Ten PLAN-D jest przepiękny! Tak w realu, jak i w modelu :) 108A również niesamowicie się prezentuje. Kolejne świetne produkcje. Na wysokim poziomie jak zawsze. Oby tak dalej ;)
Pomógł: 125 razy Dołączył: 06 Mar 2009 Posty: 3930 Skąd: Opole
Wysłany: 14-06-2012, 05:38
Holender tak dopieszczony jak ten w realu. Brakuje tylko worków foliowych na zderzakach . Co do Holendrów będących we flocie PKP, to były dwa rodzaje wagonów wybudowanych w Holandii. Pierwszy to seria Bx z wytwórni Beynes Haarlem, z 1933 i drugi serii Fx z wytwórni Allan z Rotterdamu, rok budowy 1932. Były to czasy kiedy PKP miało istne zoo wagonowe. Raj dla MK, utrapienie dla służb technicznych. Nierzadko były to pojedyncze egzemplarze, a wszystko przez takiego jednego z wąsikiem co chciał przemeblować Europę. Szkoda że przez debilne szpiegomaństwo tak mało jest zdjęć tego kolejowego zoo.
Pomógł: 105 razy Wiek: 41 Dołączył: 19 Lut 2008 Posty: 5362 Skąd: Warszawa
Wysłany: 23-06-2012, 00:20
Dziś skończyłem pracę nad modelem, który czekał na wykonanie mniej więcej od sierpnia zeszłego roku,
Na stacji Buccuresti Grivitia znajduje się potężna wagonownia, na której znaleźć można różnego rodzaju stary i nowy tabor. W ramach naszych poszukiwań wagonowych Kajtuś (m0ke) wybrał się tam za wycofanymi w 2004r z liniowej służby wagonami sypialnymi budowy Görlitz, bliźniaczymi względem tego, czym nocą do dziś wozi nas PKP IC,
Po sypialnych igrekach CFR pozostała garść wypatroszonych wraków, którymi Kajtuś się odpowiednio zajął. Tematem modelu jest właśnie taki wrak, konkretniej wrak wagonu 51 53 70-50 005-7 'WLAB'. Wagon ten zbudowano w zakładach Görlitz w 1984r, zaliczał się do partii 20 wozów tej rodziny dostarczonych na przełomie 1984/1985r kolejom CFR. Ostatnią naprawę przeszedł 3.07.2002. Z ruchu wycofano go w maju 2004r. Obecnie nadal spoczywa w formie zdemolowanego wraku na macierzystej wagonowni Buccuresti Grivita. W końcu lat 90ych wagony te można było spotkać zamiennie z 'warsowskimi' na nocnym połączeniu Kraków-Bukareszt.
W załączniku wrak, egzemplarz sprawny i elementy im potrzebne,
Wysłany: 25-06-2012, 21:48
No ta, rumuński wrak nikogo nie zaciekawił. Szkoda, fajny jest.
W każdym razie jest nowy temat i powody do radości, związane z kilkoma faktami,
-Udało mi się pierwszy raz od bardzo dawna zrobić całkowicie nowy (od zera) model pojazdu kolejowego, który poszerza możliwości rozwoju floty o kolejną rodzinę.
-Nowy model nosi #500, co w prostej linii oznacza, że jest moim pół-tysięcznym modelem autorskim w dziale 'tabor'. Rzecz jasna projektów było dużo więcej, opracowania wspólne, reskiny itp, ale w twórczości własnej, ten jest równo 500y. Z okazji jubileuszu przedstawię w najbliższej przyszłości spis tych 500 modeli i ich aktualny stan w procesie aktualizacji. Będzie okazja się wypowiedzieć.
Do rzeczy,
Na obrazkach powyżej prezentuje się 4-osiowy wagon osobowy 2 klasy 56 80 22-90 207-2 'Bm' firmy Alex (do 2011r Alex Arriva). Jest to 12-przedziałowy wóz tzw. standardu UIC-X o dł. 26,4m i prędkości max. 160km/h (do 2010r v.max=200km/h, NG wozu w 2007r). Zbudowany został w zakładach Orenstein & Koppel w 1974r jako partia potężnej floty 'iksów' dla kolei DB (zachodnioniemieckich) budowanych od końca lat 40ych aż do ~1982r. We flocie kolei ALEX znajduje się obecnie 14 takich wagonów, nasz pracuje na połączeniu Praga-Monachium via Pilzno/Regensburg i w rzeczywistości wygląda tak:
Od dawna nosiłem się z zamiarem wejścia w tą bardzo ciekawą i liczną rodzinę zachodnioniemieckich pullmanów a wagon Alex'a był idealnym pretekstem. Firma Alex jest szczególnie ciekawym przewoźnikiem, który zdominował większość połączeń osobowych w okolicy Regensburga i stworzył barwną flotę wagonów osobowych pozyskanych z przeróżnych źródeł. Paradoksalnie w ilostanie Alex'a znaleźć można wagony pochodzenia 'wschodniego' znacznie nowocześniejsze niż ich zachodnie odpowiedniki, takie jak mój model. Temat jest bardzo ciekawy, polecam przyjrzenie się mu głębiej:
Model prezentuje zupełnie nowy dział zachodnioniemieckich wagonów standardu X, których elementy spotkać można codziennie na kilku pociągach w Polsce. Np. kuszetki w EN 'Jan Kiepura' czy niektóre wozy spotykane na EC 'Wawel' pochodzą z tej właśnie rodziny. Oprócz charakterystycznego designu pudła i drzwi czołowych (jakże podobnych do tego co fabrycznie spotykaliśmy w rodzinie 111A) zjawiskowe są także wózki Minden-Deutz w kilku odmianach. Wagon 'Bm' posiada akurat egzemplarz MD-36.
Niebawem zostanie przekazany do DL tworząc z nieoficjalnymi wagonami 'ABvmz' 3-wagonową flotę firmy Alex, która niebawem umożliwi sformowanie poc. EC 'Albert Einstein' wg. oryginalnego układu, a także wielu innych ciekawych składów.
Pomógł: 336 razy Wiek: 56 Dołączył: 03 Gru 2008 Posty: 6691 Skąd: Warszawa
Wysłany: 25-06-2012, 21:54
Wiesz Piotr, na wraki patrzy się ze smutkiem i aż ich cię nie chce stawiać na mapach, za to takie dziarskie staruszki jak ten wagon Arrivy są miodem na serce. Przyznam szczerze, że sprawiłeś mi tym wagonem sporo radości
Pomógł: 54 razy Wiek: 29 Dołączył: 28 Sie 2009 Posty: 1617 Skąd: Kargowa/Wolsztyn
Wysłany: 25-06-2012, 22:06
Wagon piękny, z takim, tylko że w malowaniu DB spotkałem się nawet w składzie BWE Nawet nie zdawałem sobie sprawy że DB ma tak stare wagony we flocie, i to jeszcze na miedzynarodówce
_________________ Jaka praca dziś, taka Polska jutro!
Ostatnio zmieniony przez UAZ 25-06-2012, 22:06, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 25-06-2012, 22:55
Wagon w wykonaniu Mistrza jak zwykle jest wart grzechu. Co prawda jako stary rumpieć tkwię w oliwce kochanej, niemniej jednak to malowanie jest bardzo sympatyczne i przyjemne dla oka.
A mnie się właśnie marzy spora stacja po czeskiej stronie, (tak tak Neri, to do Ciebie, Ty już wiesz co i jak) gdzie na bocznicy będziemy mogli wstawiać taki pośmiertny złom jak ten rumuński denat.
Smutny to widok zaiste, ale wciąż jest jeszcze mentalnym mostem z tym co było i z tym co gotuje nam gorzki los: plastikowe bezduszne pudła. Ja Twoje wagony biorę zawsze, w każdym stanie technicznym :)
pośmiertny złom, rumuński denat. Ja Twoje wagony biorę zawsze, w każdym stanie technicznym :)
Przepraszam AVS, ale to zabrzmiało jakbyś kupował każdy jego wagon (czasem takie karteczki za szybą wkładają o samochodach)
Ja już skończyłem komentować Piotra prace, bo na to po prostu szkoda słów, fajnie, że powstał kolejny wagon bez okien, do towarzystwa już jest kilka takich innych. Do Kokoszek pójdą na bocznicę wagonowni
Krótko i na temat. Fajny wagon, typ 24Ve. Malowanie PCC. Wagon jest po przeglądzie P3, lub jak kto woli po PD. Dostał lokalne łaty oraz posiada zmienioną przynależność do obecnego właściciela, czyli DB Schenker Rail Polska. Dwa screeny:
Ja chciałem zgłosić swoją atencję co do lokomotywy TE109-026. Ona ma jakiegoś babola, bo zmieniając sprzęgi ze śrubowego na SA3 widzę ducha bufora z kwadratowymi zderzakami, nie wiem czy to jest cień, czy relikt przeszłości w siatce, ale jadąc na samych SA3 po prostu to widać
Wysłany: 10-07-2012, 08:49
To nie jest żaden babol, tylko po prostu masz włączone trs-owe cienie a model ma domyślnie siatkę cienia dostosowaną do siatki ze zderzakami. Polecam wyłączyć. Wprowadziłem je tylko po to żeby kolejne gniot-wersje tej gry nie utrudniały życia.
Tematem jest wagon, który w katalogu kuid zastąpił stary i nigdy nie aktualizowany model mitropy - 173943:100123. Docelowo wagon 'Bomz' Alex Arriva,
Tym razem wagon pochodzący ze wschodniej strony żelaznej kurtyny, przeciwnie jak jego poprzednik. Na obrazkach prezentuje się 11-przedziałowy wagon 2 klasy standardu X budowy zakładów Waggonbau Halberstadt z 1979r. Długie na 26.4m pudło o typowej dla kolei DR aparycji. Ten egzemplarz należy do starszej serii produkowanej jeszcze z łamanymi drzwiami, bez zamkniętych obiegów WC i klimatyzacji. Posadowiony fabrycznie na wyposażonych w hamulce tarczowe wózkach GP200. Około 2004r trafił do prywatnego przewoźnika Alex z Regensburga, gdzie poddany został drobnej przebudowie (klima, zmiana barw, podniesienie v.max do 200km/h itp). Grupka wagonów tego typu stanowi podstawę krajowej floty Alex (nie mają dopuszczenia do ruchu po za siecią kolei niemieckich). Używane są głównie w rejonie Monachium (np. pociągi Lindau-Munchen). W rzeczy samej jest to wagon tej samej rodziny co widoczny na obrazku obok DR'owski 'Ame' z tej samej fabryki. Wyłączając schemat malowania, wózki i kilka innych elementów, wagony te budowano na jednej taśmie montażowej - taka ciekawostka modelarska mówiąca jak wiele miewa czasem historyczny tabor wspólnego z czynnym współcześnie.
Współcześnie firma Alex wykorzystuje 13 wagonów tego typu, odpowiednio numery od 231 do 243. Mój model odzwierciedla wagon D-VBG 56 80 21-95 240-9 Bomz. Fotografie na tex dostarczył kolega z Węgier (!!!).
Do DL prześlę przy najbliższej okazji. Dla chętnych może wcześniej.
Wysłany: 04-08-2012, 00:49
Kurde podoba się tylko ciśnie się na usta pytanie: dlaczego tam można zmodernizować taki "staroć" z głową i sensem, a u nas nie da się ? Jeszcze jedno to kolorystyka wpadająca w oko, dająca pozytywne wrażenia.
zastąpił stary i nigdy nie aktualizowany model mitropy.
Ostatnio byłem w Międzyzdrojach. Zauważyłem, że wyburzono jeden z dwóch obiektów gastronomicznych (wiata z żółtymi przezroczystymi płytami falowanymi jako dach). Poczułem, jakby mi ktoś kawałek serca wyrwał, To było moje dzieciństwo (do szóstego roku życia mieszkałem w Wolinie), zastanawiająco dużo pamiętam z tamtego okresu, jak zobaczyłem ten zaorany fragment, to w głowie dostałem spazmów, jakby ktoś kawałek mojego dziedzictwa wyrwał... Piotrek, a może dla kogoś ta mitropa taka była, zabrakło Ci kuidów?
Wysłany: 04-08-2012, 12:44
Nie, to się wiążę z innym procesem. W tej 500ce pozostało trochę numerów, pod którymi siedzą bardzo stare modele, nierzadko nigdy nie aktualizowane, o niskim poziomie jakości, nieprawidłowo zestawionych barwach, bez poprawek, bez przeróbek, bez skryptów. W miarę podnoszenia poziomu opracowań i jakości tekstur okazało się, że część modeli jest bardzo trudna do adaptacji, bo po prostu nie posiadam na to odpowiednich materiałów graficznych. Odkładanie ich 'na później' stało się mrzonką a z powodu coraz trudniejszej sytuacji czasowej realnie rzecz biorąc niektóre nigdy nie zostaną przebudowane. Tak też było z tym starym modelem, który nawiasem mówiąc ma na innym numerze swój odpowiednik na poziomie 'współczesnym'. Numery takie kieruję więc do adaptacji na inne modele z tej samej kategorii.
Poniżej kilka wagonów DR z mojego katalogu,
Na obrazku 6 wagonów starej DR które na chwilę obecną firmuję. Jak widąć, są tam 2 czerwone Mitropy - sypialna i restauracyjna, także braków w tej materii nie ma. Znacznie gorzej ze zwykłymi wagonami, z których jakiś sensowny skład zestawić na chwilę obecną jest prawie nie możliwe.