Witam, wygenerowałem sobie w gmaxie taki oto klocek:
do tego miejsca jest ok, problemy się pojawiają w trainzie, mianowicie klocek w grze ma niespasowane textury, tak jakby nie były w ogóle ruszane (randomowe) i dwie tektury się wcale nie pojawiają, więc w czym problem? Textury są prawidłowej wielkości i w formacie .tga
Pomógł: 54 razy Wiek: 28 Dołączył: 28 Sie 2009 Posty: 1617 Skąd: Kargowa/Wolsztyn
Wysłany: 02-06-2013, 20:01
Niepojawiające się tekstury miały wyłączona kompresję przy zapisywaniu? Sprawdź, bo często te ustrojstwo się pojawia.
Co do niespasowań, zrób kopię zapasową modelu i pobaw się opcją Reset XForm z zakładki Utilities (młotek). Potraktuj tym newralgiczne ściany (czasem trzeba je potraktować i usunąć działanie z listy, tak, wiem, dziwne to jest), zwykle te ,,młotkowanie" poprawia różnego typu czkawki TRS'a.
_________________ Jaka praca dziś, taka Polska jutro!
Pomógł: 27 razy Wiek: 36 Dołączył: 13 Sie 2011 Posty: 1485 Skąd: Pruszków
Wysłany: 02-06-2013, 20:03
Pozwolę sobie napisać od razu w temacie, nie na PW, żeby wiedza nie zaginęła w mrokach dziejów ;)
Po małych poprawkach budynek pojawia się u mnie w sposób prawidłowy:
Oczywiście tekstury ustawiłem "na odwal", tylko w celach pokazowych.
1. Tekstury, które Ci się nie pojawiały nie miały rozmiaru, który jest krotnością 2. Miały 128x264.
2. Poplątałeś coś w mapowaniu i detachowaniu obiektów. Pamiętaj, że każda ściana musi być osobnym elementem, który ma oddzielnie nałożoną teksturę i co najważniejsze - oddzielnie zamapowaną! Czyli funkcje Unwrap UVW i UVW Map.
_________________ Imperium kontratakuje?
Baron von Schlosserhoffen.
----------------------------------------------------------