FORUM PTT -  Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Geodeta usuwa obiekty
Autor Wiadomość
sylwek79
świeżak

Wysłany: 26-08-2012, 01:54   Geodeta usuwa obiekty

Witam,

czasami pojawia się problem polegający na tym, że po zapisaniu trasy/sesji i ponownym wczytaniu w Geodecie lub trybie maszynisty znikają obiekty z mapy. Nie chodzi o to, że np. karta nie wydala z wyświetlaniem. Po prostu ich fizycznie na mapie nie ma. Czy ktoś spotkał się już z takim problemem?

Pozdrawiam

Wujek 082
znawca

Wysłany: 26-08-2012, 10:02   

Być może przypadkiem zdarzyło Ci się część z tych dodatków ustawić w warstwie sesji, a potem wchodziłeś tylko w edycję mapy - a nie sesji. Sprawdź, czy po wczytaniu sesji te dodatki się pojawiają.

Jeśli nie - to zapewne trzeba będzie zrobić rozszerzoną naprawę bazy danych. TS2010 tak ma czasem, że się psuje. Sprawdź jeszcze może czy z jakiegoś powodu rzeczone dodatki nie zostały otwarte do edycji w CMP i nie zatwierdzone.

Więcej rozwiązań nie przychodzi mi do głowy - może jeszcze ktoś pomoże.

sylwek79
świeżak

Wysłany: 26-08-2012, 11:08   

Hmmm... może to problem warstw. To raczej nie jest kwestia dodatków, gdyż znikają np. niektóre odcinki zbudowane z tych samych torów co odcinki, które pozostały na mapie.

KGrid
[Usunięty]

Wysłany: 26-08-2012, 16:07   

Nie robiłeś jakiegoś przywracania systemu czy innych backupów systemu?

samplaire
znawca
i na dodatek dziad

Wysłany: 27-08-2012, 13:30   

Ja tak miałem w TS10. Bez przyczyny. Nie znalazłem rozwiązania, niestety :-(

Poniżej kilka przemyśleń związanych z TS10, może któreś coś Ci podpowie

@ Wydaje mi się, że takie rzeczy dzieją się na trasie budowanej wcześniej na niższym Trainzie i zmienianej na TS10 lub po dodaniu jakiegoś segmentu z innej starszej mapy.

@ Dla pewności sprawdź czy masz najnowszą wersję TS10 (najlepiej jeśli jest bez opcji MultiPlayer).

@ Czasem, szczególnie po naprawie bazy danych, niektóre dodatki pokazują się w CMP jako błędne. To znany bug, na stronie Auranu jest porada jak to naprawić: po naprawie bazy danych przefiltruj dodatki, żeby widzieć wszystkie poza wbudowanymi, wtedy należy kliknąć PPM i wybrać 'pokaż błędy i ostrzeżenia'. Po takiej operacji niepoprawnie oznaczone jako błędne dodatki powracają do żywych.

BATI1972 
user

Wysłany: 27-08-2012, 20:39   

To pierwsze przemyslenie jest najbardziej prawdopodobne, poniewaz mam dokladnie ten sam problem, ale tylko na mapach ktore sa zbudownane na nizszych wersjach trainz. W pewnych momentach gina czesci torow, lub nawet cale otoczenie i po jakims czasie znowu sie pojawia.

drstrach
znawca

Wysłany: 27-08-2012, 20:55   

BATI1972 napisał/a:
W pewnych momentach gina czesci torow, lub nawet cale otoczenie i po jakims czasie znowu sie pojawia.

To akurat jest związane z wydajnością karty graficznej, w moim przypadku pomogła przesiadka na kartę z 1GB pamięci.

sylwek79
świeżak

Wysłany: 28-08-2012, 00:24   

KGrid napisał/a:
Nie robiłeś jakiegoś przywracania systemu czy innych backupów systemu?

Nie robiłem

samplaire napisał/a:
@ Wydaje mi się, że takie rzeczy dzieją się na trasie budowanej wcześniej na niższym Trainzie i zmienianej na TS10 lub po dodaniu jakiegoś segmentu z innej starszej mapy.

Trasa była budowana od początku w TS2010 więc chyba odpada:(

samplaire napisał/a:
@ Dla pewności sprawdź czy masz najnowszą wersję TS10 (najlepiej jeśli jest bez opcji MultiPlayer).

Wersja 1.5.0.49933

samplaire napisał/a:
@ Czasem, szczególnie po naprawie bazy danych, niektóre dodatki pokazują się w CMP jako błędne. To znany bug, na stronie Auranu jest porada jak to naprawić: po naprawie bazy danych przefiltruj dodatki, żeby widzieć wszystkie poza wbudowanymi, wtedy należy kliknąć PPM i wybrać 'pokaż błędy i ostrzeżenia'. Po takiej operacji niepoprawnie oznaczone jako błędne dodatki powracają do żywych.

Tu może być coś na rzeczy. Faktycznie uruchomiło mi się naprawianie i zepsuło coś, chociaż ten sam obiekt w jednym miejscu stoi a z drugiego znikł.

Wiadomość z ostatniej chwili: otworzyłem i wszystko jest na swoim miejscu. Nie pytajcie jak to się stało:)
Ostatnio zmieniony przez sylwek79 28-08-2012, 01:03, w całości zmieniany 2 razy  

samplaire
znawca
i na dodatek dziad

Wysłany: 28-08-2012, 03:37   

Przy okazji, pamiętaj, żeby po wyjściu z TS10 za szybko nie wyłączać komputera. W tle chodzi cały czas TADDaemon związany z Trainz, który pilnuje porządku i zwija się na końcu po cichu (jest to proces, nie aplikacja). Jeśli wyłączysz komputer przed zamknięciem się TADa, to po włączeniu będziesz miał murowaną naprawę bazy danych. Najlepiej przed wyłączeniem komputera włączyć managera programów, wtedy widać, kieedy TAD pójdzie spać ;-)

burraq
nowy

Wysłany: 28-08-2012, 09:19   

samplaire napisał/a:
Przy okazji, pamiętaj, żeby po wyjściu z TS10 za szybko nie wyłączać komputera. W tle chodzi cały czas TADDaemon związany z Trainz, który pilnuje porządku i zwija się na końcu po cichu (jest to proces, nie aplikacja). Jeśli wyłączysz komputer przed zamknięciem się TADa, to po włączeniu będziesz miał murowaną naprawę bazy danych. Najlepiej przed wyłączeniem komputera włączyć managera programów, wtedy widać, kieedy TAD pójdzie spać ;-)

Można też zaznaczyć w ustawieniach odpowiednią opcję i wtedy TADDaemon widoczny jest jako aplikacja konsoli. Ta opcja to chyba "pokazuj procesy baz danych" czy jakoś tak. Włącza sie to w ustawieniach TSa. Jest to moim zdaniem wygodniejsze - od razu widać czy ten proces pracuje czy nie. Ja tego zawsze używam w TSach, głównie ze względu na dziecko - wie ono kiedy może zamknąć kompa lub uruchomić inną grę.

Odpowiedz do tematu