Witam
Otóż mam trochę kasy którą mogę poświęcić na modernizację komputera. Nie bardzo znam się na temacie sprzętu komputerowego więc liczę na Waszą pomoc. Myśl przewodnia to wiadomo, grywalność w Trainz-ie i współpraca ze resztą kompa. Liczę się ze zmianą grafy i może procesora.
Konfiguracja:
System: Win XP SP3
Typ procesora DualCore Intel Pentium D 820, 2800 MHz (14 x 200)
Nazwa płyty głównej Nieznane (tego Everest nie pokazał)
Mikroukład płyty głównej Intel Lakeport-G i945G
Pamięć fizyczna 2048 MB (DDR2 SDRAM)
Karta wideo NVIDIA GeForce 9500 GT (512 MB)
Budżet: 1000 zł który można lekko naciągnąć ale nie przesadzajmy.
Propounuje:
procesor AMD płytę gigabyte lub asus 4GB ram natomiast jeśli chodzi o grafikę to tutaj może być mały problem bo dobra karta trochę kosztuje...
Napewno coś się znajdzie dla Ciebie a Ts będzie chodził na maksymalnych detalach bez zarzutu...
Procesor, płyta, ram... Zaraz cały nowy komp się uzbiera No właśnie takie jest założenie tej modernizacji by poprawić grywalność trainz-a. Myślę że karta chyba najbardziej odstaje od potrzeb i to ona raczej pójdzie na pierwszy ogień. Tylko jaka? Mam jeszcze opcję wkładania wszystkiego stopniowo czyli teraz karta, na wiosnę coś innego więc to nie jest problem bo 1000 zł jest na teraz. Jeśli chodzi o grafę przydało by się coś mocnego i sprawdzonego by mieć zapas jednak na przyszłość i jednak pasowało do reszty. Co polecacie?
Pozdrawiam
Pomógł: 68 razy Wiek: 36 Dołączył: 30 Maj 2009 Posty: 2165 Skąd: Espenkrug/Bonk
Wysłany: 14-11-2013, 19:48
A masz możliwość uzyskania dodatkowych funduszy w późniejszym terminie ? Bo jeżeli ten tyś to nie jest ogólnie pełen budżet to na twoim miejscu bym się wstrzymał, trochę kasy zaoszczędził i na przykład na wiosnę czy kiedy tam kupił zupełnie nową platformę. Nowa płyta główna, proc, grafika i ewentualnie zasilacz czy dysk. Tutaj celowałbym w względnie nowe Sockety tak żeby poszedł i5, jego odpowiednik w AMD i płyta z obsługą SLI choć do Trainza nie ma to większego znaczenia. Za nieco ponad 200 PLN możesz kupić dobry dysk SSD który da grze niezłego kopa.
Znaczy się ten tysiąc jest pewny, następny dopływ gotówki jest zapewniony ale bez konkretnego terminu :/ Dlatego chciałbym coś teraz włożyć by poprawiło to grywalność a i by było dosyć przyszłościowe.
Pomógł: 68 razy Wiek: 36 Dołączył: 30 Maj 2009 Posty: 2165 Skąd: Espenkrug/Bonk
Wysłany: 14-11-2013, 21:23
Będzie bardzo ciężko z takim budżetem coś naprawdę przyszłościowego znaleźć. W twojej grupie procków to chyba Quad Core jest najlepszy ale nie ten socket... Może popatrz za jakimiś używanymi co na allegro opylają za grosze, można trafić na przykład jakiś i3 z biura rok używany...
Lipa, nie sądziłem że z 1000 zł ciężko będzie coś usprawnić Mam też opcję że teraz lekko usprawniam kompa i czekam rok po czym biorę nowy zestaw a obecny oddaję siostrze. I to jest chyba najpewniejsza opcja.
Tak więc teraz pytanie co usprawnić by działało to lepiej?
Pozdrawiam
Alana znaczy się chodzi o moją płytę główną? Jak to sprawdzić, Everest nie dał odpowiedzi :/
Ostatecznie pójdę chyba za propozycją Pawel_15 tzn część kasy przyduszę, coś taniego dorzucę do kompa i komp trafi do siostry a ja na przyszłą jesień sprawię sobie całkiem nowy zestaw.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez Szczypior4971 16-11-2013, 13:42, w całości zmieniany 1 raz