Pomógł: 27 razy Wiek: 29 Dołączył: 20 Lis 2011 Posty: 1031 Skąd: Paris
Wysłany: 04-06-2014, 16:16 Błąd danych CRC
Witam, mam bardzo poważny problem, jeśli chodzi o płytę DVD+R. Otóż mam na niej zgrane zdjęcia (ok. 4Gb), pliki .gmax, oraz różne prywatne pliki i foldery, płyta razem ma 8.5Gb i jest cała zajęta przez te dane. Problem polega na tym, że plik Winrar, który jest zawarty na tej płycie, nie chce się wypakować, na 23% staję, zawiesza mi cały komputer, aż muszę resetować. Zawiesza się na zdjęciu o nazwie "DSCF0285.JPG", próbowałem go otworzyć ręcznie, czyli po prostu go włączyć klikając x2 LPM, lecz również się zawiesza, ale na krótki czas. Gdy już się ogarnie i odwiesi, to wyskakuję mi błąd Winrar, w którym pisze "Błąd danych CRC". Próbowałem wyczyścić płytę, ale to nic nie dało. Przyglądając się płycie, zauważyłem dosyć długą, ale mniej widoczną ryskę.
W razie czego podam również specyfikację komputera:
Windows 7 64bit Home Premium
4Gb RAM DDR3
Płyta główna MSA78L LE ASUS
Karta graficzna GTS 450
Procesor AMD Phenom II X4 3.3Ghz
Dysk twardy WD10EZEX 1TB
Czy da się odzyskać jakoś te dane, bardzo mi zależy na tych zdjęciach, żeby chociaż dało się wypakować te pliki, które są dobre.
Wpisz w wujka googla "porysowana płyta dvd", wyskoczy ci kilka rozwiązań, programów i "patentów". Nie proponuję żadnego, bo nie miałem dotąd takich problemów (kopia kopii i backup z kopii kopii )
Pomógł: 68 razy Wiek: 36 Dołączył: 30 Maj 2009 Posty: 2165 Skąd: Espenkrug/Bonk
Wysłany: 04-06-2014, 18:02
Kroll Ontrack EasyRecovery
EASEUS Data Recovery Wizard
Albo inne podobne, jest tego w necie pełno. Im więcej możliwości ma dany program tym większa szansa że odzyskasz dane. Te najprostsze to mogą co najwyżej przywrócić usunięte dane z systemowego kosza. Te bardziej zaawansowane i przy okazji darmowe służą do odzyskiwania danych już nadpisanych bądź z dysku który postanowił się popsuć. Są też programy do odzyskiwania danych ze zmielonych dysków twardych ale tutaj niestety są programy płatne z rocznym budżetem miasta wojewódzkiego :)