FORUM PTT -  Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Problem GMAX i Textury ?
Autor Wiadomość
trainz199219
user

Wysłany: 05-03-2013, 17:21   Problem GMAX i Textury ?

Witam od niedawna próbuje swoich sił w gmax i mam problem bo mam model stworzonego budynku z nałożonymi texturami ale po exporcie go oglądam w Trainz Object Explorer i nie które ściany są białe i tu moje pytanie dlaczego ?

Jeśli pomyliłem dział od razu przepraszam ;)

Bojar
zaawansowany

Wysłany: 05-03-2013, 17:27   

A pamiętałeś by tekstury miały rozmiary 128x128, 128x256, 256x256 [pix]? (potęgą liczby 2) Trainz tylko takie potrafi czytać.

Kudłaty 
znawca
Lokführer

Wysłany: 05-03-2013, 17:27   

Jeśli ściany są białe to oznacz, że w ścieżce źródłowej pliku IM, który powstał po eksporcie z Gmax'a nie ma tekstur, jakie zostały przypisane konkretnym ścianom.

Upewnij się, czy wszystkie tekstury modelu znajdują się w folderze docelowym, wraz z plikiem IM.

EDIT:

Bojar - nie wiem, jak jest u innych, ale u mnie gdy tekstura ma zły rozmiar, to pojawia się na obiektach pod skosami, ignorując mapowanie.

Baron von Schlosserhoffen.
----------------------------------------------------------
Ostatnio zmieniony przez Kudłaty 05-03-2013, 17:28, w całości zmieniany 1 raz  

trainz199219
user

Wysłany: 05-03-2013, 17:34   

tekstury mają rozmiar poprawny bo w każdej stosowałem te same i są do potęgi 2 a co do tekstury modelu wszystkie znajdują się w folderze docelowym jest ich 9.

Macie jakieś porady jak to naprawić ?
Ostatnio zmieniony przez trainz199219 05-03-2013, 17:46, w całości zmieniany 4 razy  

Kudłaty 
znawca
Lokführer

Wysłany: 05-03-2013, 17:41   

A czy każda tekstura ma swój odpowiednik w postaci pliku xxx.texture (gdzie xxx to nazwa tekstury)?

trainz199219
user

Wysłany: 05-03-2013, 17:46   

tak

UAZ 
znawca
Automatyk

Wysłany: 05-03-2013, 19:31   

Przy zapisywaniu .tga odznaczyłeś ptaka kompresji? Bez tego ani rusz, otwórz wszystkie jeszcze raz i zapisz poprawnie.

trainz199219
user

Wysłany: 15-03-2013, 19:26   

Witam was drodzy koledzy mam nadal problem z gmax ponieważ w programie textury są ale po exporcie teraz mam już cały budynek biały. Coś zauważyłem w Material Navigator tam są takie małe znaczki kółeczko niebieskie itp.. ale przy texturach jest figura w kolorze czerwonym ale kiedyś były na zielono może ma to coś wspólnego z moim problemem ciężko mi opisać mój problem Ps. textury mam w 512x256

Czy naprawdę jest potrzebna ta kompresja obrazu bo różnie słyszałem ?

Kudłaty 
znawca
Lokführer

Wysłany: 15-03-2013, 19:28   

Cytat:

Tekstura ma nieć niekompresowany format .tga

samplaire
znawca
i na dodatek dziad

Wysłany: 17-03-2013, 05:39   

trainz199219 napisał/a:
Witam was drodzy koledzy mam nadal problem z gmax ponieważ w programie textury są ale po exporcie teraz mam już cały budynek biały. Coś zauważyłem w Material Navigator tam są takie małe znaczki kółeczko niebieskie itp.. ale przy texturach jest figura w kolorze czerwonym ale kiedyś były na zielono może ma to coś wspólnego z moim problemem ciężko mi opisać mój problem Ps. textury mam w 512x256

Gee, stary, ale masz słowotok... Z polskiego - pała! Z czytania ze zrozumieniem postów kolegów też ... Kompresja RLE przy zapisie pliku tga ma być wyłączona.

Kudłaty 
znawca
Lokführer

Wysłany: 17-03-2013, 10:42   

Pozwolę sobie odpisać w temacie, zamiast na PW - może kiedyś się moja wypowiedź przyda komuś innemu :)

To tak:

Skonstruowałem sobie byle jaką teksturę, w byle jakim rozmiarze (oczywiście będącym wielokrotnością liczby 2), którą nanosiłem na ściany budynku, który mi przysłałeś. Oto, co wychodzi w Gmax:

Przy okazji opiszę sposób, w jaki należy teksturować obiekt. Ja robię to tak, że przeciągam z folderu z dodatkiem teksturę na obiekt, następnie:

- 1 - Wybieram z listy opcję UVW Mapping,
- 2 - Funkcja pokazuje się na liście,
- 3 - Wybieram konkretne ustawienie - na potrzeby Twojego budynku wystarczy Box. Niestety inne ustawienie nie sprawdzi się, ponieważ podświetlona ściana została nieprawidłowo wymodelowana i na wysokość składa się z czterech segmentów, zamiast jednego.

I tyle. Jeśli zaś potrzebujesz dokładnie ustawić teksturę jakimś konkretnym miejscem na obiekcie, to wybierasz z listy spod - 1- opcję Unwrap UVW i klikasz w polu - 3 - opcję Edit.

Tak wygląda obiekt po eksporcie z Gmax do .im i podejrzeniu w TOE - jak widać wszystko działa jak należy:

Pozwolę sobie napisać również kilka słów o samej bryle 3D, która niestety ale została wymodelowana w sposób nie do końca poprawny. Ale i tak fajnie, że próbujesz swoich sił w modelarce! Do tego trzeba mieć cierpliwość, której Ci szczerze życzę :)

1. Prawie 1000 poly to dosyć..... spektakularny wynik :p ale z czegoś to wynikło, mianowicie:

Spójrz na podświetlony element (filar) - ma niepousuwane górne i dolne ścianki, których w grze i tak nie widać. Problem niewidocznych ścian występuje w tym modelu nagminnie i zawarty jest w większości brył.

Podświetlony element (duży prostokąt, położony na dłuższym boku) - to jest to, o czym pisałem przy mapowaniu. Bryła ma źle ustawione parametry i zamiast jednego segmentu na wysokość ma kilka. Na przyszłość:

Po ustawieniu boxa w Gmax po lewej stronie, w dolnym rogu pokazuje się okienko parametryzacji bryły. Oprócz wymiarów można w nim ustalić ilość segmentów wysokości/szerokości/głębokości obiektu. Ja postawiłem boxa, któremu nadałem dwa segmenty szerokości.

Edit:

To jeszcze pozwolę sobie napisać słowo o tworzeniu tekstur.

Takie coś:

jest powiedzmy... niestosowne. Za dużo zmarnowanego miejsca.

Można to zrobić tak:

a w pustą, białą przestrzeń utknąć coś jeszcze, tak, żeby nie zmarnować ani kawałka miejsca na teksturze ;) no i należy pamiętać o możliwości stosowania jednej tekstury w kilku miejscach - na pewno jeden fragment da się wykorzystać w dwóch, czy trzech miejscach na tym samym modelu ;)

Ostatnio zmieniony przez Kudłaty 17-03-2013, 11:06, w całości zmieniany 2 razy  

Odpowiedz do tematu