Wysłany: 20-08-2013, 19:10 Szukam- legenda do schematów
Witam wszystkich :D
Mam nadzieję, że trafiłem do dobrego działu, robię mapkę w geodecie i używam schematu stacji, niestety nie wiem co oznaczają poszczególne "symbole", czy ktoś jest w stanie poratować jakąś legendą do tego czy czymś co by tłumaczyło to?
nie chcę problemu robić za dużego, bo w internecie nie mogę nigdzie znaleźć, więc myślałem, że ktoś ma jakąś stronkę w zanadrzu, ale jeśli nie ma nic takiego to byłbym wdzięczny za takie skany
Edit: O! O właśnie coś takiego chodziło, dziękuję bardzo! :D
Ostatnio zmieniony przez Wiechu 20-08-2013, 19:42, w całości zmieniany 1 raz
Pomógł: 50 razy Wiek: 35 Dołączył: 20 Sie 2010 Posty: 897 Skąd: Sierpc
Wysłany: 21-08-2013, 11:23
Jeszcze tak dopowiem, bo nie wiem czy w D27 wprost jest to napisane, a mianowicie jeśli chodzi o oznaczniki prędkości podawane na planach w indeksie górnym przy oznaczeniu literowym semafora:
W oznaczeniu (literowym) semafora stosuje się często (a przede wszystkim na schematach stacyjnych) oznaczniki prędkości (w indeksie górnym po właściwym oznaczeniu semafora):
1 - przebieg z maksymalną prędkością,
2 - przebieg z prędkością 40 km/h,
3 - przebieg z prędkością 100 km/h,
4 - przebieg z prędkością 60 km/h.
Gdy dany semafor posiada więcej niż jeden oznacznik prędkości, porządkuje się je rosnąco
i oddziela ukośnikiem/ukośnikami.
Do oznaczeń semaforów mogących dodatkowo wyświetlić sygnał Ms2 "Jazda manewrowa dozwolona" dodaje się jeszcze dodatkowo na końcu, po ukośniku, literę "m" (wynika to już z samej instrukcji sygnalizacji E1/Ie-1, ale na planach stacyjnych też się oznacza).