Pomógł: 105 razy Wiek: 41 Dołączył: 19 Lut 2008 Posty: 5344 Skąd: Warszawa
Wysłany: 26-04-2015, 18:21 Wygładzenie krawędzi
Mam problem-pytanie związane z wygładzaniem krawędzi.
Otóż w modelu skody mam na czole jedną krawędź, która za cholerę nie chce się wygładzić, niezależnie od zastosowanych technik. Problem jest tylko w 1 miejscu. Co ciekawe, cała bryła została złączona, potraktowana 'weldem' i 'smoothem' i nic.
Czy jest jakiś alternatywny pomysł, żeby tą krawędź wysmoothować?
Pomógł: 98 razy Wiek: 37 Dołączył: 04 Cze 2009 Posty: 2250 Skąd: spod Ostrołęki
Wysłany: 26-04-2015, 19:19
Takie rzeczy nie raz się przytrafiają. Spowodowane są np. "wywinięciem" ściany na lewą stronę, chociaż tutaj na to nie wygląda. Gdyby nic innego nie pomogło, to jednak można zastosować Reset X Form i zobaczyć czy coś się stało.
Ważne pytanie brzmi, czy używasz Auto Smooth, czy nadajesz ściankom konkretną grupę wygładzania (któryś z tych numerków). Jeśli auto, to spróbuj zaznaczyć całą mordę i dać np. grupę 5 (to z resztą bez różnicy którą).
Jak nie pomoże, to nie wiem. Może by posłać komuś model do oględzin i wspólnymi siłami dojść do czegoś :)
A czy to się robi również z drugiej strony czoła? Symetrycznie? Jeśli nie to może po prostu warto sklonować całą lokomotywę, skasować wszystkie kwadraty i zostawić tylko te 4, które mają tą krawędź wspólną po czym wkleić je manualnie na to miejsce na zasadzie 'łatki', po uprzednim usunięciu tego błędu?
Pomógł: 105 razy Wiek: 41 Dołączył: 19 Lut 2008 Posty: 5344 Skąd: Warszawa
Wysłany: 22-05-2015, 21:50
Cytat:
Jestem ciekaw czy poradziłeś sobie z tym problemem.
Obserwacją i radą wsparł mnie Qcyk. Problem potraktowany został wyborem sąsiadujących płaszczyzn w ramach 'edit mesh' i ustanowieniem im w pod-menu "Smoothing Groups" jednego numeru wygładzania. Narzędzie to potrafi przynieść różne ciekawe efekty zależnie od wysokości przyjętej wartości, wymaga więc eksperymentowania.
Podjąłem też zaproponowaną przez Macieja opcję wyższej wartości 'smooth' w opcjach: Modify/Smooth/Auto Smooth/Prevent Indirect Smoothing.
Obie opcje przynosiły nieco inne efekty i obie charakteryzowały się pewnymi wadami, ostatecznie wykorzystałem opcję podsuniętą przez Qcyka.
Pytam, bo swego czasu zająłem się problemem w moich nasypach. W wersji jaka jest dostępna krawędzie są ostre. Dałem opcję smooth i zaczęło się - na jednym elemencie jest super, ale jak juz się sklonują, to robią się dziwne cienie, dlatego temat porzuciłem. Spróbuję opcji, które zaproponowali koledzy.