FORUM PTT -  Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Fotogrametia
Autor Wiadomość
drstrach
znawca

Wysłany: 23-11-2014, 11:55   Fotogrametia

Podczas naszego ostatniego spotkania, przy okazji modelowania czoła EU07 wyszedł nam temat fotogrametrii, czyli wirtualizacji obiektów przestrzennych przy pomocy fotografii. Obiecałem, że coś wrzucę na ten temat, no to wrzucam :-)

Krótko o fotogrametrii, dzięki tej technice można dokonywać wirtualizacji obiektów przestrzennych przy pomocy zwykłego sprzętu fotograficznego. Najprostszym sposobem żeby zacząć zabawę z tą techniką jest Autodest 123D Catch, można go ściągnąć za darmo i dość szybko zacząć zabawę. dla ułatwienia link do prostego tutorialu:
http://youtu.be/NsBg-m2hrIM
Przy dobrych założeniach program tworzy dość dobre siatki gorzej jest z teksturami, a w zasadzie z mapowaniem, które trzeba trochę poprawiać w Autodesk Mudbox albo Pixologic ZBrush. IMO ten program nadaje się w Trainz do tworzenia sobie wzorników trudniejszych do ogarnięcia kształtów i tworzenia na podstawie tego wzornika mniej złożonej siatki na potrzeby gry.

A jeśli ktoś chciałby się bawić w bardziej zaawansowaną fotogrametrię, to powinien zapoznać się z programem Agisoft PhotoScan, dzięki niemu można tworzyć bardziej uporządkowane siatki, które później można swobodnie upraszczać. Jeszcze mały filmik z możliwościami programu: http://youtu.be/VMb4iMDzvj8.
Aha, do zastosowań modelarskich w zupełności starczy Agisoft PhotoScan Standard Edition (kosztuje jedynie 180 USD), w Professional Edition dochodzi możliwość skanowania topografii, a tu bez fotografii lotniczej, ew. bez dobrego (drogiego) drona nie ma co podchodzić.

Jeśli ktoś chciałby sobie zobaczyć co można zrobić przy pomocy fotogrametrii proponuję dokonać nabycia drogą kupna gry Vanishing of Ethan Carter (Zaginięcie Ethana Cartera) lub obejrzenia sobie screenów z gry (szczególnie miłośnicy Dolnego Śląska powinni znaleźć się w tych klimatach). Tutaj możecie znaleźć parę przykładów scenerii w grze: http://www.theastronauts....g-ethan-carter/.

Kanclerz
znawca
architekt uprawniony

Wysłany: 25-11-2014, 13:18   

1. Zastanawiam się tylko jak to zadziała jeśli zrobię zdjęcia budynku z każdej strony pomijając dach - a tak z reguły wygląda robienie zdjęć "na tex".

2. Sądząc, że ten but ma pewnie z setki tysięcy poligonów - czy jest to dobra opcja do naszego symulatora? Wątpię czy w ogóle ktoś jest w stanie posiadać tak dobry sprzęt do modelowania. Skoro but ma setki tysięcy poly, a dom?

Te dwie rzeczy mnie nurtują a sam temat dość ciekawy.

drstrach
znawca

Wysłany: 25-11-2014, 13:41   

Kanclerz napisał/a:
1. Zastanawiam się tylko jak to zadziała jeśli zrobię zdjęcia budynku z każdej strony pomijając dach - a tak z reguły wygląda robienie zdjęć "na tex".

Dorabiasz sobie potem z ręki, zresztą dom też można sfotografować tak, że będzie miał dach (przy pomocy drona).

Kanclerz napisał/a:
2. Sądząc, że ten but ma pewnie z setki tysięcy poligonów - czy jest to dobra opcja do naszego symulatora? Wątpię czy w ogóle ktoś jest w stanie posiadać tak dobry sprzęt do modelowania. Skoro but ma setki tysięcy poly, a dom?

Owszem, może to być problematyczne ale temat wyszedł przy problemów z właściwym modelowaniem czoła EU07 (BTW jak tam Karosa ;-) ), więc ta technologię można zastosować w Trainz do tworzenia sobie templatów, na bazie których robimy model do Trainz, ew. można upraszczać siatkę w modelerze. Prócz tego, w dzisiejszych czasach ilość poligonów nie jest największym problemem (oczywiście nie w Trainz), problemem jest wielkość tekstur i tu tkwi największa wada w fotogrametrii wykorzystywanej do renderingu w czasie rzeczywistym (do gier). Jeden z twórców Vanishing of Ethan Carter (Adrian Chmielarz) przy okazji jakiegoś wywiadu powiedział, że fotogrametria w grach wymusi stosowanie kart graficznych z większą ilością pamięci graficznych (podobno minimum to 4 GB). Do samego modelowania wcale nie są potrzebne jakieś maszynki z kosmosu, u mnie przetwarzają modele nawet na kompie AiO z i3 i grafiką Intela, lepszy sprzęt potrzebny jest do samego wygenerowania modelu ze zdjęć (Agisoft potrzebuje np. 16GB RAM), ale to można zepchnąć na jakieś centra obliczeniowe (czyli kolegę z silną maszynką :-) ).

Kanclerz
znawca
architekt uprawniony

Wysłany: 25-11-2014, 14:03   

Karosa czeka aż zawiśnie w internecie. Projekt zakończony, zapomniałem o niej wypiwszy litr czystej.

Mnie natomiast ciekawi, bo narazie pomijając Karosę radziłem sobie ze wszystkim dość poprawnie (proporcje itp). Z drugiej strony zastanawiam się, jak zmniejszyć ilość poligonów gdybym jednak coś potrzebował.

Próbowałem wyciągnąć od kumpla siatkę pewnego autobusu przegubowego, jednak podziękowałem za 120 tys polygonów. Jest jakieś narzędzie do celowego zubożenia siatki? Coś jak odwrotność Slice-Plane, albo Chamfer. Zmniejszacz poligonów?

Narazie fotogrametria mi nie potrzebna, bo do budynków scenery i węglarek wystarczy miarka i proporcjonalne liczenie wielkości budynków/wagonów za pomocą pikseli i mnożenia na krzyż.

drstrach
znawca

Wysłany: 25-11-2014, 14:07   

Kanclerz napisał/a:
Jest jakieś narzędzie do celowego zubożenia siatki? Coś jak odwrotność Slice-Plane, albo Chamfer. Zmniejszacz poligonów?

Z automatu to nie wiem, ręcznie całkiem nieźle można zubażać siatkę w ZBrush-u, ew. w Mudbox-ie. Ale te narzędzia to zupełnie inna bajka w porównaniu do Max-a.

Odpowiedz do tematu