Witam wszystkich. Dziś mam do zaprezentowania nową mapkę. Na razie mapa się rozwija a screnny możecie zobaczyć tu:
[/URL]
Mapa będzie obejmowała połączenie Wrocław - Trzebnica - Prusice - Żmigród lub Krośnice (rozwidlenie)
Edit: Umieszczamy maksymalnie trzy miniaturki w rzędzie! Qń
Ostatnio zmieniony przez Qń 12-06-2013, 10:06, w całości zmieniany 5 razy
Przyjzyj sie mapkom wbudowanym, to co pokazujesz jest ponizej poziomi nawet najstarszych z nich.
Proponuje dzial "szkola geodetow" bo narazie do "mapy fikcyjne" twoja tworczosc sie nie nadaje.
Pomógł: 98 razy Wiek: 37 Dołączył: 04 Cze 2009 Posty: 2250 Skąd: spod Ostrołęki
Wysłany: 12-06-2013, 12:24
Przesunąłem temat do piaskownicy - tutaj możemy czegoś (chyba...) Julina nauczyć.
Przede wszystkim Julinie, naucz się obserwować lepszych od siebie. Niemało jest tu prezentowanych map na bardzo wysokim poziomie, kilka godzin obserwacji i można wyciągnąć ciekawe wnioski. Po drugie jak można pytać gdzie pofałdować teren, albo gdzie powstawiać krzaki? Wyjrzyj przez okno! A jak brakuje Ci inspiracji, to zacznij oglądać kolejowe zdjęcia:
Oglądaj, chłoń wiedzę. Czytaj komentarze pod zdjęciami. Przejrzyj działy na forum: "Mapy fikcyjne", "Mapy rzeczywiste". Dopiero potem, z nowym bagażem wiedzy i doświadczeń, spróbuj jeszcze raz z mapą.
Pomógł: 125 razy Dołączył: 06 Mar 2009 Posty: 3930 Skąd: Opole
Wysłany: 12-06-2013, 12:50
Julin katastrofa. Po co nałożyłeś tex gruntu, w dodatku jednolitą? Najpierw buduje się torowisko w ukształtowanym terenie, a dopiero potem zabieramy się za otoczenie. Przy okazji stawiania dodatków pomyśl co do czego pasuje. Jak sobie wyobrażasz parking asfaltowy z polna drogą . Weż najpierw rozrysuj sobie na kartce papieru jak chcesz żeby wyglądało w pobliżu dworca, a dopiero potem stawiaj na mapie. Jak potrzebujesz planów stacji wąskotorowych to mam trochę z byłego DDR. Jeśli będziesz potrzebował, to nawet mogę zeskanować podstawowe dane techniczne dla wąskiego toru.
Ksztalt przejdzie ale teksturowanie i roslinnosc raczej nie.
Zobacz jak podobne wzgorze robilam na mojej mapce testowej:
Teren - na hogu
roslinnosc - JVC(s5) Pine 'A' 17m, JVC(s5) Pine 'B' 18m, JVC(s5) Spruce 'G' 25m
tekstury gruntu w lesie:
- glownie autorstwa drstracha i chyba 2 wbudowane
Cale wzgorze zrobilam w ten sposob ze na fragmencie terenu 5x5 kratek przygotowalam sobie kawalek lasu z drzewami i teksturami a pozniej narzedziem kopiuj-wklej zalesilam to i inne okoliczne wzgorza.
Wiem ze w porownaniu do map wyjadaczy to jest trainz lupany ale efekt i tak jest o wiele lepszy od tego co pokazujesz a wykonanie to 5-10min w zaleznosci od wprawy w klikaniu myszka.
A co do inspiracji - polecam galerie kolejowe np wrphoto.eu, rail.phototrsns.eu albo amerykanska railpictures.net
Przejzyj sobie zdjecia i zobacz co ci sie podoba i co moglbys odtworzyc w Trainzie
Najprościej będzie, zamiast przeglądać różnorakie galerie, wejść w mapy Google i dać zbliżenie (usługa Google Street View) na jakąś drogę biegnącą przez malownicze tereny, albo linię kolejową biegnącą wzdłuż drogi, i stamtąd "skopiować" otoczenie. Niewyczerpane źródło inspiracji, w dodatku bardzo wygodne, można sobie wszystko obejrzeć dokładnie i powoli.
Ostatnio zmieniony przez kolpawe 13-06-2013, 10:51, w całości zmieniany 1 raz