FORUM PTT -  Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Przenikanie płaszczyzn obiektu.
Autor Wiadomość
Zwinny
zaawansowany

Wysłany: 25-11-2014, 21:02   Przenikanie płaszczyzn obiektu.

Witam.

Mam problem przy modelowaniu , w gmaxie wszystko wygląda w porządku a po wrzuceniu obiektu do TS2010 następuje np przenikanie między plane z oknem a ścianą budynku. W starszych wersjach trainz zawsze pomagało zrobienie odstępu między jednym plane a drugim , więc do tego się stosuję ale nie pomaga. Stąd moje pytanie czy idzie to jakoś obejść jakąś funkcją w gmaxie albo wpisem?

Screen żeby było wiadomo o co dokładnie chodzi ;)

Pozdrawiam
Adam

adamstan 
znawca
dłubacz kabinowy

Wysłany: 25-11-2014, 21:07   

Niestety, chyba jest to nieusuwalne. Im nowsze sterowniki graficzne, tym gorzej z tego co zaobserwowałem. U mnie większość budynków które mają okna na osobnych plane'ach nałożonych na ścianę wykazuje taki problem. Dlatego swoje dworce oteksturowałem "całościowo". Ale to zwiększa objętość tekstur oczywiście. Alternatywnie, zwiększając nieco liczbę polygonów, można takie okna wyciąć ze ściany (boolean, opcja "refine", i potem detach takiego okna) zamiast nakładać.

Migają mi nawet napisy na słupkach hekto, i tabliczki hekto na słupach trakcyjnych :-( Wygląda to tak, jakby producenci kart graficznych w nowych wersjach olewali dokładność bufora Z - ale czemu, nie mam pojęcia.
SN61, SU45v3, ET21, ET22, EN57, TKt48,SU46,SM/SP/SU42

http://adamstan-trainz.pl/
Ostatnio zmieniony przez adamstan 25-11-2014, 21:09, w całości zmieniany 2 razy  

Zwinny
zaawansowany

Wysłany: 25-11-2014, 21:30   

Tak coś czułem że w żaden prosty i mało stratny sposób się tego nie ominie. Właśnie też myślałem nad wycinaniem takich rzeczy zwiększając niestety liczbę poligonów ale jeszcze tego nie robiłem w ten sposób jaki opisałeś , spróbuje i zobaczę co mi z tego wyjdzie.
Dzięki za informacje.

Pozdrawiam
Adam

drstrach
znawca

Wysłany: 26-11-2014, 09:59   

Jest sposób, trzeba wyciąć dziurę w powierzchni i wsadzić tam tą oteksturowaną oknem. Wada: więcej poligonów, zaleta: nie ma przenikających powierzchni.

samplaire
znawca
i na dodatek dziad

Wysłany: 26-11-2014, 14:33   

Zjawisko jest generalnie bardzo ciekawe w swojej denerwowalności. W obiektach senery daję odstęp ok. 2-3cm (przy napisach) i raczej juz nie ma problemu (jednak nie robię tego od początku mojej działalności), podejrzewam, że z oknami juz nie jest tak prosto. Ale na ten przykład przykładowo zauważyłem, że przy wagonach można dać parę milimetrów i już jest ok :shock:
Ostatnio zmieniony przez samplaire 26-11-2014, 14:34, w całości zmieniany 1 raz  

drstrach
znawca

Wysłany: 26-11-2014, 15:38   

Ja zawsze dawałem 5 cm, a i tak przy dużej odległości obiektu od miejsca obserwacji potrafiły takie okna migotać, więc zupełnie zarzuciłem ten pomysł.
BTW ta uciążliwość jest bardziej widoczna na grafikach AMD, ciekawe czy ma to jakiś związek ze szczegółowością renderowania i czy karty profesjonalne (Quadro/FirePro) nie mają z tym takich problemów?

Odpowiedz do tematu