Szanowni Panstwo
Zwracam sie do Was z prosba o pomoc . Chcialbym zbudowac makiete dworca Rybnik z szczegolnym uwzgednieniem parowozowni . Zamiar taki niesie z soba koniecznosc wykonywania wlasnych modeli. Z budowa modeli zabudowan "martwych" nie powinienem miec problemow, gdyz modelarstwem 3d param sie hobbystycznie od pewnego czasu. Inaczej wyglada sprawa z modelami animowanymi (obrotnica, drzwi szopy). Tutaj jest potrzebna spora porcja knowhow ktorej niestety nie posiadam. Gdzie ja zdobyc? Zgooglowalem palce do krwi, w roznych forach czytalem rozne watki, ale tam rozmawiaja ze soba fachowcy a ja moge jedynie rozdziawic gebe nie pojmujac ani jednego slowa.
Mozna sciagnac fajna obrotnice ze strony skierniewickiej parowozowni, wyglada jak rybnicka, ale sa dwa problemy: Dol obrotnicy wyglada na imitacje a "skok" wachlaza wynosi 7.5°. Ja potrzebowalbym 6.34°.
Mam jeszcze jedno pytanie dotyczace gorki rozrzadowej. Znalazlem link do humpyard kit z Trainzprorutes. Wyglada na to, ze ten pakiet dodatkow juz nie jest dostepny. Nie znalazlem go na tej stronie. Czy jest cos nowego?
Znalazlem rowniez fajny szablon do ukladania lukow. Jak wyglada sprawa z ukladaniem torow w formie klothoidy?
Przepraszam za pisownie. Dysponuje tylko tastatura niemiecka.
Pozdrawiam wszystkich idziekuje za pomoc
Marek
Pomógł: 336 razy Wiek: 56 Dołączył: 03 Gru 2008 Posty: 6691 Skąd: Warszawa
Wysłany: 05-11-2012, 14:29
1) Obrotnica (i inne obiekty) - polecam zapoznać się z CCG.pl (do ściągnięcia w dziale FAQ PTT), ew. przyjrzeć się jak to już zostało zrobione przez innych modelarzy. Akurat model obrotnicy jest dość prosty do zrobienia, bo nie trzeba babrać się z żadną animacją, załatwia to odpowiedni kod w config-u dodatku, wystarcz zrobić dziurę i osobno most obrotnicy.
2) Kit do tworzenia górki rozrządowej niestety nie działa w wyższych wersjach (TS2009+), ważne jest żebyś napisał nam jaką masz wersję gry.
3) Klotoida, czyli pewnie chodzi Ci o łuki przejściowe, da się ten problem rozwiązać przy pomocy szablonów łuków (kwestia obliczeń) tylko po co, już aż tak nie przesadzajmy z tą rzeczywistością
Dziekuje bardzo drstrach
A wiec dotad sadowalem tylko teren. Gdyby mialo sie okazac, ze pewne moje zamiary jak np. ta specyficzna obrotnica nie sa w tym programie wykonalne, to nie mialoby sensu go kupowac.
Mam zamiar kupic to najnowsze wydanie-12 chyba ze sa jakies przeciwwskazania?
Z tym wiaze sie jeszcze jedno pytanie. Mieszkam w Niemczech a wiec normalne byloby zamowic wersje niemiecka, mam jednak zamiar budowac tylko tematy polskie. Czy nie byloby korzystniejsze w tym kontekscie zamowic wersje polska? Czy sa roznice zawartosci pomiedzy wersjami jezycznymi?
Faq ccg sciagnalem i bede studiowac
Co do dodatkow to polskich wbudowanych z tego co wiem nie ma, wszystko i tak i tak sciagasz z roznych serwisow. Wersja "polska" to tylko polski jezyk interfejsu a i to moze powodowac bledy wiec osobiscie polecilabm angielska [wiemy ze dziala] lub niemiecka [ale to sie musisz dowiedziec czy dziala poprawnie u niemcow].
Pomógł: 336 razy Wiek: 56 Dołączył: 03 Gru 2008 Posty: 6691 Skąd: Warszawa
Wysłany: 05-11-2012, 18:18
marekudes napisał/a:
Gdyby mialo sie okazac, ze pewne moje zamiary jak np. ta specyficzna obrotnica nie sa w tym programie wykonalne, to nie mialoby sensu go kupowac.
Wersja jaką masz kupować/tworzyć mapę jest akurat o tyle ważna, że od TS2009+ zmieniła się technologia budowy modeli (głównie chodzi o materiały), a więc także o oprogramowanie 3D do tworzenia modeli (doszedł Blender i 3DMax 2010) ale równie dobrze możesz tworzyć dla nowszych wersji w starszym oprogramowaniu (GMax i 3DMax 4). O różnicach możesz poczytać na TrainzDev Wiki.
marekudes napisał/a:
Mam zamiar kupic to najnowsze wydanie-12 chyba ze sa jakies przeciwwskazania?
Jak dla mnie nie, ale będziesz musiał ogarnąć poprawianie niektórych dodatków dla TS2009+ (sporo problemów już rozpracowaliśmy na forum, wystarczy znaleźć rozwiązania). Sam też używam TS12, IMO to jest najlepsza wersja Trainz głównie ze względu na stabilność.
marekudes napisał/a:
Z tym wiaze sie jeszcze jedno pytanie. Mieszkam w Niemczech a wiec normalne byloby zamowic wersje niemiecka, mam jednak zamiar budowac tylko tematy polskie. Czy nie byloby korzystniejsze w tym kontekscie zamowic wersje polska? Czy sa roznice zawartosci pomiedzy wersjami jezycznymi?
Jest różnica w wersji build, ale w tej chwili najlepiej kupić TS12 w Australii, czyli bezpośrednio od producenta (zarówno Box, jak i Digital), ew. możesz także kupić grę na Steamie. Innych przeciwskazań nie ma, choć podobno z polską wersją są problemy (nie mam, więc piszę tylko podobno).
Dziekuje jeszcze raz za porady. Kupilem wersje digitalna za porada drstrach od australijczykow. Instalacja i sam program bez zazutu. Wpalilem tagze "Region Poland" z tej strony, wyskakuje nawet w "Trainz Settings", ale cos za bardzo TS na to nie reaguje.
Aha i jeszcze do pelni sczescia udalo mi sie za chyba trzecim podejsciem zarejestrowac na Planet Auran.
Znalazlem, dziekuje. PRL rules! Ale tez od razu straszne rozczarowanie. Sciagnalem lok Ty2 -551, aktualizowana 2010, pelna lista kuidow no i w kubel. Od razu wypalil mi TS pelna game bledow, na liscie czerwona no i oczywiscie nie chce na tory. A to wlasnie ta lokomotywa na ktorej mi najbardziej zalezy. Diabli wzieli.
Pomógł: 98 razy Wiek: 37 Dołączył: 04 Cze 2009 Posty: 2250 Skąd: spod Ostrołęki
Wysłany: 06-11-2012, 11:50
To teraz już nadszedł czas na zaznajomienie się z treścią forum. Parowozy nie działają w ogóle, albo działają niepoprawnie w TS2009+. A problem z parowozami nie dotyczy tego wątku, a dodatkowo nikt za rękę prowadzić nie będzie przy okazji każdego omawianego już na forum problemu.
Pomógł: 98 razy Wiek: 37 Dołączył: 04 Cze 2009 Posty: 2250 Skąd: spod Ostrołęki
Wysłany: 06-11-2012, 12:23
No ok, niech będzie :P Miałem na myśli, że silniki do parowozów nie są dostosowane do TS2009+, więc wszystkie, nawet te, które działają jeżdżą nie tak, jak powinny.
Na forum auranu był kiedyś podawany link do arkusza wyliczającego parametry dla silników parowozów dla TS09+ na podstawie zadanych parametrów maszyny. Głównym jest moc, a jak na złość dla naszych maszyn zwykle nigdzie nie jest ona podana (przynajmniej w netowych opisach).
Ostatnio zmieniony przez adamstan 06-11-2012, 12:40, w całości zmieniany 1 raz