Nie zgadzam się - doprowadzanie do tego, żeby pociąg musiał hamowac, żeby za chwile się znów rozpędzać jest nieekonomiczne
A gdzie to w przepisach PLK-i jest napisane że przebiegi przez rozjazdy muszą być zrobione ekonomicznie?
A z innej strony czasami od względów ekonomicznych są ważniejsze względy bezpieczeństwa czy inne konstrukcyjne i wtedy spór staje się jałowy.
@pietrek: najbardziej optymalnie są rozwiązania ekonomicznie i bezpiecznie w jednym.
@bazler71: te łuki nie są znów tak ostre, żeby musowo ograniczać na nich prędkość. Przejedź się np. linią Olsztyn Gł. - Bogaczewo (D29-220) a zobaczysz na jakich łukach pociągi cisną 80 (np. łuki pomiędzy Małdytami a Pasłękiem - polecam zobaczyć: http://www.youtube.com/watch?v=ITPxc9rGu8I od 1:01:55 ). U nas te ograniczenia spowodowane są przez głupawe przepisy (przyspieszenie niezrównoważone i takie tam) - warto to porównać do Czech, gdzie takich ograniczeń nie ma i na łukach stosowane są większe prędkości.
_________________ konsument & modernizator
Ostatnio zmieniony przez obserwator 28-01-2013, 19:08, w całości zmieniany 2 razy
Obserwator - optymalizacja, w szczegolnosci calosciowa zawsze dotyczy rowniez kosztow materialu i utrzymania. Rozjazd 1:9 R190 i R300 to rozjazdy "z katalogu" ktorych kilka zawsze sie wala po placu skladowym w zarzadzie infrastruktury lub w hucie - taka masowka ktora jest w miare tania przez to ze jest masowka.
Rozjazdy lukowe z tego co wiem zawsze! sa robione na zamowienie i w zwiazku z tym sa odpowiednio drozsze w produkcji.
Dodatkowo - w polskich realiach te "lepsze" rozjazdy byly klopotliwe w utrzymaniu, czesto z powodu niskiej kultury technicznej personelu [nieuk z kluczem i mlotkiem jako toromistrz, taki ktorego nauczono jednego typu rozjazdow i dziwi sie jak cos nietypowego widzi] i przez to byly wymieniane na "gorsze" ale standaryzowane rozwiazania.
Co do naszej mijanki - jezeli linia lezy w terenach dawnego zaboru pruskiego to rozjazd lukowy jest bo polozyli niemcy a polacy jeszcze nie zdazyli zepsuc. I jezeli tak to widzimy to ok.
Ale co do polskich projektow i modernizacji to "wynalazki" tzn rozwiazania inne niz 1:9 R300 / R190 to dopiero ostatnie pare lat, wlasciwie okres po upadku komuny.
Oczywiście wszystko to co napisałaś jest jak najbardziej prawdziwe Tyle, że gra to tylko gra - tu nie musimy się martwić o koszty a rozjazd łukowy to zawsze jakieś tam urozmaicenie - mi się wydaje, że może być wszystkiego po troszku, dla klimatu
Baz: w opcjach tarcz ostrzegawczych kształtowych (tych w odległości drogi hamowania od semafora) masz zaznaczoną opcję 'tarcza przelotowa'. Oczywiście przelotowe powinny być jedynie te, które stoją zaraz przy semaforach. Nie wiem, być może u Ciebie jest dobrze, tylko mi coś się skisiło po instalacji nowej sygnalizacji kształtowej. Sprawdź przy najbliższej okazji.
Ostatnio zmieniony przez obserwator 01-02-2013, 01:36, w całości zmieniany 1 raz
Najważniejsze, że do przodu :) Baz czy następnym posterunkiem ruchu po mijance Stojeziory będzie stacja węzłowa, do której dojdzie linia z Aleksandrowa?
Ostatnio zmieniony przez obserwator 24-02-2013, 23:16, w całości zmieniany 1 raz
No na odcinku z Jarugi to tak - stacja węzłowa WOROCHTA. W tej chwili dłubię ztację z ładownią kruszywa na odcinku z Aleksandrowa - do połączenia linii zostało około 6 km
No na odcinku z Jarugi to tak - stacja węzłowa WOROCHTA. W tej chwili dłubię ztację z ładownią kruszywa na odcinku z Aleksandrowa - do połączenia linii zostało około 6 km
Baz a połączenie linii w Worochcie planujesz zrobić tak żeby ruch 'dookoła' odbywał się ze zmianą czoła na tej stacji, czy bez zmiany czoła?
Przejechalam sie od konca lini do Jarugi i wyglada to swietnie, szczegolnie poprawione mosty i ten wiadukt pomiedzy dwoma tunelami. Widze to pierwszy raz na mapach do Trainza.
Uwagi:
- kompletnie niepokonfigurowane semki w Stojeziorach
- wjazd na Sz w Gronkowie [to wlasciwie bym zostawila - jest klimat, tylko To na zolte ciagle ustawic]
- nie widze ustawienia predkosci szlakowej po wyjezdzie na szlak - jezeli wyjazd byl na krzywo to do nastepnej stacji jest 40km/h - sprawe zalatwiaja ograniczenia niewidzialne przy W5 skierowane "w strone szlaku".
- obok stacji Celestyny masz pole jako obiekt i na polu zarowno krzaki jak i trawe - pod 2010 wyglada to paskudnie
- brakuje mi To przy semkach drogowskazowych w Jarudze, mysle ze jednak sie przydadza [jezeli Radek zrobil swietlne przelotowe do 2006 to tu jest dobre miejsce na nie]
- posprawdzaj drogi hamowania i predkosci szlakowe - np na wjezdzie do Holopola przy To HUD mi pokazuje 500m do semka [droga hamowania jak dla 60km/h] a szlakowa masz 80.
- powywalalabym uporki na wyjezdzie z Jarugi i Holopola - w ten sposob najlatwiej zrobisz wjazd/wyjazd na Vmax z kolejnego toru stacyjnego.
- wymienilabym zwrotki niewidzialne przy anglikach na te ze stajni Radka - taka zwrotka nie pokazuje sie w maszyniscie [sterowanie przez latarnie] i jest o wiele latwiej poradzic sobie z anglikami blisko siebie. Mnie wlasnie w Holopolu przewalilo na nie ten tor co trzeba wlasnie przez te zwrotki przy anglikach :d
Dodatkowa propozycja - Radek zmajstrowal semki swietlne "SKG" wedlug wzoru z lat 30. Wiadomo ze to mapa fikcyjna ale mozna by np zrobic tak ze jakis odcinek lini byl kiedys "u Niemcow" i na nim ostaly sie te dziwaczne semki.
[edit] Jezdziles po mapie towarem? Jezeli nie [same osobowe] to podjedz sobie skoda + 750 ton z Holopola do Perkun i sprobuj ruszyc spod wjazdowego na Sr1. Miejscami tam jest 3 PROCENT!
Na wyjezdzie - skoro nie masz rogatek automatycznych to moze sprobuj dac "na stale zamkniete" tak jak zrobilismy na Zimowisku.
_________________ MEOW!
Ostatnio zmieniony przez Alana 05-03-2013, 22:35, w całości zmieniany 1 raz
Alana dzięki za uwagi - postaram się przynajmnij częściowo uwzględnić :) TO co dostaliście to taka robocza wersja - "że się nie lenię" więc nie wszystko jest zrobione. Z tym polem, krzakami i trawą odnośnie TS2010 to nie bardzo wiem o co chodzi (2010 nie praktykowałem choć mam) Co to są "uporki" ?
A najbardziej to mi smutno bo czasu totalnie nie mam - od 2 tyg znowu nie odpaliłem TRSa :/ - ot dwójka dzieci chora to i tęgi hardcore jest :/ - trzymajcie kciuki.... :)
Zargonowe okreslenie zeberka ochronnego na wjezdzie lub wyjezdzie ze stacji. Masz tego strasznie duzo na twojej mapie, czesto w miejscach gdzie nie ma potrzeby sa, a tam gdzie by sie przydaly niema.
W Holopolu takim torem do wywalenia sa tory odgaleziane rozjazdami:
HOL ZW649 - przez dolozenie tego rozjazdu masz przebieg z Jarugi na tor przy peronie "na krzywo" a spokojnie mozna tam pojechac osobowka Vmax.
Jak juz bedziesz poprawial stacje to sprawdz przejscia podziemne - krzywy tunel widzialam tylko na nowych stacjach takich jak Warszawa Centralna czy Gdansk Glowny. Drobiazg ale wazny.
Alana ja też mam uwagi co do mapy, szczególnie w kwestii usrk i wszystkiego co z tym związane, ale kierując się tym, iż Baz mówił wcześniej, że to co jest nam dotychczas dane to 'wersja robocza' postanowiłem wszelkie uwagi wyłożyć po tym jak Baz przedstawi nam finalną wersje mapy.
Wspomniałaś o semkach 'za niemca'. Ja nie podzielam optymizmu w małpowaniu klimatów z sąsiednich map.
W kwestii podjazdu spod semafora wjazdowego: takich miejsc jest więcej, np. od strony p.ogd. KZ do Celestyn bardzo ciężko podjechać ciężkim bruttem - takim ok. 2000t. Ale z popychem daje radę. W Perkunach szczerze mówiąc nie sprawdzałem. A z popychem da radę? Albo z obsługą podwójną trakcją? Jeżeli tak to wpisać do WOSu, że na tym odcinku jazda z bruttem z lok. popychającą, albo w podwójnej trakcji i będzie ok, a przede wszystkim będzie klimat. Zresztą dziś sprawdzę jak to jest ze zgłoszonym przez Ciebie podjazdem.
Baz: ponawiam pytanie o połączenie linii w Worochcie (mój wcześniejszy post).
ps za mapę trzymam kciuki od początku jej powstania Wg. mnie to najlepsza 'współczesna' mapa fikcyjna na polskiej scenie.
Ostatnio zmieniony przez obserwator 05-03-2013, 23:16, w całości zmieniany 5 razy
Obserwator - połączenie w WOROCHCIE (planowane) - się zrobi jak się da siąść do gołodepty (póki co ban na TRSa od losu) A co do poprawek sygnalizacji i tych żeberek ochronnych to dam znać przed wydaniem mapy i poproszę o sugestię takie już bardzo konkretne. Póki co marazm chwilowy ale nie traćcie ducha xD
Holopole odpalam "raz na ruski rok" i wyglada to tak ze na stacjonarce jade skladem a na laptopie spisuje bugi. Dlatego wszystko jest pisane od razu w miare przejechanych kilometrow.
Pomysl z WOSem jest swietny! Mam pod reka tabele obciazen lokomotyw i dla pochylenia 25promili [2.5%] wychodzi:
stonka - 410 ton
SP45 - 800 ton
ST43 i ST44 - 1000 ton
i to dla predkosci 10km/h
Dla ciezszych skladow podwojna trakcja albo popych obowiazkowe.
Alana właśnie sprawdziłem. Stojąc pod semaforem wjazdowym do Perkun od strony Hołopola ze składem 10 ładownych Eaos'ów (~800t) wjechałem na stację z prędkością 25 km/h gagarami w podwójnej trakcji.
Na tej linii jest też taka kwestia, że ciężkie brutta (takie ~2000t) raczej mają kursować od Libic do Hołopola, a nie odwrotnie, np. węgiel z kopalni w Libicach 'w Polskę' W drugą stronę to raczej lżejsze zdawki także da radę
Ostatnio zmieniony przez obserwator 06-03-2013, 22:06, w całości zmieniany 3 razy
A ja sobie zjechalam S200 + 2000ton i dawno takiego cykora niemialam. Gdyby to byl prawdziwy sklad to by lezal w rowie. Na ten odcinek zalecalabym wprowdzic podwojna trakcje w obie strony - cos jak Gdansk Osowa - Gdynia Port - pociagi towarowe o masie ponad X ton musza byc prowadzone lokomotywa z 2 sprezarkami albo w podwojnej trakcji.
Cóż - trochę emocji do monotonnej jazdy nie zaszkodzi Ale tak poważnie to ja nie mam zbytniego doświadczenia w prowadzeniu po tej linii ciężkich brutt w wersji bez druta bo wersją w którą grywam w 99% jest ta zelektryfikowana. Tam przy zjeździe z Libic do Hołopola z ładownymi składami ~2000t prowadzonymi ET22 nie miałem problemów. Dobre używanie hamulców i skład spokojnie trzyma te 40-50 km/h.
Ostatnio zmieniony przez obserwator 06-03-2013, 22:59, w całości zmieniany 1 raz