FORUM PTT -  Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Semafory kształtowe (ustawianie).
Autor Wiadomość
KvCh
nowy

Wysłany: 04-10-2008, 18:57   Semafory kształtowe (ustawianie).

Dobry wieczór. Pytanie za 100 punktów: czy semafory kształtowe na wjeździe na linii dwutorowej da się ustawić "na zewnątrz torów"? Tak wygląda bardziej realistycznie. Jak wstawię semafor kształtowy to zawsze znajduje się on po prawej stronie toru. Kiedy zaś zastosuje obrót elementu to i owszem ustawia się po lewej ale "tyłem" do wjzadu. Czyli może robić za wyjazdowy ;) . Ma ktoś pomysł jak to ugryźć ? Podobnie jak chciałbym ustawić tarczę zaporową (?) czy raczej sygnalizator Sz (karzełkowy) na wjeździe. Podobny problem.
Ostatnio zmieniony przez KvCh 04-10-2008, 19:00, w całości zmieniany 2 razy  

Bojar
zaawansowany

Wysłany: 04-10-2008, 19:34   

hmmm... Jeśli chcesz tylko na pokaz to obok danego toru mozesz dodac niewidzialny tor i na nim wstawic semafor, obok danego toru. Natomiast jeśli ma funkcjonowac to wątpię żeby tak się dało.

Pzdr

KvCh
nowy

Wysłany: 04-10-2008, 19:53   

Ano właśnie... Genialne w swojej prostocie. Dobry pomysł. Ale chcialbym na przykład zrobić jazdę po torze lewym. To jak... Rozkaz mam pisać dla maszynisty ;) ? Ktoś może jeszcze dorzuci jakiś pomysł?
Ostatnio zmieniony przez KvCh 04-10-2008, 19:53, w całości zmieniany 1 raz  

Lukasy
user

Wysłany: 04-10-2008, 20:17   

Kipek, walnij komore Sz i jazda :D

EU 04
zaawansowany

Wysłany: 04-10-2008, 21:07   

Jak sięgam pamięcią to na PKP nigdy nie było semaforów wjazdowych ramiennych dla wjazdu z toru niewłaściwego. Albo się wjeżdzało na rozkaz albo na "Sz" ustawiony z lewj strony(a takie coś jest w zestawie sygnalizacji).
Ostatnio zmieniony przez EU 04 04-10-2008, 21:08, w całości zmieniany 1 raz  

KvCh
nowy

Wysłany: 04-10-2008, 22:42   

Dzięki za info ;) kluczasty i EU o4. Zrobię wjazd na "Sz". Linia dwutorowa ok. A pytanie teoretyczne, jak w rzeczywistości wyglądałby taki układ przy zbliżeniu linii dwutorowej i jednotorowej - dochądzącej z lewej strony? Semefor dla jednotorówki damy po prawej czy po lewej stronie toru? Oczywiście ciągle mowa o sygnalizacji kształtowej. :)

KvCh
nowy

Wysłany: 04-10-2008, 23:36   

EU o4 napisał/a:
Jak sięgam pamięcią to na PKP nigdy nie było semaforów wjazdowych ramiennych dla wjazdu z toru niewłaściwego. Albo się wjeżdzało na rozkaz albo na "Sz" ustawiony z lewj strony(a takie coś jest w zestawie sygnalizacji).

Za późno na edycję. http://adi.matinf.pl/plany/loznica.jpg <-- a co z tym drogi kolego?

EU 04
zaawansowany

Wysłany: 05-10-2008, 09:06   

Napisałem że jak sięgam pamięcią (a przejeździłem na lokomotywach czterdzieści lat). Ten plan stacji jest narysowany odręcznie i trudno się ustosunkować do tego czy jest prawidłowo narysowany. Zwróć uwagę na umieszczenie na rysunku semaforów A 1/2 i D 1/2 (jeden po lewej a drugi po prawej). A ponadto we wszystkich przepisach kolejowych była taka klauzula "za zgodą dyrektora" i mogli robić wszystko jak komu pasowało. Najlepiej jakby ktoś kto widział to na własne oczy wypowiedział się w tej sprawie.

Absolwent 1974
super user

Wysłany: 05-10-2008, 09:23   

Witam KvCh.
Po co Tobie prowadzić ruch w obie strony po obu torach ? Stacja Łożnica leży na szlaku dwutorowym. Przewidujesz taki duży ruch, że jeden tor nie wystarczy;)?

KvCh
nowy

Wysłany: 05-10-2008, 10:47   

Absolwent 1974: Nie to że chcę Łożnicę odwzorowywać, chociaż mógłbym na niej się wzorować w moim małym fikcyjnym projekcie. Ale mi chodzi raczej o coś jak hmmm.... nie wiem, np. tor 1 zamknięty z powodu robót i wprowadzony ruch dwukierunkowy po torze nr 2 ;) EU o4, co do Twojego zapytania o A1/2 i D1/2 w Łożnicy - od strony Goleniowa jest "normalny" wjazd, gdzie odległość między osiami toru to jakieś 5 metrów, natomiast od strony Wysokiej Kamieńskiej tor 1 wchodzi łukiem o dużym promieniu a tor 2 mniejszym. Zatem na granicy szlaku i stacji (przy semkach) odległość między osiami torów to coś koło 25 metrów jak dobrze pamiętam. Wezmę aparat i skoczę zaraz zdjęcia porobić ;). Ano rzeczywiśie jak się uprzeć to "za zgodą dyrektora lub ministra" można wszystko ;).
Podrąże dalej jednak... A w przypadku Nowego Drezdenka ? To wjazd po torze 2 od strony Krzyża gdzie wymagałby zatrzymania pociągu? Nie ma tam Sz. Na wysokości semafora D czy jak? Przepraszam, że tak męczę. Mapkę buduję spalinową w konwencji a'la Ostbahn więc zależy mi na dokładnym zrozumieniu wszystkich reguł "gry" i praw sygnalizacji kształtowej.
Pozdrawiam. :)

pietrek
znawca
2004;2006;2010;T ANE

Wysłany: 05-10-2008, 15:52   

Jeżeli przy torze nr2 nie ma Sz, czy semaforka maszynista ma obowiązek zatrzymać się na wysokości semafora ustawionego przy torze nr1. A jeżeli nie ma wcale semafora to o ile sie nie mylę 100m przed granicą przetaczania jeżeli taka jest a jak nie ma to przed pierwszym rozjazdem w odległości 100m. Ma obowiązek nawiązać łączność z dyżurnym ruchu.
A nawiązując jeszcze do sygnalizacji kształtowej to może byłoby rozwiązaniem postawienie przy tym trzecim torze dochodzącej linii jednotorowej wskaźnika W3.
Na szybko tak bym to widział
http://www.fotosik.pl/pok...4767be94cc.html
http://www.fotosik.pl/pok...5dd0096525.html
I wtedy będzie wyglądało że jest przy torze nr2 semafor, a przy torze linii jednotorowej będzie wskaźnik W3 mówiący maszyniście że ten semafor nie odnosi się do tego toru, a to oznacza że dla linii jednotorowej jest ustawiony w innym miejscu.
Taką sytuację gdzieś spotykałem w swojej karierze na PKP, ale teraz nie pamiętam gdzie (chyba na Śląsku), i nie pamiętam czy była tam sygnalizacja kształtowa, chociaż mam wrażenie że tak (głowy nie dam).
W tej chwili nie mam pod ręką nowszego wydania E1 i opierałem sie na tym z roku 1970 ( tak na marginesie jast w nim syganlizacja z linii wałbrzyskiej - syganlizacja trzystawna świetlna)

KvCh
nowy

Wysłany: 05-10-2008, 19:38   

Tak jak obiecałem, wrzucam Wjazd do Łożnicy - od strony Goleniowa (foto nr 1).

Nr 1.

a tutaj wjazd do Łożnicy od strony Wysokiej Kamieńskiej, widziany z kabiny pociągu jadącego w stronę Wysokiej Kam. Tutaj semafory wjazdowe na stację stoją "po trainzowemu" czyli po prawej stronie torów (foto nr 2)

Nr 2.

Nie widać bo zdjęcie robione "od tyłu" - przy torze po którym jedzie mój pociąg stoi wskaźnik W15, czyli w sumie kształtowe na wjeździe powinny być na zewnątrz torów tak jak to na zdjęciu nr 1 = > tak jak to jest ze świetlnymi.

Lukasy
user

Wysłany: 05-10-2008, 21:46   

KvCh napisał/a:
A w przypadku Nowego Drezdenka ? To wjazd po torze 2 od strony Krzyża gdzie wymagałby zatrzymania pociągu? Nie ma tam Sz. Na wysokości semafora D czy jak?

Dokladnie. Tam doreczyc/podyktowac maszyniscie rozkaz pisemny "N" i heja dalej.

Odpowiedz do tematu