Pomógł: 1 raz Wiek: 53 Dołączył: 29 Sie 2011 Posty: 216 Skąd: Piotrkow Tryb
Wysłany: 22-08-2012, 16:09 Dłubanina dziadka Minta
Hanys napisał/a:
Nie za dużo trochę nawaliłeś tych polygonów? Zważywszy na to iż model jeszcze nie jest skończony. Gdzie tam dach, podwozie, wózki, bufory i etc... Zamuli to Trainza. No i jeszcze tekstury ;). Nie dało by się jakoś odchudzić go ?
Co do poligonów będzie mniej na pewno ale bez przesady, przeciętny model elektrowozu posiada od 5000 do 8000 poligonów.
I do tego nie wlicza się wózków ani pantografów, a to dlatego ze są to osobne modele.
Planuje zrobić wózki które będą miały od 1400 do max 2000 poligonów.
Mint'cie, Podlesky nie prosił o miniaturkę dla miniaturki, tylko o miniaturkę, na którą jak klikniesz, to pojawi się coś większego, a tam niespodzianka - też miniaturka Na dodatek imageshack jest śmietnikiem reklamowym i jak klikniesz na 'powiększ', to zamiast powiększenia - kolejna niespodzianka - obrazek taki sam, ale za to wyskakują okienka z reklamami. Polecam przede wszystkim przesiadkę z tego syfiastego imageshack na postimage.org.
Pomógł: 1 raz Wiek: 53 Dołączył: 29 Sie 2011 Posty: 216 Skąd: Piotrkow Tryb
Wysłany: 24-08-2012, 23:43
Cały model bez wózków i pantografów ma około 9800 poligonów, mógłbym go jeszcze odchudzić ale uważam że nie jest to dużo aż tak.
Model Skody czeskiej CD 380 ma ponad 50000 poligonów + wózki i pantografy.
Nie przesadź z czyszczeniem zdjęć, żeby paint nie wyszedł. Model śliczny! Pooglądaj go dobrze (mam na myśli tekstury) w Trainzie i zmniejsz nasycenie kolorów. Gdy nasycenie jest teoretycznie prawidłowe, w trainzie wszystko się świeci. Przeżyłem to ostatnio na wagonie xGa - poprtrz na mój temat, kilka ostatnich postów, a sam zobaczysz, o co mi chodzi. Pokora co do kolorów
A co do nasycenia czy wyostrzenia to robię to na końcu po skończonym mapowaniu.
Akurat to niedobrze (wyostrzanie). Proces ten powoduje pewne zniekształcenia w teksturze i jeśli taką teksturę wstawisz po fakcie, na rogach lub na łączeniach będzie to widać. Piszę to na podstawie doświadczeń z domami, przy nie tak bardzo małych teksturach jakie zazwyczaj są na lokomotywach takie coś może być znikome.