Pomógł: 4 razy Dołączył: 30 Sie 2010 Posty: 163 Skąd: Bronisławów
Wysłany: 15-11-2012, 18:36
Że och i ach to nie ma co pisać bo wiadomo . Planujesz/Trainz umożliwia odwzorowanie bajerów typu skrzynia biegów (wchodzimy na obroty, tsss, wchodzimy, tss)? Czy jest cień szansy, że uruchomię w TC?
Pomógł: 336 razy Wiek: 56 Dołączył: 03 Gru 2008 Posty: 6691 Skąd: Warszawa
Wysłany: 15-11-2012, 18:44
Adamstan w jakim programie robisz tą kabinę? Z tego co pamiętam do 3ds max-a był kiedyś jakiś plugin umożliwiający render tekstur z cieniami, nie trzeba się było z tym męczyć ręcznie.
Pomógł: 54 razy Wiek: 29 Dołączył: 28 Sie 2009 Posty: 1617 Skąd: Kargowa/Wolsztyn
Wysłany: 15-11-2012, 18:52
Zapowiada się ciekawie Myślałem że zastanę kabinę maszynową, a tu taki rarytasik Tylko życzyć pomyślności w dalszych pracach i możliwości odpalenia w 2k6/TC jak sam Ganz
_________________ Jaka praca dziś, taka Polska jutro!
Adamstan w jakim programie robisz tą kabinę? Z tego co pamiętam do 3ds max-a był kiedyś jakiś plugin umożliwiający render tekstur z cieniami, nie trzeba się było z tym męczyć ręcznie.
Robię w gmaxie. Ale Wujek082 wspominał, że jak już będzie gotowy model i mapowanie, to może podrasować tekstury.
Cytat:
Planujesz/Trainz umożliwia odwzorowanie bajerów typu skrzynia biegów (wchodzimy na obroty, tsss, wchodzimy, tss)?
Będę próbował Trainz sam z siebie nie umożliwia, ale skoro z przekładnią elektryczną w SU jakoś się udało, to pewnie i z mechaniczną coś się da wyrzeźbić. Bieda w tym, że nie mam charakterystyk silnika (mocy i momentu w funkcji obrotów).
Co do TC - mam nadzieję, że się uda.
Ostatnio zmieniony przez adamstan 15-11-2012, 19:14, w całości zmieniany 1 raz
Pomógł: 36 razy Wiek: 37 Dołączył: 11 Maj 2008 Posty: 1376 Skąd: Nysa / Poznań
Wysłany: 15-11-2012, 19:20
Jest szansa, że w przyszłym tygodniu będę we Wrocławiu i się dorwę do fachowej książki od SN61 - daj znać co byś dokładnie potrzebował, może się uda znaleźć i sfocić te fragmenty.
_________________ www.gzk.cba.pl <- zbiór moich (i nie tylko) zdjęć o tematyce kolejowej
Jest szansa, że w przyszłym tygodniu będę we Wrocławiu i się dorwę do fachowej książki od SN61 - daj znać co byś dokładnie potrzebował, może się uda znaleźć i sfocić te fragmenty.
Wszelkie wykresy/charakterystyki dotyczące silnika. Moc, moment obrotowy i ewentualnie zużycie paliwa w funkcji obrotów. Niestety dysponuję tylko skanem książki "Wagony spalinowe serii SN61" i tam akurat tych danych nie ma
Tak jak obiecałem zaczynam wrzucać rozmaite przydatne materiały o wagonie motorowym SN61. Zaczynam od wkładki do książki "Wagony spalinowe serii SN61" - wkładka zawiera m.in. 2 schematy kabin wagonu motorowego. Można z nich wywnioskować, że w pojazdach dostarczonych dla PKP były zabudowywane różne rodzaje kabin, urządzeń kontrolnych i sterowniczych...
Pomógł: 36 razy Wiek: 37 Dołączył: 11 Maj 2008 Posty: 1376 Skąd: Nysa / Poznań
Wysłany: 20-11-2012, 18:47
adamstan napisał/a:
Tego mi właśnie w książce brakowało. Dziękuję jak nie wiem co :mrgreen:
Nie ma problemu - był dostęp do materiału, więc jest:) Jak coś to mam jeszcze w razie czego dostęp do szczegółowej dokumentacji 409Da, SP42 i SM41 (przynajmniej to dzisiaj widziałem w wagonie kopiąc w papierach) .
_________________ www.gzk.cba.pl <- zbiór moich (i nie tylko) zdjęć o tematyce kolejowej