Pomógł: 4 razy Wiek: 44 Dołączył: 13 Sie 2009 Posty: 555 Skąd: Bytom-UK.
Wysłany: 13-01-2013, 01:05 Zegar
Mam zapytanie odnośnie świecących w nocy wskazówek zegara, takich z animacją pod zasadę ZWD. Czy to jest wykonalne i czy może takowy przykładowy zegarek ktoś w TSie napotkał...
Wysłany: 13-01-2013, 14:36
Chcę uruchomić zegar na EC Szombierki, wiem jak zrobić tryb nocny jezeli chodzi o cyferki, tarczę etc: A jak wskazówki? Zrobić animację dzienną i nocną??
Chcę uruchomić zegar na EC Szombierki, wiem jak zrobić tryb nocny jezeli chodzi o cyferki, tarczę etc: A jak wskazówki? Zrobić animację dzienną i nocną??
Zrób wskazówki z selfillumination, w nocy będą świecić, w dzień też, ale nie będzie tego widać Dwa meshe z animacjami wymagają drobnej korekty skryptu, a tak temat załatwisz bez babrania.
Acha - selfillumination może wymagać przepuszczenia przez PEVsoft, żeby 2009+ się nie burzyły.
Wysłany: 13-01-2013, 15:01
Tak sobie czytam i szukam... da się selfilumination zrobić w 3ds Max12??? Na Trainz wiki nic nie mogę znaleźć,a na PTT Zgred opisał sprawę ale w Gmaxie...
Tak sobie czytam i szukam... da się selfilumination zrobić w 3ds Max12??? Na Trainz wiki nic nie mogę znaleźć,a na PTT Zgred opisał sprawę ale w Gmaxie...
Powinno się dać. Może napisy w okienkach będą nieco inne, ale zasada ta sama, bo gmax to w końcu odchudzony 3ds max
Pomógł: 336 razy Wiek: 56 Dołączył: 03 Gru 2008 Posty: 6691 Skąd: Warszawa
Wysłany: 15-01-2013, 18:02
Robercik jeśli chcesz zrobić animowane strzałki, to najlepszym rozwiązaniem jest zrobienie ich na bazie Reflection, więcej znajdziesz na stornie 10 i 11 w content_creation_tips_and_tricks_pl.pdf, tylko coś nie widzę tego dokumentu w FAQ PTT.
Wysłany: 11-03-2014, 01:02
Jak to się pisze lepiej późno niż później, jako że ostro walczę z mapką, w rejonie Bytomia postanowiłem dopracować parę dedyków mojego autorstwa. I tak jak bumerang wróciła do mnie Elektrociepłownia z Szombierek, która prezentuje się obecnie tak:
Poprawiono przede wszystkim mapowanie, oraz doszło parę pominiętych detali. Jednym z tych detali jest ZEGAR ANIMOWANY. Za nic w świecie nie mogłem go "zainstalować" na wieży bo sam dodatek bazuje na skrypcie co tam dzwięk wydaje i coronki zapala na kominach. Więc wyciąłem samą wierzę i na niej umieściłem zegarek, który w końcu zaczął tykać. Lecz do pełni szczęścia potrzebowałbym ażeby w nocy rozświetlał się na okolicę Samą tarczę potraktowałem "TRYBEM NOCNYM" ale wskazówek za nic w świecie nie mogę nakłonić do świecenia.
Więc:
selfillumination-a gmaxem w-g zgreda nie mogę zrobić bo gmax gamepak nie chce pracować na moim Winie 8.1.
w 3dsie zaznaczenie opcji selfillumination w edytorze materiałów nic nie daje.
Przeczesałem neta i nic... dalej nie znalazłem rozwiązania
Pomocy <-
Selfilumination w Gmaxie eksportuje się tak jak w tym tutorialu:
http://www.trainz.pl/_forum/viewtopic.php?t=3988
Natomiast jak to jest w 3DS to nie wiem. Zdaje się, że z tych ficzerów korzystał kiedyś kolega Rysztur przy produkcji wagonów.
Ostatnio zmieniony przez Qń 11-03-2014, 07:15, w całości zmieniany 1 raz
W 3dsie opcja zaptaszczenia/odptaszczenia Use default material color jest jedną z opcji w eksporterze. Po wybraniu eksportu do IM otwiera się okienko, gdzie to sobie można wybrać. Czyli wygodniej, bo nie trzeba dłubać w configu i restartować programu. Zasady użycia selfillumination sa takie same.
Wysłany: 12-03-2014, 19:50
Niestety 3dsem nie zdołałem zmusić textury wskazówek zmusić do swiecenia, więc odpaliłem leciwego gmaxa i skorzystałem z poradnika zgreda po kilku prubach udało się jakiś efekt uzyskać...
Lecz przenoszenie obiektów, i praca na 2 programach jest nadzwyczaj uciążliwa wiec proszę jesli ktoś posiada pewną wiedzę jak uzyskać selfillumination w 3ds o uwiecznienie to na piśmie zapewne znajdzie się jeszcze kilka osób co taka wiedza uszczęśliwi.
Jeżeli w gmaxie do eksportu świecących elementów należy "use default material colors" ustawić na 0, to wynika z tego, że w 3ds ta kratka powinna być wyłączona - na screenie, który pokazałeś jest włączona.