Z ta paczka jest ciekawie bo paczka/gra zachowuje sie tak jakby istnial limit ilosci/wielkosci tych drzewek i jezeli sie go przekroczy to drzewka ktore wczoraj kladlam na mapie X dzisiaj na mapie Y nie chca sie dac polozyc.
Rozwiazalam to dodajac drzewka do pick list i przeladowujac kompa [restart winzgrozy] i dziala. Problem powstal w wyniku przegladania dzewostanu Pofiga w poszukiwaniu inspiracji do mapy - dzewka z konca listy zaczely tak swirowac.
Pomógł: 336 razy Wiek: 56 Dołączył: 03 Gru 2008 Posty: 6691 Skąd: Warszawa
Wysłany: 02-02-2013, 19:08
Cameron najpierw bym sprawdził czy nie masz za dużo rodzajów SpeedTreez, włącz w opcjach wyświetlanie wydajności obiektów (nie pamiętam jak to się nazywa, a do Trainz-a będę miał dostęp dopiero ok. 22).
Pomógł: 63 razy Wiek: 34 Dołączył: 18 Maj 2009 Posty: 1632 Skąd: Poznań
Wysłany: 02-02-2013, 19:20
Mam TS 2012 więc nie wiem czy Alana Twój plik może mi pomóc?
@Drstrach - chodzi o te różne liczby wyświetlane po lewej stronie w górnym roku?
Odpaliłem to na mapie gdzie miałem super gęsty las i "ładowanie sceny" w najwyższym poziomie miało trochę ponad 60%? Czy w jakiś inny sposób mam to sprawdzić, spojrzeć na inny parametr?
Pomógł: 336 razy Wiek: 56 Dołączył: 03 Gru 2008 Posty: 6691 Skąd: Warszawa
Wysłany: 02-02-2013, 19:40
McDreamy napisał/a:
@Drstrach - chodzi o te różne liczby wyświetlane po lewej stronie w górnym roku?
Tak
McDreamy napisał/a:
Odpaliłem to na mapie gdzie miałem super gęsty las i "ładowanie sceny" w najwyższym poziomie miało trochę ponad 60%? Czy w jakiś inny sposób mam to sprawdzić, spojrzeć na inny parametr?
Z tego co pamiętam liczy się ilość różnych instancji SpeedTreez, czyli im masz więcej rodzajów drzew tym gorzej.
BTW ta grafika ATI, którą masz ma 512MB czy 1GB? Z tego co pamiętam, to takie kwiatki miałem właśnie na grafice z 512MB pamięci.
Wysłany: 02-02-2013, 19:48
Problem jest w tym, że wszystko działało. Padł mi dysk więc musiałem go wymienić, przerzuciłem wszystkie dodatki i trainz śmigał (dopiero teraz zauważyłem brak tych drzew gdyż ich po naprawie dysku nie używałem)
Reinstalka winzgrozy byla? Moze inaczej nastawiles cos w sterowniku do grafy.
Plikow do 2012 niemam, ale wiem ze poprawka wylaczajaca kiwanie drzewek do 2010 dzialala mi w 2012 jak sie nim bawilam.
Windowsowe wbudowane? LOL
Marsz na ati.com i sciagnac producenckie, ewentualnie sciagnac sterowniki ze strony producenta karty. Te windowsowe sa czesto zabugowane.
Wysłany: 02-02-2013, 23:34
Mam pobrane najnowsze stery do karty graficznej (bodajże ze stycznia), usunąłem wszystkie drzewa Pofiga i wgrałem tylko jedno ale nadal nic. Inne drzewa opierające się na zasadzie Speedtree są na liście w geodecie, nie pojawiają się na mapie...
Pomógł: 11 razy Wiek: 49 Dołączył: 23 Maj 2009 Posty: 72 Skąd: Wroclaw
Wysłany: 13-07-2013, 15:47
Witam. Nie chcę zakładać nowego tematu. Po zakupie TS2012 niestety nie pojawia się SpeedTree posiadam built 51658 dane kompa:
Procesor: Intel Core i5 3570k
Płyta główna: ASUS Maximus v Gene Z77 s.1155
Karta Graficzna: AMD Radeon HD 7850 2GB GDDR5
RAM: G.Skill DDR3 8GB 2400Mhz
zrobiłem rozszerzona baze danych, zastosowałem chkdsk,nawet zaistalowałem czystego TS na innym dysku i dalej nic nie mam pomysłu, zmniejszyłem jakość drzew nawet nie drgnie.
mam najnowsze sterowniki, najlepsze jest to że TS2010 działało ok.Więc proszę o pomoc.
Pomógł: 4 razy Wiek: 44 Dołączył: 13 Sie 2009 Posty: 558 Skąd: Bytom-UK.
Wysłany: 12-09-2013, 16:05
Dokleję się tutaj... Od kilku dni mam problem ze stabilnością TS-a (a było tak dobrze) co rusz wywala mnie do winy z małym okienkiem (wystąpił problem to zamknelismy....)
wklejam się do tematu z drzewkami bo problem powstał gdy rozpoczołem rozstawianie zieleni pofiga.
A całe gliwice obsadziłem nie wiem co robić kontynuacja prac jest po prostu nie możliwa. Bo co cos poukładam a wywali to [10-15 min roboty w d...)
Pomógł: 125 razy Dołączył: 06 Mar 2009 Posty: 3930 Skąd: Opole
Wysłany: 12-09-2013, 19:53
Są dwie opcje: 1) Zmniejszyć wagę tex drzew, było już o tym na forum / nie pamiętam tylko na jaką rozdzielczość /, 2) Zastosować drzewa Bogdana, a z tego co wiem, to i krzaczki też robi.
Pomógł: 32 razy Wiek: 64 Dołączył: 18 Lis 2009 Posty: 816 Skąd: Tarnowskie Góry
Wysłany: 12-09-2013, 20:43
ryszard napisał/a:
Zmniejszyć wagę tex drzew, było już o tym na forum
Tak było, ale nie do końca powiedziane. Takiego czegoś nie da się zrobić z automatu. Przy jakimkolwiek przekształceniu pliku z kanałem alfa ten traci dwu kolorowość i wtedy bardziej to przypomina papkę szpinaku niż model drzewka. To trzeba zrobić ręcznie każde drzewko z osobna. Jak ktoś ma mgliste pojęcie o takich sprawach to lepiej niech tego nie robi.
Z tą różnicą że robiłem to ręcznie, tzn. kopiowałem folder drzewka na zewnątrz, robiłem kopię tego folderu i dopiero w tej kopii zmniejszałem rozmiar. Później import tego folderu do CMP.
Jest to trochę pracochłonne, więc zmniejszyłem sobie tylko kilkanaście sztuk, najcięższe z tych, które są wykorzystane w mapie Jamala.
Na moim słabym sprzęcie, na tej mapie mam znaczną poprawę, a różnicy w jakości tych drzew nawet nie widzę.
Nie odróżniam, którym zmniejszyłem tekstury, a którym nie.
_________________ TRS2006 EK build 3092, TC 3323, TS2010 49933, TS12 49922
Mapka Kaczyce-Manowce dostępna w archiwum TrainzMaps
Pomógł: 4 razy Wiek: 44 Dołączył: 13 Sie 2009 Posty: 558 Skąd: Bytom-UK.
Wysłany: 12-09-2013, 23:20
Na pewno problemem nie jest przeładowana pamięć a jakiś zgrzyt w konkretnym dodatku, podobny problem mam z mapką PKW jamala którą sobie odswieżyłem i wywala a z kolei Lublin
Dorochusk ma sie dobrze. Gdzieś posadziłem chochlika tylko jak go teraz zlokalizowac??
Robercik, problemem może być jedna z traw Pofiga. Takie niskie kępy trawy. Czy stosujesz coś takiego? Na pewno jest to babol, który wywala do windows, sam Pofig pisał o tym na forum auranu i prosił żeby jej nie stosować dopóki nie wymyśli aktualki.
edit: spójrz czy masz trawy z tej grupy: przykład kuid:429786:100523