FORUM PTT -  Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Dziwna przypadłość
Autor Wiadomość
ryszard
znawca

Wysłany: 23-09-2015, 21:28   Dziwna przypadłość

Jestem w trakcie robienia mapy i po wczorajszym zamknięciu dzisiaj stwierdziłem taki przypadek:

Tam gdzie widać strzałkę są dodatki spline i jak widać po wejściu w scenery pokazuje Wujkowy dodatek. Nie wiem skąd się wziął, jak to się dzieje, natomiast wiem jak go usunąć. W normalny sposób jest usuwalny czyli "trafiony" spline usuwam w scenery, a rozpoznaję po tym, że kółka spline zmieniają kolor na żółty, tak jak bym zatwierdzał wysokość.
Mapa robiona w TS 2010 bulid 49933, siatka 5x5.
Moje pytanie: czy ktoś się spotkał z podobnym problemem, ewentualnie wie dlaczego tak się dzieje?
Ostatnio zmieniony przez ryszard 23-09-2015, 21:29, w całości zmieniany 1 raz  

MalignusPL
super trainz

Wysłany: 23-09-2015, 21:42   

U mnie nie tyle pojawiał się dodatek ile znikał spline - tzn. widać węzły (kółka), ale nie sam obiekt. Stało mi się tak np. w przypadku ogrodzeń Wujka (Fences pack).

W Racławicach zniknęło ogrodzenie wzdłuż peronu. Jak przyłączę spline do tych węzłów, to robią się żółte i wtedy mogę je wywalić. Nie wiem, co było przyczyną ale w pewnym momencie w CM płoty wyskakiwały z wykrzyknikiem (rzucał się o brak screena - pliku rzeczywiście nie było w folderze).

Po usunięciu błędu postawione wcześniej ogrodzenie zniknęło w geodecie.

TS2012, build 58414

ryszard
znawca

Wysłany: 23-09-2015, 22:26   

Malignus błędów nie mam, sprawdzałem w CMP. Natomiast przed chwilą usuwałem błąd w lesie, dał się usunąć bez problemu ale wyszło takie ale:

Jak widać usunęło też niektóre słupy. To samo z drugim rodzajem słupów "T". Wywaliło na trasie i to też niektóre. Na koniec usuwania pojawił się taki komunikat i przerwał zabawę:

Teraz jestem w kropce, bo nie wiem czy zostawić tak jak jest i robić dalej czy naprawiać dziadostwo. Naprawa wprost nic nie da, bo w pewnym nieznanym momencie wywali taki komunikat jak wyżej. Trzeba by usunąć z CMP oba dodatki, otworzyć mapę i usunąć brakujące składniki, potem ponownie je pobrać i budować teletechnikę od nowa i mieć nadzieję że nie skrochmali się znowu. Druga opcja, to zostawić tak jak jest. Niedogodność będzie taka, że trawy spline nie da się usunąć z mapy. Docelowo chciałem ją po skończeniu tego segmentu pokazać w dziale map fikcyjnych i ewentualnie wydać. Problem tylko czy z takim babolem można.

Wujek 082
znawca

Wysłany: 24-09-2015, 09:24   

To chyba jest jakiś ficzer gry, bo mnie się podobna rzecz przydarzyła kilka razy z dodatkami różnych autorów (np perony Doktora, trawa JVC). Nie ma na to chyba lekarstwa niestety.

samplaire
znawca
i na dodatek dziad

Wysłany: 24-09-2015, 10:57   

Wydaje mi się, że jest tak jak piszecie, gdy spełnione są 2 (1a lub 1b i 2) warunki
1a. Nie ma w CMP dodatku X
1b. Jest w CMP dodatek X, ale jest błędny*
2. Otwarta sesja z brakującym/błędnym dodatkiem zostaje zapisana (nadpisana)

Nie pamiętam od której wersji, ale gdy w Trainzie brakuje Ci czegoś lub jest, ale zepsute i nadpiszesz taką sesję, to potem w grze pojawiają się np. białe paski i nic nie wskórasz mówiąc Trainzusiowi, że przecież jest ten dodatek. Za późno, 'trzeba było nie zapisywać'. Ja tak kiedyś zorientowałem się po długim czasie, bo w danym miejscu mapy nie bywałem zbyt często.

--------
*jak wiemy, w TS2010 czasem po naprawie bazy danych niektóre dodatki wcześniej działające okazywały się popsute. Wskazanie na dany dodatek w CMP 'pokaż błędy i ostrzeżenia' cudownie uzdrawiało takie dodatki. Krótko mówiąc, po każdej naprawie bazy danych warto zaznaczyć WSZYSTKIE dodatki i dać 'pokaż błędy i ostrzeżenia' profilaktycznie.

ryszard
znawca

Wysłany: 24-09-2015, 20:01   

Wojtuś wszystko to co piszesz jest prawdą tylko nie w moim przypadku. Mapa i sesja bez braków, błędów, etc. Wg mnie problem się rodzi przy tym jak gra zapisuje geodetę przy wyjściu z gry lub do maszynisty. Po czym to sądzę; gdy wychodziłem z geodety do maszynisty część słupów była zrobiona, potem ponownie gdy przeszedłem do geodety co by dziergać dalej, dostawiałem oba rodzaje słupów. Z tego powodu kasując trawę spline w lesie pod fałszywą nazwą słup, dodatek scenery, część słupów o tej samej nazwie stała, a część nie. Najlepsze z trawą spline było to, że robiłem ją z krótkich kawałków ale jednym ciągiem. Część się załapała jak słup, a część nie i to jest dla mnie dziwne.
Wujek to co piszesz to też znam ale miałem to cztery segmenty wcześniej. Przed wyjściem wyglądało normalnie, po ponownym wejściu już nie. Wtedy dotyczyło to dwóch dodatków typu spline z których żadnego w normalny sposób nie udało się usunąć. Żeby nie przynudzać miałem też inne "kwiatki" ale dałem radę, chodź trochę czasu i znalezienia sposobu potrzebowałem.
Dzisiaj zastosowałem wypróbowany sposób, tj. usunięcie dwóch rodzajów słupów z CMP, wejście w mapę, usunięcie brakujących składników, zapisanie mapy, pobranie do CMP tychże słupów i ponowne wejście w mapę. Po prostu ten odcinek trzeba zrobić od nowa. Najlepsze w tym wszystkim, że trawy zostały na swoim miejscu wszystkie które wykazywały fałszywą nazwę i teraz są tylko spline.
Ostatnio zmieniony przez ryszard 24-09-2015, 20:02, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu