FORUM PTT -  Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Pt31
Autor Wiadomość
rysztur
znawca

Wysłany: 30-11-2013, 15:41   Pt31

Tak wygląda na dziś:

Statycznie wszystko jest OK. Problem rozpoczyna się w momencie eksportu do formatu *.im.
O ile animacja wiązarów i korbowodów jest prawidłowa (w oparciu o dummy), to pozostale elementy rozrządu pary już nie (przy pomocy bones).
Wszystkie elementy mają prawidłową orientację (allign to world).
Wstawione kości mają swoją orientację i zlinkowane do nich elementy, po eksporcie znajdują się w najróżniejszych miejscach. Wczoraj zlinkowałem drążek i jarzmo do bonesa poprzez modyfikator skin i po eksporcie mam coś takiego:
.
Zamiast poszczególnych elementów, cały wózek przyjmuje orientację bonesów.
Czy można coś z tym zrobić?
Wg tutoriala, w gmaksie można bonesy rozlinkować nadać prawidłową orientację i ponownie połączyć. Niestety ja modeluję w maksie (gmaks jest bardzo niestabilny) i czegoś takiego nie mogę/potrafię wykonać.
Jak rozwiązać ten problem?? Dajcie jakieś sugestie, bo tracę powoli cierpliwość...

znawca

Wysłany: 30-11-2013, 15:49   

Mój sposób na animację stawidła:
- przeprowadzić analizę położenia elementów dla każdej klatki animacji w jakimś programie inżynierskim
- animować pojedyncze dummy dla każdej klatki wpisując z palca kąt obrotu i położenie
Po prostu wszelkie inne próby kończyły się zawsze niedokładnym ruchem elementów stawidła.

PTram
trainz
ptram

Wysłany: 30-11-2013, 17:13   

Gdzieś mam instalkę maxa2010, jak znajdę i uda się zainstalować, to dam Tobie znać i podeślesz mi plik. Z tego co pamiętam, to max ma te same funkcje co gmax. Bonesy musisz rozlinkować i potraktować reset xform i zlinkować z powrotem. Inaczej wychodzą takie kwiatki. Ewentualnie wyeksportuj jako .3d i podeślij, to zrobie to w gmaxie.

rysztur
znawca

Wysłany: 12-12-2013, 17:57   

Pociągnę dalej w tym temacie:
W loka wstawiłem skrypt Erniego LSC i mam taki błąd:

Nie wiem o co biega, tym bardziej, że tender ze skryptem wagonowym VSC nie sprawia żadnych problemów.
Jakieś pomysły?

RBach 
Administrator
Toromistrz

Wysłany: 12-12-2013, 18:57   

rysztur napisał/a:
Jakieś pomysły?

Czegoś w kuid-tablu nie masz. Nazwa linijki jest równie ważna jak jej wartość.
Czyli jak w oryginale było

kuid-table
{
costam <kuid:222:333>
}

to NIE wolno dać do tego samego skryptu np.:

kuid-table
{
śmośtam <kuid:222:333>
}

bo skrypt się położy z takim właśnie błędem. Skrypt szuka wpisu "costam", nie znajduje i wali błąd.
Aktualny release skryptów sygnalizacji:
v5.6:26.12.2025

rysztur
znawca

Wysłany: 12-12-2013, 19:21   

Radek, najśmieszniejsze jest to, że mój CCP (3.7) w configu nie utworzył sekcji kuid-table.
Zarówno w loku jak i tendrze, a tender działa. Może podrzucę Ci parograta to go obczaisz?

RBach 
Administrator
Toromistrz

Wysłany: 12-12-2013, 20:29   

rysztur napisał/a:
Radek, najśmieszniejsze jest to, że mój CCP (3.7) w configu nie utworzył sekcji kuid-table.
Zarówno w loku jak i tendrze, a tender działa. Może podrzucę Ci parograta to go obczaisz?

To go "zrób" ręcznie :-) CMP, jak sam robi, to zrobi z wierszami numerowanymi: 0,1,2 itd. I robi go TYLKO na podstawie wpisów w configu, czyli wszelkich bogey, interiorów, pantographów itd. Skryptu nie przegląda, to musi własnoręcznie wklepać autor dodatku albo skryptu (zależnie od tego, który z nich pisze config). Skrypt potrzebuje konkretnych nazw. Może skrypt tendra jest inny? albo ma kuid-table pozostały po skopiowaniu configu z innego modelu?

Tak BTW: CCP - miałeś na myśli "content creator plus"? jak dla mnie to jest badziew, który albo nie działa, albo się zawiesza, albo robi różne dziwne rzeczy "po swojemu". Po trzech podejściach do tego badziewia configi piszę "z ręki" i ewentualnie sprawdzam w assetX od PEV-a :mrgreen: Natomiast CMP (czyli manager dodatków) kuid-table tworzy, a przynajmniej ten z 2010 i 2006.

Podesłać możesz jak najbardziej, mogę zerknąć. I jeśli sam skrypt jest kodowany (gse) to przynajmniej config dodatku, z którego go wyciągnąłeś.
Aktualny release skryptów sygnalizacji:
v5.6:26.12.2025
Ostatnio zmieniony przez RBach 12-12-2013, 20:49, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu