FORUM PTT -  Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Wymodelowanie skomplikowanego, zaoblonego kształtu - Gmax
Autor Wiadomość
Kudłaty 
znawca
Lokführer

Wysłany: 08-12-2012, 20:04   Wymodelowanie skomplikowanego, zaoblonego kształtu - Gmax

Jak w temacie - pytanie moje kieruję przede wszystkim do modelarzy, którzy spotkali się z koniecznością wykonania skomplikowanego kształtu bryły o bardzo nieregularnym, zaoblonym kształcie.

W moim przypadku chodzi o wykonanie zbiornika motocykla.

Czy istnieje jakiś "sprytny" sposób na "bezbolesne" i dokładne odwzorowanie takiego kształtu, oprócz boxa o kilku segmentach długości/wysokości/szerokości?

Baron von Schlosserhoffen.
----------------------------------------------------------

znawca

Wysłany: 08-12-2012, 22:08   

Taki zbiornik to ja bym zrobił właśnie z boxa, z lekko przesuniętą ścianą (tak żeby powstało coś w podobie trapezu). A później nadać wszystkim ścianom tą samą grupę smooth i gotowe. No bo chyba nie Chcesz zrobić motoru z ilością polygonów jak w lokomotywie.

Generalnie obiekty obłe nieźle modeluje się zaczynając od narysowania obrysu liniami i wyciągając kształt opcją extrude. Wtedy model w jednym rzucie ma na starcie przybliżony kształt. W rzucie prostopadłym trzeba sprawę załatwić ręcznie. A więc opcja edit mesh -> vertex/polygon create, później opcja vertex->weld selected i na koniec ręczne przesuwanie punktów.

drstrach
znawca

Wysłany: 08-12-2012, 23:10   

A jeśli chcesz zrobić model z dużą ilością poligonów, to taki zbiornik można wymodelować z kuli (lub z kropli, ale nie wiem czy w gmaxie jest taki kształt). Pamiętaj, że modele symetryczne modelujemy tylko z jednej strony, a drugą tworzymy z wymodelowanej już pierwszej.

Shaggy 
zaawansowany
Ave faur

Wysłany: 08-12-2012, 23:24   

Możesz też zrobić prowizoryczny kształt np z boxa a potem zaokrąglić sobie opcją chamfer /w edge albo vertex, zaznaczasz np wszystkie linie na około i przesuwasz, i masz zaokrąglone, potem dajesz opcje smooth i jest git - próbowałem zrobić coś takiego przed chwilą i da rade :) A wlew to proponuje osobno zrobić :)

Kudłaty 
znawca
Lokführer

Wysłany: 09-12-2012, 08:32   

Cytat:
zrobić motoru z ilością polygonów jak w lokomotywie

Niestety ale ten model nie będzie należał do najlżejszych...

Cytat:
zaczynając od narysowania obrysu liniami i wyciągając kształt opcją extrude.

Tą sztuczkę już znam. Na Kształcie, który chcę uzyskać słabo się sprawdza, niemniej bardzo fajnie dzięki niej wymodelowałem np. ramę motocykla czy blok silnika.

Cytat:
wymodelować z kuli

Próbowałem :p

Cytat:
zaokrąglić sobie opcją chamfer /w edge albo vertex

Zaraz zobaczę jak to działa :)

Cytat:
A wlew to proponuje osobno zrobić

Wiem :)

Odpowiedz do tematu