Pomógł: 125 razy Dołączył: 06 Mar 2009 Posty: 3930 Skąd: Opole
Wysłany: 01-07-2014, 17:56
Jacek byłem pewien, że Tobie przypasują . Są takie niemieckie w swoim wyglądzie, szczególnie te kratownicowe. Śmiem nawet twierdzić, że pamiętają czasy tego z wąsikiem.
Wysłany: 10-08-2014, 23:20
Boguś wstępnie sobie zażyłem nowych ziółek i nie powiem, dają kopa . Dla lepszego obcowania zostawiam sobie na wtorek żeby w samotności i skupieniu się nimi delektować. Jak co, to numeracja może być też powyżej stu, będzie lepiej wyglądać, niewiele przecież brakuje.
Pomógł: 32 razy Wiek: 64 Dołączył: 18 Lis 2009 Posty: 816 Skąd: Tarnowskie Góry
Wysłany: 25-09-2014, 16:44
ryszard napisał/a:
Boguś wstępnie sobie zażyłem nowych ziółek ... żeby w samotności i skupieniu się nimi delektować.
Twoje życzenie to dla mnie rozkaz. Już są nowe ziółka, niestety bez grzybków .
Coś dorobiłem drzew i traw (nie pamiętam ile). Nowa paczka dostępna jest pod tym adresem.
Ledwo zacząłem ogarniać dotychczasowe pod względem ilości a tu kolejne :D. Dzięki Bogdan bo Twoje zielsko wygląda obłędnie na mapach , tworzy sporą część klimatu :).
Pomógł: 68 razy Wiek: 36 Dołączył: 30 Maj 2009 Posty: 2165 Skąd: Espenkrug/Bonk
Wysłany: 25-09-2014, 20:11
Jak zwykle super sprawa :) Nie ma chyba regionu w kraju gdzie Twoje zielsko nie znalazłoby zastosowania. Nudnawe Bory, piękne Podlasie, ziemia Dolnośląska, Wielkopolska... jakiej by człowiek mapy nie budował to bez problemu "Bogdan's Euphoria Green Pack" ( :D ) znajdzie zastosowanie :)
Można u autora wyprosić dostosowanie kilku traw pod nasypy z serii SAM? W kilku miejscach na mapie nie obejdzie się bez stosowania nasypów, co przy dłuższych odcinkach psuje nieco efekt wizualny. Układanie pojedynczych połaci i obniżanie wysokości na odcinku prawie dwóch kilometrów raczej mija się z celem. Ma być lekko a budowa mapy winna być przyjemnością i chwilowym zapomnieniem od otaczającej dupnej rzeczywistości, nie zaś przykrym obowiązkiem.
Świetna aktualka, szczególnie nowe trawy które wniosły dużo 'ożywienia' do mojej nieco ponurej mapki. Już od dłuższego czasu korzystam wyłącznie z Twojej zieleniny, gdyż jest ładna, lekka i przyjemnie się ją stawia. Jeśli chodzi o pakiet letni, do pełni szczęścia brakuje mi jedynie brzóz na wysokich pniach, coś jak na tym zdjęciu:
Wysłany: 26-09-2014, 10:31
Cytat:
Dziękuję za oklaski.
Oklaski należne dla wielkiej pracy Naczelnego Leśnika. . Teraz udajemy się do pracy czyli w teren, bo bez nowych sadzonek lasu nie będzie. Instrukcja jak fotografować jest w tym temacie.
Wysłany: 20-10-2014, 22:26
Jesień za oknem, trza grządki uporządkować.
Już więcej obiecywać, że zrobię, nie potrafiłem, no i zrobiłem, wysięgnik odciąg spline.
Reszta to moje zachcianki.
Na stacjach, na końcach niektórych peronów (bocznych) są druty przejściowe 2-1 na 1-1. Oglądając na tubie filmy z kabiny, sporo takich miejsc widziałem. W mojej wiosce takie coś jest po obydwu stronach peronu trzeciego. Obrazka nie dam, bo mój aparat nie potrafi zrobić zdjęcia do góry, musicie wierzyć na słowo.
Takie cóś występuje pomiędzy ostatnim „normalnym” wysięgnikiem a zakończeniem sieci. Czasem to jest, albo i nie, dlaczego tak jest, nie wiem. Nazwałem to „wysięgnik końcowy C”. Trackside i scenery.
Jakimś cudem zapomniałem zrobić nowych betonów scenery, naprawiłem to przeoczenie.
To wszystko co wyżej opisałem, jest w tej paczce. paczce
Mniej więcej od roku robiłem paczkę historycznej drutologii. Robiłem to z myślą o pewnej mapie. Los chciał inaczej i z historycznej mapy nic nie wyszło. Modele zostały. Do tego dorobiłem trochę niby współczesnych a właściwie powtórnie wykorzystanych podczas powtórnej elektryfikacji L 274 w 1966 roku. Inspiracją i wzorem był ten film .Trochę zdjęć dostałem od Qunia a reszta to Hydral i inne galerie. Tak to w skrócie wygląda:
Sudetské, pruské a slezské historické elektrické tratě mě vždycky fascinovaly. Možná už to znáš, ale zde je taky nějaký dokumentační materiál: http://www.k-report.net/slezsko/
Podczas sieciowania mojej mapy nastąpiły pewne problemy, które tutaj opiszę a którym nie umiem/nie mogę dać rady.
1. Sekcjonowanie i zasilanie sieci - widzę, że obydwa dodatki scenery posiadają w swoim meshu punkty łączenia jakichś splinów. Pytam się jak to łączyć ze zwykłą siecią średniego napięcia? Co dokładnie się tego łapie? Pojedyncza lina SN 0m za nic nie chce się łączyć a i samo skonstruowanie poprawnego punktu zasilania lub sekcjonowania stwarza dla mnie problem. Nie mogę za "chiny" tego poprawnie ustawić, a chciałem jakoś uatrakcyjnić podstację trakcyjną koło szlaku.
2. Pobrałem milion razy paczkę sieci trakcyjnej - wszystkie pierdoły. Ale nie mam ciągle zainstalowanej bramki ściętej (bramka portalowa na jednym słupie ze ściętą pod kątem kratownicą) - powstała takowa w ogóle czy nie?
W ramach zadośćuczynienia mam folder ze zdjęciami drzewek ciągle powiększany ilościowo!
2. Pobrałem milion razy paczkę sieci trakcyjnej - wszystkie pierdoły. Ale nie mam ciągle zainstalowanej bramki ściętej (bramka portalowa na jednym słupie ze ściętą pod kątem kratownicą) - powstała takowa w ogóle czy nie?
A szukałeś w zakładce spline po nazwie "Polbramka"? Bo coś mi świta, że tam to znajdziesz.
_________________ "Kiedy ludzie zaczynają naśladować twój styl, wtedy czujesz, że coś w tym jest." — James Hetfield
A szukałeś w zakładce spline po nazwie "Polbramka"? Bo coś mi świta, że tam to znajdziesz.
Nie wiem, czy robił Bogdan, na pewno robiłem taką ja
Wysłany: 23-10-2014, 19:14
Kanclerz napisał/a:
1. Sekcjonowanie i zasilanie sieci - widzę, że obydwa dodatki scenery posiadają w swoim meshu punkty łączenia jakichś splinów. Pytam się jak to łączyć ze zwykłą siecią średniego napięcia? Co dokładnie się tego łapie? Pojedyncza lina SN 0m za nic nie chce się łączyć a i samo skonstruowanie poprawnego punktu zasilania lub sekcjonowania stwarza dla mnie problem. Nie mogę za "chiny" tego poprawnie ustawić, a chciałem jakoś uatrakcyjnić podstację trakcyjną koło szlaku.
Jak widać na piśmie obrazkowym, się da. Nie wiem dlaczego ciebie się nie da.
Kanclerz napisał/a:
Wysłany: 29-11-2014, 22:29
Zrobiłem parę modeli dedykowanych, dla mojej skromnej mapy i chce się tym podzielić, może się komuś, na coś przyda. W paczce są:
Dwie nastawnie, „Kltm” z Kalet i „NS” z Nakła Śl.
Rola słomy, taka rola, jakich po żniwach na polach mnóstwo.
Trochę roślin. 2009+
Kładka na wzór ze stacji Herby Nowe, w dwóch barwach, dawnej szarej i aktualnej niebieskiej. Z wiadomych powodów trochę uproszczona, dla tego na wzór.
Jak się kładka spodoba, to zrobię jeszcze dwa wzory (Kalety i Nakło Śl).