Z tego co widzę to nie. Żeby uruchomić taki pociąg specjalny trzeba wyłożyć kilkanaście TYSIĘCY zł.

kapi27
super user

Wysłany: 03-04-2012, 21:15   

Szkoda, że ja nie mogę pojechać :cry:
Ciekawe czy będzie jakaś impreza kolejowa w okolicach Radomia.

Korzeń 
znawca

Wysłany: 03-04-2012, 21:19   

Apropo wagonów. Informacja jest taka, że jeżeli będzie duże zainteresowanie, to jeden wagon będzie dostawiony.
@Hanys, bardzo chętnie ;)

Dostojny Kocur
znawca
świr

Wysłany: 03-04-2012, 21:21   

@kapi27: były ostatnio takie imprezy w okolicach Radomia, choćby spec. poc. do elektrowni Kozienice.

Jeszcze do hanysa - piszesz, że nie ma się kto zająć organizację takich imprez - guzik prawda, bo zajmują się tym naprawdę doświadczone osoby - np. KSK (prawie 20 lat doświadczenia przy organizowaniu takich przejazdów). Co do ceny - zgadnij ile sobie niemiaszki zażyczyły, za focenie goniąc samochodem pociągu organizowanego przez nich - 450 EURO od osoby za dwa dni.

hanys 
znawca
Dyżurny Ruchu

Wysłany: 03-04-2012, 21:23   

Dostojny Kocur napisał/a:

Hanys nie pitol o czymś o czym nie masz pojęcia. NIKT Ci nic nie da za darmo, ani PLK trasy, a tym bardziej przewoźnik taboru i obsługi. Przy okazji nie pitol, że 100 zł od łebka to dużo. Wiesz jakie są koszty organizacji takiej zabawy jak pociąg specjalny? Z tego co widzę to nie. Żeby uruchomić taki pociąg specjalny trzeba wyłożyć kilkanaście TYSIĘCY zł.

To powiedz mi kolego, czemu np. w 2007 roku, z okazji 160 Lecia linii Kolejowej Chałupki - Racibórz przejazd pociągami Retro na tej relacji w ruchu wahadłowym był zupełnie za darmo ? Co ? A tyle osób jechało że masakra. Kto za to płacił w tym momencie ? Pasażerowie, którzy ani grosza nie dali za przejazd co ?
Co w tym momencie mi kolego odpowiesz?

Ja ci odpowiem. Sponsorzy, władze gminy, powiatu oraz PKP (jako ogólnie)

W dniu 1. maja 2007 w Chałupkach odbyła się impreza z okzaji 160 Lecia istnienia lini Chałupki - Racibórz. Z tej okazji PKP zorganizowały przejazdy pociągami retro, wystawę taboru, oraz festyn z rozmaitymi atrakcjami. Jak to zazwyczaj bywa na takich imprezach największym zainteresowaniem cieszyły się darmowe przejazdy pociągami retro na tej trasie. Frekwencja wynosiła grubo ponad 100%, a na niektórych przystankach pośrednich ludzie nie mieli gdzie wsiąść.

Kończę już. Off-topic
Ostatnio zmieniony przez hanys 03-04-2012, 21:27, w całości zmieniany 1 raz  

Korzeń 
znawca

Wysłany: 03-04-2012, 21:27   

Hanys, źle zrozumiałeś. Kolega mówi, że PKP nie da nic za darmo i wszystko się zgadza. To że uczestnicy nie płacili nie znaczy, żę była to akcja "charytatywna". Wszak sam powiedziałeś, że zapłaciły gminy i sponsorzy ;-)
Ostatnio zmieniony przez Korzeń 03-04-2012, 21:27, w całości zmieniany 1 raz  

Dostojny Kocur
znawca
świr

Wysłany: 03-04-2012, 21:27   

Ale Ty jesteś durny... nie porównuj imprezy organizowanej przez pekap dla ogółu ludzi, z pociągiem specjalnym organizowanym przez miłośników dla miłośnik, gdzie jedzie się specjalnie wybraną trasą, są zaplanowane fotostopy itp. Nie masz żadnego pojęcia o organizacji czegoś takiego więc nie pieprz bzdur.

Ba, mało kto chce jechać na imprezę dla "wszystkich", gdzie wiadomo, ze się nie porobi żadnych fajnych zdjęć, bo Ci będą ludzie w kadr włazili idt, itp.
Ostatnio zmieniony przez Dostojny Kocur 03-04-2012, 21:29, w całości zmieniany 1 raz  

Dostojny Kocur
znawca
świr

Wysłany: 03-04-2012, 21:30   

To idź gadaj jak taki mądry jesteś. Powtarzam Ci, że nikt z PKP Ci tego nie zrobi za darmo. A często i za pieniądze jest problem.

Nie ma to jak odpisać na post który zniknął...
Ostatnio zmieniony przez Dostojny Kocur 03-04-2012, 21:30, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu