Pomógł: 27 razy Wiek: 29 Dołączył: 20 Lis 2011 Posty: 1031 Skąd: Paris
Wysłany: 29-09-2013, 22:37 Wielkość pola...
Witam, otóż mam problem z wielkością pola. Gdy chce zrobić np. plane o długości więcej niż 3.5 metra, to plane wyłazi poza pole (kratki):
Jak zwiększyć pole, by bryły nie wychodziły za krawędzi pola. Tutaj jest kwestia 80 metrów na wszystkie człony ED74.
Pomógł: 336 razy Wiek: 56 Dołączył: 03 Gru 2008 Posty: 6691 Skąd: Warszawa
Wysłany: 03-10-2013, 13:30
Stylance napisał/a:
Olej 3DSa i rób w Gmaxie. To po pierwsze.
Why? Jeśli z 3DS-a będzie mógł robić modele na wszystkie wersje, a z GMax-a maks do TRS2006, dodatkowy bonus, model stworzony w 3DS-ie można wyeksportować gdziekolwiek.
Wysłany: 04-10-2013, 10:31
RBach napisał/a:
To chyba mój gmax o tym nie wie, bo wszystkie moje modele działają nawet w TS12. To pewnie jak z tym bąkiem i amerykańskimi naukowcami
Działać, może i działają ale co to za działanie
Radek dobrze wiesz o co chodzi, nie ukrywajmy, natywnych dla teesów wynalazków w gmaxie nie stworzysz. Zresztą jeśli chłopak ma możliwość uczenia się modelowania na perspektywicznym programie, to po co ma się uwsteczniać?
perspektywicznym programie, to po co ma się uwsteczniać?
Bo od żadnego aktywnego modelarza nie dostanie żadnej pomocy w kwestii 3DSa. A patrząc na dotychczasowe "dokonania" pytającego, to przypuszczam że problemów nie będzie wcale mało.
Radek dobrze wiesz o co chodzi, nie ukrywajmy, natywnych dla teesów wynalazków w gmaxie nie stworzysz.
No właśnie nie wiem Póki co, natywnym formatem trainza jest IM, nawet dla TS12. Nie przyjmuje (a przynajmniej nic o tym nie słyszałem) meshy z MSTS, Maszyny, Quake, GTA, Simsów i wprost z 3dsa. Jeśli myślisz o wszelkich ficzerach typu normalmapy - to one są tylko bajerem, który obsługują nowsze wersje gry (podobno już 2006 umiał ugryźć normalmapę, ale tylko dla pojazdów). I tyle offtopu ode mnie
drstrach napisał/a:
Zresztą jeśli chłopak ma możliwość uczenia się modelowania na perspektywicznym programie, to po co ma się uwsteczniać?
No. Perspektywiczny soft za 20k PLN, spoko, wszyscy mamy przecież takie sumy na waciki
Pomógł: 4 razy Wiek: 44 Dołączył: 13 Sie 2009 Posty: 555 Skąd: Bytom-UK.
Wysłany: 05-10-2013, 07:27
Panowie, panowie. Ikony polskiej sceny Trainz. Ta dyskusja chłopakowi w niczym nie pomoże.
Powszechnie wiadomo że GM daje radę, wystarczy spojrzeć na wypociny kilana i mu podobnym. Ale nie da się ukryć że 3DS daje więcej możliwości. A naszym i przedewszystkim waszym zadaniem jest wspierać każdego kto zaczyna zabawę z 3D tak ażeby te forum i ta gra miała w przyszłości komu służyć.
Bo bez twórców, nie ma graczy a bez graczy jest dup.....
_________________ GKW History Project.
Ostatnio zmieniony przez Robercik101 05-10-2013, 07:28, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 06-10-2013, 20:08
RBach napisał/a:
No. Perspektywiczny soft za 20k PLN, spoko, wszyscy mamy przecież takie sumy na waciki
Dla freelancera może to cena z kosmosu, firmy płaczą i płacą, choć faktem niezaprzeczalnym jest, że coraz częściej idą po rozum do głowy i przesiadają się na Blendera (PKP wymaż to sobie z pamięci ). Dobra, namąciliśmy chłopakowi w głowie
Pomógł: 27 razy Wiek: 29 Dołączył: 20 Lis 2011 Posty: 1031 Skąd: Paris
Wysłany: 12-10-2013, 18:59
Sorki, że tak późno odpowiadam, ale mnie nie było w domu. Co do 3Dsa, to robię na nim dość dawno, próbuje i próbuje i coraz lepiej to wychodzi, zresztą Gmax jest okrojoną wersją 3Dsa. Na 3Dsie mogę się nieźle podszkolić jeśli chodzi o modelowanie. Normalmapy akurat moim zdaniem nie są mi potrzebne do szczęścia, i bez tego modele wyglądają świetnie jeśli się tylko człowiek postara. Co do ustawień to dzięki wam, pomogło, teraz jest o wiele lepiej. Kratki mi są potrzebne, bo wygodniej mi się na nich robi ;p. Cały czas robie jeszcze na Gmax, 3Ds służy mi obecnie tylko do nauki.
Blender? A kysz, nie umiałem nigdy na nim robić ;p 3Dsa kupiłem i jednak całkiem dobrze mi idzie, uczę się uczę.