Chyba nieaktualne... wywaliłem 2010 i zrobię jeszcze próbę z TC. Nie mogę się przekonać do tej roślinności wyostrzonej. Mimo, że różnorodność paczki Bogdana jest kusząca
Pomógł: 125 razy Dołączył: 06 Mar 2009 Posty: 3930 Skąd: Opole
Wysłany: 16-05-2015, 22:21
Wiesz, wszystko zależy od przyzwyczajenia. Zielsko od NL ma jedno niezaprzeczalne- nie przenika i nie daje niebieskawej obwódki na tle innych. Poza tym waga dodatku też ma znaczenie. Ze swojej perspektywy mogę napisać tylko jedno: JVC spadło dla mnie z piedestału.
Ja sobię oczywiście zdaję sprawę z postępu i uważam że roślinność Bogdana jest bardzo ładnie zrobiona i różnorodna. Nie mogę się tylko przyzwyczaić do tej ostrości krawędzi. Ale o tym mowa była nie jeden raz. Kwestia gustu - zapewne
Pomógł: 98 razy Wiek: 37 Dołączył: 04 Cze 2009 Posty: 2250 Skąd: spod Ostrołęki
Wysłany: 16-05-2015, 23:08
Pisane już też było, że z poziomu panelu sterowania kartą graficzną efekt wyostrzenia da się zniwelować. Ja co prawda do drzew przekonałem się bez zastrzeżeń, ale do trawy nie mogłem. Po zmianie ustawień jest nieźle i nie zauważyłem spadku wydajności. Używam karty NVidii i u mnie wygląda to tak (nie patrzcie na to Trainz 2004, używam 2010 tylko komputer z jakiejś przyczyny tego nie wie):
Póki co odpaliłem TC - tylko jak to zwykle bywa muszę skompletować dodatki. Te z 2006 przerzuciłem i chyba w miarę zagrało. Teraz pora na pozbieranie reszty. Ale nawet gładko śmiga. Zobaczymy jak z taborem będzie.
_________________ Żeby mi się chciało chcieć...
T_N [Usunięty]
Wysłany: 17-05-2015, 19:00
PMT napisał/a:
Akurat kiedyś przerabiałem sobie starszą wersję Hołopola z zielem Bogdana i torami Samplaire.
W niektórych miejscach jedynie trzeba poprzesuwać trawę.
Jest na innym kuidzie, więc się nie nadpisze.
Mapkę wyślę na PW.
Czy za zgodą Bazlera, udostępnił byś przerobioną przez Ciebie wersję Hołopola z zielskiem Bogdana? Chciałbym zobaczyć jak to wygląda w TSie. Ew. gdyby wyglądało dobrze podmieniłbym sobie roślinność na najnowszej wersji mapy Bazlera. Być może skorzystają też inni.
Ja także na początku miałem problem z trawą Bogdana - przy standardowych ustawieniach Nvidia roślinność ta wyglądała jak kupa pikseli. Po ustawieniu parametrów w panelu Nvidia na takie: http://postimg.org/image/x952up6c9/ trawa wygląda porządnie, przy czym nie odnotowałem spadku wydajności - gra jest płynna w rozdzielczości FullHD (karta mobilna GF 840M).
Pozdrawiam!
Ostatnio zmieniony przez T_N 17-05-2015, 19:01, w całości zmieniany 1 raz
Mam zagwozdkę związaną z układaniem sieci trakcyjnej na najnowszej wersji Hołopola:
czy istnieje jakikolwiek sposób, aby przenieść sieć trakcyjną ze starej wersji mapy na najnowszą wersję? Czy jedyny sposób to ułożenie sieci od nowa? Tak sobie myślałem czy możliwe byłoby ustawienie sieci na starszej wersji, jako session-layer i podpięcie tejże sesji pod nową wersję mapy co skutkowało by przeniesieniem słupów, bramek, sieci, etc.?
Raczej nic z tego. Musiałbyś na starej wersji przenieść wszystkie elementy sieci ręcznie do sesji, czyli prawoklik na każdej części i zmienić warstwę. Chyba mija się to z celem. Zresztą technicznie takie przeniesienie tylko części składników z jednej sesji do drugiej w ramach dwóch różnych map też jest niemożliwe.
Bym proponował zeby się z przeróbkami wstrzymać chwilę bo przerobiłem parę drobiazgów, głównie stację w Stojeziorach. Wrzucę ją jeśli sie dobiorę do dysku z padniętego blaszaka. Kwestia tego tygodnia.
T_N [Usunięty]
Wysłany: 25-05-2015, 21:21
A na czym polega zmiana? Wyłącznie na przebudowaniu Stojezior(ów?) z mijanki na większą stację?
Taaa głównie tak, i poprawka paru pierdół które przeoczyłem - muszę dysk z blaszaka wyjąć i się do tego dobrać bo nie wrzuciłłem tego po zmianie na dropa
Zmiana polega w zasadzie na rozbudowaniu mijanki STOJEZIORY. Doszedł jeden element:
FMA trackbed w24 bridge <kuid:149987:30453> gdyby był problem z pozyskaniem to podrzucę bo w tej chwili nie ma go w paczce wsporczej. To popularna rzecz, jest na DLS zresztą
Po nacieszeniu się jazda po wszelkich możliwych zakamarkach mapy coś mnie jednak kusi żeby zrobić choćby częściową zabawę z załadunkiem wagonów. Chodzi mi głównie o węgiel. Otóż mam w KWK Miarki dwa tory ładunkowe z elementem Coal Loader 40 ale tam mozna załadowac tylko węgiel (nie PNT) Za to kopalnia do PNT (PL CDK Kopalnia Węgla) ma załadunek miału a nie ma węgla. Jeśli chodzi o wagony zaś to WAPy Patryka mają PNT miał a nie mają węgla za to stare talboty Kilana mają węgiel ale nie miał. Jest coś bardziej uniwersalnego - bo nie bardzo mnie to interesowało do tej pory.
P.S. Wiem że w wagonie można dodać towar ale u mnie w TrainzClassic wywala błąd - próbowałem zrobić porządek ze zdublowanymi towarami ale nie udało się to (moim zdaniem uporządkowałem towary a błąd dalej wywala)
Jeśli macie doświadczenie i ochotę to chętnie posłucham mądrzejszych :)
Te talboty nie są Kilana lecz Qcyka - przepraszam Panów serdecznie. Natomiast mnie interesowałoby jak dopisać towar w configu wagonu, ewentualnie dopisać go do "zakładu" takiego jak Coal Loader np.
Chyba kiedyś w ramach testów Qń wrzucił swoje talboty dostosowane już do towarów PNT, być może to było na Shoutboxie.
Wydaje mi się, że było w nich inne mapowanie załadunku, przynajmniej tak wynika z uwag Qnia do reskinów PMT: http://www.trainz.pl/_for...ghlight=#111917
W tym poscie jest mapowanie wcześniejsze http://www.trainz.pl/_for...ghlight=#112167
Takie mapowanie załadunku jest teraz w 24Ve, przynajmniej u mnie:
U góry kruszywo i miał PNT, na dole (w historycznym 24Ve) kruszywo wapienne, oraz wbudowany węgiel.
Kiedyś wrzucałem 4 talboty (24Ve oraz 20W) od Kebaba dostosowane już do 5 towarów PNT: miał, koks, piasek, kruszywo, oraz wapień. Link z m.in z tymi wagonami jest w tym poście: http://www.trainz.pl/_for...ghlight=#154121
Wystarczy skopiować sobie do historycznych talbotów samo queues, oraz w kuid-table trzeba usunąć kuidy wbudowanego węgla i kruszywa wapiennego, a w ich miejsce dać kuidy 5 towarów PNT.
Teraz zrobiłbym dostosowanie do PNT tych 20W i 24Ve inaczej, tak jak to zrobił Patrykos w swoich talbotach, tzn. dałbym tylko miał, koks, oraz wapień. Rozbudowałbym też w mesh-table load's, tak by pozbyć się tego bardzo uciążliwego problemu znikania animacji załadunku.
_________________ TRS2006 EK build 3092, TC 3323, TS2010 49933, TS12 49922
Mapka Kaczyce-Manowce dostępna w archiwum TrainzMaps
Hm.... podstawiłem w "starych" talbotach wpis na taki jak w WAPie Patrykosa. CMP przyjął i pobłogosławił nie czepiając się niczego. Problem w tym że ładownia/kopalnia nie ładuje miału. Tzn ładnie się wagony podstawiają i przesuwają pojedynczo ale nie widać efektu. Ani w WAPach ani w wagonach Qca. Czy to może być kwestia ustawienia ładowni? Wpisałem tam jakieś wartości ale tak trochę na oko.
Ostatnio zmieniony przez bazler71 29-12-2015, 23:30, w całości zmieniany 1 raz
No to jest ta Twoja ładownia PL CDK Kopalnia Węgla - ona ma w zależnościach PNT Miał węglowy. Niby wszystko cacy a animacji załadunku nie ma. Nie bardzo czaje konfigurację tych ładowni
Bazler spróbuj użyć "PNT ŁP - Miał Węglowy" <kuid2:438004:27028:1> od Qnia. ŁP w nazwie oznacza ładownię prostą.
Prostą czyli nic nie trzeba konfigurować żeby działała. W maszyniście ładuje wagony w ruchu do 5 km/h, z obłokiem czarnego pyłu w trakcie załadunku.
Qń takie ładownie proste zrobił również dla koksu, piasku, kruszywa i siarki luzem.
_________________ TRS2006 EK build 3092, TC 3323, TS2010 49933, TS12 49922
Mapka Kaczyce-Manowce dostępna w archiwum TrainzMaps