Pliczek już zaktualizowany - przy okazji wzmocniłem hamulce, bo jak uzupełniłem tag "brakeratio" w poprzedniej edycji, to dałem "ciut" za małą wartość - skapnąłem się dopiero jak nieoczekiwanie przerżnąłem peron
To sprawdź w takim razie jak ze składem wagonów na twoim hamulcu radzi sobie AI. Żeby nie okazało się, że też nie potrafi wyrobić się w peronach czy zatrzymać przed semkiem.
AI na pierwszy i drugi rzut oka radzi sobie bezbłędnie - tzn. ładnie trafia w markery i idealnie wstrzeliwuje się w ograniczenia - użyszkodnik też powinien sobie dać radę z hamowaniem
Ciut? :p Piętami bym prędzej zahamował niż takim składem ;) Powiem tak. 8-wagonowym składem, przy dobrych warunkach, tj żadnych liści szronu itp droga hamowania ze 100km/h hamując atmosferą powinna wynieść nie więcej niż około 800-1000m. Przy hamowaniu nagłym myślę, że około 400-500m. Spróbuj to jakoś spasować.
I skoro jest temat hamulca, ani skład, ani lokomotywa nigdy nie luzuje tak gwałtownie po pchnięciu kranu w kierunku odhamowania. Mógłbyś trochę opóźnić trochę czas reakcji lub efektywność luzowania?
I skoro jest temat hamulca, ani skład, ani lokomotywa nigdy nie luzuje tak gwałtownie po pchnięciu kranu w kierunku odhamowania. Mógłbyś trochę opóźnić trochę czas reakcji lub efektywność luzowania?
Tak. Ale to wymaga dłuższych eksperymentów i nie wiadomo, czy wyjdzie. Mogę trochę opóźnić luzowanie zmniejszając prędkość napełniania przewodu z poziomu loka. Oprócz tego można też zmniejszyć szybkość opróżniania cylindrów hamulcowych. A z siłą hamowanie też poeksperymentuję - ale chyba już nie dziś.
No i tak sobie myślę, że silniki loków poprawię "na miejscu", natomiast jeżeli chodzi o wagony, to "uniwersalny" chyba zostawię już ten ostatni - w nim wagony powinny hamować z taką samą siłą jak moje dotąd wydane loki - a te dodatkowe ulepszenia wprowadzę w configach dla poszczególnych grup wagonów - bo w końcu Bipa hamuje inaczej niż Y, a oba jeszcze inaczej niż Eaos
No i wychodzi jak przy każdym temacie - im dalej w las tym więcej drzew
A więc - rozpędziłem się do setki czterosekcyjną bipą na poziomym torze. Hamując pierwszym stopniem, miałem w cylindrach 1,5atm, i zatrzymałem się na 750m. Chyba może być
Adam, Qń trochę mnie ostudził, więc pozwolisz, że póki co do wagonów będę wsadzał jednak ten stary spec. Nie mam możliwości testowania Twojego dodatku, a mi bardzo zależy na kompatybilności z DCC i real. Tak więc mimo pełnego szacunku jeszcze poczekam.
To znaczy ja nie chcę niczego i nikogo studzić. Tylko na mój rozum zmiana enginespeca to spora zmiana wpływająca na jakość gry i trzeba zrobić to ostrożnie. Tak żeby finalna wersja była w pełni przetestowana i pewna w działaniu. A na razie to od pomysłu i pierwszej próby minęło ledwie kilka dni.
Adamie, upublicznij swój pomysł i zaproś społeczność do testowania. Niech jeżdżą różnymi składami, w różnej konfiguracji i na różnych trasach. Jak będzie OK to wtedy pomyślimy jak zrobić z tego użytek na masową skalę.
Adamie, upublicznij swój pomysł i zaproś społeczność do testowania. Niech jeżdżą różnymi składami, w różnej konfiguracji i na różnych trasach. Jak będzie OK to wtedy pomyślimy jak zrobić z tego użytek na masową skalę.
Mógłbyś rozwinąć? Bo nie do końca chyba złapałem. Przecież config jest upubliczniony, można go sobie przyczepiać do wagonów i testować. Czy chodzi Ci o to, żeby wywiesić to jako goły config zamiast cdp? To co jest w cdp, który wywiesiłem, to po prostu enginespec z moim KUIDem, który nie zastępuje ani nie nadpisuje niczego - więc gdyby się okazało, że się nie sprawdza, zawsze można z niego zrezygnować.
Natomiast rzeczywiście, zamiast podpinać sobie to od razu pod wszystkie wagony, lepiej wyznaczyć sobie jakąś pulę testową, bo inaczej po każdej edycji TS przy wchodzeniu na listę tras mieli bazę przez 10 minut, a potem drugi raz jak się chce w Geodecie otworzyć zakładkę z taborem.
@Adamstan: Co do upublicznienia to wszystko Zrobiłeś wzorowo. Ja teraz radziłbym się dogadać z kilkoma osobami na testy (najlepiej takimi które mają styczność z hamulcami na prawdę), ustalić sobie jakieś warunki np. osobowy 300t na Lublin-Dorohusk, towar 1500t na Sudetach itp. i później porównać odczucia/zebrać uwagi. Inne osoby mogłyby potestować zachowanie nowego enignespeca w odniesieniu do komend AI oraz w połączeniu z lokami i wagonami na standardowych silnikach. Takie rzeczy trzeba skoordynować, bo samo udostępnienie dodatku zazwyczaj nie oznacza, że ktoś konkretnie weźmie się za jego testy.
PL_wagon G,<kuid:241304:100319> - dla wagonów towarowych
PL_wagon P,<kuid:241304:100363> - dla wagonów osobowych
Względem defaultowego Auranowskiego silnika mają one zmniejszone opory toczenia, wzmocnione hamulce, oraz są dostosowane do standardu 5atm w PG. Co do różnic między G a P - towarowy ma nieco większe opory ruchu i wolniej działające hamulce.
Jeżdżę na nich od ponad roku - podmieniłem sobie we wszystkich wagonach - i problemów, wysypów nie stwierdzono. Składy ciągnięte przez AI jeżdżą prawidłowo.
Czy wzorem z innych ADHD produkcji działa w tym wszystkim dźwiękowe urealnienie? UBE kiedyś zrobił hamujące dźwięki do wagonów - coś korzystałeś z tego?
Ostatnio podczas testowania SU46 odkryłem (przy współpracy @Gryszaqa ) pewną rzecz, która może przeszkadzać w uzyskiwaniu większych prędkości słabszymi lokomotywami, nawet jeśli z charakterystyk wynika że powinny (jak np fiaty czy suki).
Otóż Trainz wydaje się mocno zawyżać opory powietrza, które mocno rosną wraz z prędkością. Tak więc w enginespecu wagonów osobowych trzeba wprowadzić pewną zmianę - niemal wyzerować opory powietrza właśnie. W tym celu trzeba zmniejszyć parametry "surface-area" ze 100 do np 10, i "air-drag" z obecnego bodajże 0.00005 na 0.00001 (uwaga - może być w configu zapisane w postaci wykładniczej jako 5e-005, czyli 5x10^-5, wtedy zmieniamy tą pierwszą piątkę na jedynkę).
W loku też nie zawadzi to zastosować.
Po takiej zmianie zdecydowanie łatwiej rozpędzać się powyżej setki, a suka z pięcioma pudłami nawet z ogrzewaniem poszła w końcu te 120. No i możliwa w ogóle staje się jazda "z wybiegu", bo dotychczas w zasadzie non stop trzeba było ciągnąć, nawet na płaskim - po zdjęciu siły pociągowej skład wytracał prędkość jakby był nieco przyhamowany.
W configu silnika jest totalny bałagan jeśli chodzi o jednostki. Pomieszanie jednostek np. powierzchnia czoła taboru jest w stopach kwadratowych, siły kalkulowane wyrażaj w funtach, prędkość w m/s. Współczynnik przyczepności moving-friction-coefficient ustawili na 0,03, podczas gdy z wykresów trakcyknych można odczytać wartość 0,3. Nie sposób napisać prawidłowo config silnika.
Zgadza się, dlatego do pewnych rzeczy dochodzi się dopiero metodą prób i błędów podczas eksploatacji. Jakbyś np dał opory toczenia 0,3 to jechałbyś jak na zaciągniętym hamulcu Ja musiałem przestawić to jeszcze o trzy rzędy w prawo, na 0,0000cośtam, żeby jako tako jeździło.
Pomógł: 2 razy Dołączył: 19 Sie 2012 Posty: 106 Skąd: Tarnów
Wysłany: 01-10-2019, 19:44
Odkupuję, bo pewna kwestia od dość dłuższego czasu nie daje mi spokoju i irytuje.
Cytat:
suka z pięcioma pudłami
Z takimi piórkowymi składami nie ma problemu, ale jazda lokami ADHD - ja testowałem najbardziej byka, siódemki i sukę - z konkretnym zestawem wagonów lub bruttem daje bardzo dziwne charakterystyki jezdne.
Głownem problemem jest tutaj rozpęd, może nawet nie jedynym, ale póki co siłowałem się tylko z tym. Ogólnie było sporo testów, zmieniania configów, zbierania danych rzeczywistych itp. niestety nie udało się wypracować jakiegoś zadowalającego kompromisu także żadnych konkretnych ustawień podawać nie będę bo to nie ma sensu, z resztą tyle tego było, że trudno się już połapać.
Tak, więc krótkie pytania
Czy ktoś coś działał w owym kierunku? Może ja mam jakiś błąd?
Ostatnio zmieniony przez Kam55 01-10-2019, 19:46, w całości zmieniany 1 raz
Jedyne co Ci mogę poradzić, to postaw sobie na torze testowym w TANE albo TS2019 skład według wykresów trakcyjnych i metodą (tak jak pisał Adamstan) prób i błędów, może uzyskasz zadowalający efekt. Z tego co obserwuję wydaje się, że fizyka Pomiędzy TS2010 a nimi niczym się nie różni. Tam masz przynajmniej pokazaną moc loka obliczoną przez silnik gry i jest duże pole do ingerencji w zapisy configu silnika.