Jak w temacie - pytanie moje kieruję przede wszystkim do modelarzy, którzy spotkali się z koniecznością wykonania skomplikowanego kształtu bryły o bardzo nieregularnym, zaoblonym kształcie.
Czy istnieje jakiś "sprytny" sposób na "bezbolesne" i dokładne odwzorowanie takiego kształtu, oprócz boxa o kilku segmentach długości/wysokości/szerokości?
_________________ Imperium kontratakuje?
Baron von Schlosserhoffen.
----------------------------------------------------------
Taki zbiornik to ja bym zrobił właśnie z boxa, z lekko przesuniętą ścianą (tak żeby powstało coś w podobie trapezu). A później nadać wszystkim ścianom tą samą grupę smooth i gotowe. No bo chyba nie Chcesz zrobić motoru z ilością polygonów jak w lokomotywie.
Generalnie obiekty obłe nieźle modeluje się zaczynając od narysowania obrysu liniami i wyciągając kształt opcją extrude. Wtedy model w jednym rzucie ma na starcie przybliżony kształt. W rzucie prostopadłym trzeba sprawę załatwić ręcznie. A więc opcja edit mesh -> vertex/polygon create, później opcja vertex->weld selected i na koniec ręczne przesuwanie punktów.
Pomógł: 336 razy Wiek: 56 Dołączył: 03 Gru 2008 Posty: 6691 Skąd: Warszawa
Wysłany: 08-12-2012, 23:10
A jeśli chcesz zrobić model z dużą ilością poligonów, to taki zbiornik można wymodelować z kuli (lub z kropli, ale nie wiem czy w gmaxie jest taki kształt). Pamiętaj, że modele symetryczne modelujemy tylko z jednej strony, a drugą tworzymy z wymodelowanej już pierwszej.
Pomógł: 34 razy Wiek: 31 Dołączył: 11 Mar 2008 Posty: 826 Skąd: Brzozów
Wysłany: 08-12-2012, 23:24
Możesz też zrobić prowizoryczny kształt np z boxa a potem zaokrąglić sobie opcją chamfer /w edge albo vertex, zaznaczasz np wszystkie linie na około i przesuwasz, i masz zaokrąglone, potem dajesz opcje smooth i jest git - próbowałem zrobić coś takiego przed chwilą i da rade :) A wlew to proponuje osobno zrobić :)
_________________ A polski hip hop wszedł i wyszedł...
Pomógł: 27 razy Wiek: 36 Dołączył: 13 Sie 2011 Posty: 1485 Skąd: Pruszków
Wysłany: 09-12-2012, 08:32
Cytat:
zrobić motoru z ilością polygonów jak w lokomotywie
Niestety ale ten model nie będzie należał do najlżejszych...
Cytat:
zaczynając od narysowania obrysu liniami i wyciągając kształt opcją extrude.
Tą sztuczkę już znam. Na Kształcie, który chcę uzyskać słabo się sprawdza, niemniej bardzo fajnie dzięki niej wymodelowałem np. ramę motocykla czy blok silnika.
Cytat:
wymodelować z kuli
Próbowałem :p
Cytat:
zaokrąglić sobie opcją chamfer /w edge albo vertex