FORUM PTT -  Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
segment Skrzaty
Autor Wiadomość
kolpawe 
zaawansowany
mbXD2

Wysłany: 19-02-2013, 21:58   segment Skrzaty

Od pewnego czasu zmagam się z moim pierwszym całkowicie własnym projektem, na razie mapka jest bardzo krótka, dopóki nie uzyskam satysfakcjonującego efektu na 2-3 km, nie będę jej rozbudowywał. A na razie wiele jej jeszcze do tego brakuje. Z racji tego że mój komputer powinien być wpisany do rejestru zabytków, postępuję nader oszczędnie z roślinnością, trasa jest zatem stylizowana na typową lokalną llinię gdzieś w Wielkopolsce lub Pomorzu. Oto garść screenów:

Pierwsze pytanie jakie mi się nasuwa, to: czy zrezygnować z tego trawska na rzecz innego czy też całkiem je usunąć.
Pytanie drugie: czy istnieją gdzieś do pobrania tła zimowe dla terenów nizinnych (górskie odpadają).
Wszelkie inne sugestie mile widziane.

Wujek 082
znawca

Wysłany: 19-02-2013, 22:43   

http://www.iv.pl/viewer.p...76841684854.jpg

Proponuję dodać znaki Stop przed przejazdem (częste na nieczynnych lub prawie nieczynnych liniach). Ta droga ma tam się tak kończyć w polu? :P

http://www.iv.pl/viewer.p...18731185968.jpg

Pomorze i Wielkopolska? To daje nam pełną swobodę w używaniu poniemieckiej ceglanej zabudowy. Mapa jest fikcyjna, więc czemu nie zaszaleć dla podbudowy klimatu i dodać nieco ceglanych domów. Proponuję również starać korzystać się z równych jakościowo nowych dodatków. Po pierwsze mapa będzie lepiej wyglądać ogólnie, a do tego będzie to taki mały hołd dla pracy modelarzy :)

http://www.iv.pl/viewer.p...36185539117.jpg

M.in. Wojtek zrobił kilka zajefajnych wiat przystankowych, użyj ich. Ta tutaj zalatuje troszkę minioną epoką :)

http://www.iv.pl/viewer.p...64955197731.jpg

Sklep i kiosk przy cmentarzu? Hmm. Takie rzeczy dałbym bliżej zabudowy mieszkalnej lub stacji.

http://www.iv.pl/viewer.p...77947172991.jpg

Perony są krzywe :P Zdecydowanie też za krótkie. Wielkopolska krajem nizinnym jest, równinnym. Próżno szukać nam tu wzgórzy i wzniesień, co zasłonią hen, horyzont! :P Miejsce na przepisowe długości się znajdzie. Dodaj też jakiś placyk za dworcem, zawsze jest jakiś dojazd. Jakiś kolejowy domek, przejazd i strażnica dopełnią klimatu i obrazu pomorskiej stacji.

http://www.iv.pl/viewer.p...31973751164.jpg

Ta teletechnika ucina się tak w powietrzu? Jeśli nie, to mamy tu do czynienia ze starym problemem zanikania spline, gdy jest nadto rozciągnięta. Staraj się używać teletechniki tak, by odległość pomiędzy słupami byłą maksymalnie mała. Wtedy nie będzie znikać. Proponuję na takiej lokalce też zmniejszyć ilość drutów :)

Ogólnie całkiem miła mapka. Jednak brakuje jej trochę... Hm... Jakiegoś wypełnienia. Nie wiem czego mi brakuje, może traw i podkładów :P Za to duży plus za detal w postaci bram :)

Trawę spline bym wywalił, ale ładny efekt dają te pojedyncze kępki - je zostaw.

Jacek
znawca
Milovník ČD

Wysłany: 19-02-2013, 23:43   

Hehe, nieźle Paweł. Witamy wśród geodetów:) Całkiem dobry start.

Jako że komputer Cię nieco ogranicza, jak wspomniałeś, to nie będę Ci podsuwał hardcorowych pomysłów rodem z Zimowiska. I też w tą stronę pójdę by ten komputer oszczędzić, zatem:

Sprawdź czy z punktu widzenia pasażera maszynisty widać groby na tym cmentarzu. Jeśli nie (a na pewno nie ;-) )- śmiało to wywal. Cmentarz ogradza solidny betonowy mur, cmentarz jest z dala. Szkoda poly. Jak będzie wystawała tylko kaplica cmentarna, to jadący zarejestruje, że to cmentarz i tyle.

Tu u mnie na tym screenie:

też jest teren kościelny z cmentarzem ale z kabiny na tyle nie widać tego, co jest poza murem, że też wywaliłem nagrobki, lepiej wstawić ciekawe drzewa, które i z odległości wyglądają po prostu i tworza jakiś tam klimat. Stare cmentarze przeważnie są dobrze "odrzewione".

Generalnie taka rada na "dbanie o figurę mapy": jazda próbna - zapisywać/zapamiętywać jakie obiekty nie są widoczne, a wiesz że wstawiłeś i potem je wywalić. Ja tak się staram robić. Co innego screenshot a co innego grywalność.

Popieram Wujka, zimowa trawa spline tutaj to zło. Niech umrze. Po prostu żeby zachować spójność mapy musiałbyś ja wstawiać cały czas.

Twoja okolica wygląda na dość siarczyście zmrożoną. Udało ci się to uzyskać dzięki takiej a nie innej kombinacji tekstur. Fajnie, czuć to zimno, ale w tym momencie tak czysty asfalt nie funguje. A jakbyś tak podmienił na czeskie zaśnieżone całkiem drogi których ja używam? Mógłbyś je później ogradzać barierkami Wojtka i wyszedłby całkiem pyszny efekt. To oczywiście moje subiektywne odczucie, ale popatrz:

Co do teł: na stronie bodajże spaintrainzrutas jest jeden czy dwa tła zimowe z nizin ale imo są bez sensu, mega ciężkie i doskonale zastąpisz je lekkimi domkami jackaosiemcośtamcośtam i drzewami na końcu segmentu.

Mapka taka bajkowa z klimatem. Podszlifujesz i będzie dobrze.
Walcz dalej i pokazuj.
Ostatnio zmieniony przez Jacek 19-02-2013, 23:46, w całości zmieniany 1 raz  

kolpawe 
zaawansowany
mbXD2

Wysłany: 20-02-2013, 08:10   

Dzięki za porady, postaram się je zastosować w najbliższym czasie.

Co do drogi na tym screenie:
http://www.iv.pl/viewer.p...76841684854.jpg
nie kończy się ślepo tylko łączy z inną, dużo jaśniejszą, która przy tym ujęciui 'wtopiła' się w tekstury, stąd ten efekt. To się wymieni.

Co do grobów na cmentarzu, zostawiłem je specjalnie żeby ustawić kamerę tak by były widoczne na pierwszym planie a pociąg w tle. Ale chyba faktycznie je wywalę albo przynajmniej zostawię mniejszą ilość.

Pozdrawiam

kolpawe 
zaawansowany
mbXD2

Wysłany: 23-02-2013, 19:05   

Krótka notka informacyjna:

-dodałem znaki STOP pod krzyżami św. Andrzeja
-przesunąłem sklep i kiosk bliżej zabudowań, a dalej od cmentarza
-wywaliłem trawę spline (gdzieniegdzie zostawiłem krótkie i wąskie pasemka)
-na cmentarzu zostawiłem tylko jeden 'pack' nagrobków
-co do słupów telegraficznych, specjalnie je usunąłem w niektórych miejscach żeby nie psuły 'motywu'. Jeszcze się zastanawiam czy je całkiem wywalić, czy też przeciągnąć na całej długości torów.
Perony poprawię za jakiś czas, mam problemy z ich układaniem. Co do tej jasnej szosy, widziałbym na jej miejscu jakąś lekko ośnieżoną (calutka biała jakoś mi się nie widzi), ale nie mogę znaleźć odpowiedniej. Chyba na stronie roltrainz.hu było coś takiego, ale jak teraz wszedłem, wywala dziwny obcojęzyczny komunikat.

Tak na marginesie, mapka będzie tworzona w iście ślamazarnym tempie ze względu na małą ilość wolnego czasu oraz obcowanie z komputerem w pracy, ale powolutku będę ją męczył :-D Najgorsze mam już za sobą (zawsze przerażało mnie tworzenie trasy w TRS od zera, tj. samej siatki :-) ).

Wujek 082
znawca

Wysłany: 23-02-2013, 20:10   

Pozwoliłem sobie posprzątać temat. Pytania o dodatki zadajemy na PW. Tutaj dyskutujemy o sposobach budowania map.

(Tym bardziej, że pytanie padło odnośnie nie tej mapy).

kolpawe 
zaawansowany
mbXD2

Wysłany: 10-03-2013, 19:30   

Radosnej "tfurczości" ciąg dalszy :-D

Szosa na ostatnim screenie zostanie wymieniona, muszę tylko dostosować drogę od Jacka pod TC.

piojakub
nowy

Wysłany: 11-03-2013, 12:58   

Poprawiłbym łącznie wiaduktu z nasypem na tym foto http://www.iv.pl/viewer.p...44979913450.jpg . Ta szpara, miedzy skrajnym, prawym filarem a nasypem wydaje mi się „dziwna”.

kolpawe 
zaawansowany
mbXD2

Wysłany: 11-03-2013, 14:04   

Hmm, czy ja wiem? Na tym zdjęciu luka jest jeszcze większa...

Alana 
znawca

Pomogła: 129 razy
Wysłany: 11-03-2013, 14:08   

Zwalic na warunki miejscowe i obsuniecie ziemi :d Moim zdaniem jezeli jest wiadukt lukowy na takich filarach to miedzy nasypem a skrajnym pylonem powinno byc wiecej miejsca np tak jak na zdjeciu.

Odpowiedz do tematu