FORUM PTT -  Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Kolejarze szykują nam niespodzianki

Czy planowane przez PKP PR i Kolej Dolnośląską połączenia są potrzebne ?
Tak
80%
 80%  [ 8 ]
Nie
20%
 20%  [ 2 ]
Głosowań: 10
Wszystkich Głosów: 10

Autor Wiadomość
placuch
super user
Uczę się GMax ;)

Wysłany: 07-11-2008, 19:40   Kolejarze szykują nam niespodzianki

Cytat:
Plany spółki PKP PR zakładają, że po 14.12 pociągi osobowe znowu pojawią się na linii Legnica-Złotoryja-Jerzmanice Zdrój. Ale trasę, którą busy pokonują w 25 minut, będą przejeżdżać prawie w godzinę. [...] To niejedyna nowość w rozkładzie jazdy. W grudniu znów będzie można podróżować koleją pomiędzi Kłodzkiem a Wałbrzychem. Reaktywowane zostaną także połączenia na trasach Lubin-Rudna Gwizdanów i Brzeg-Nysa.
"To plany. Jesteśmy optymistami i wierzymy, że uda się je zrealizować" - zaznacza Paweł Ney z PKP PR - "Mimo dobrych chęci, nie mamy wciąż ostatecznego rozkładu jazdy". Pasażerowie poznają go prawdopodobnie dopiero na przełomie listopada i grudnia. [...] Po 14 grudnia zaczną też kursować szynobusy samorządowej Kolei Dolnośląskiej. "Planujemy uruchomienie czterech obiegów" - deklaruje wicemarszałek Zbigniew Szczygieł. Pierwsza trasa połączy Wałbrzych, Kłodzko, Legnicę, Kamieniec, Bystrzycę i Międzylesie. Osobna pętla zepnie Kłodzko z Wałbrzychem i Nową Rudą. Szynobusami będzie można też przemieszczać się pomiędzy Nową Rudą, Kłodzkiem Wałbrzychem, Międzylesiem, Kamieńcem, Świdnicą a Legnicą. [...]

Miejmy nadzieję, że na planach się nie skończy... W kwietniu byłem na stacji w Złotoryi : tylko jedna nastawnia jest jako tako zachowana... Druga i budynek stacyjny są w opłakanym stanie :/

PS. Do artykułu były dołączone planowane godziny odjazdu nowych pociągów prowadzonych przez PKP PR. Jeżeli ktoś będzie chciał zobaczyć, to napiszcie w tym temacie.

"Segment p.o. Wistka" - 35%

zolwik
znawca
Dyżurny Ruchu

Wysłany: 07-11-2008, 19:49   

u nas w regionie juz od dawno o tym wiadomo.. wiec to zadna nowosc..

TOWARY i ŁADOWNIE PNT https://1drv.ms/u/s!AuMHAl_RhKy3f6eiQA_ZfFAf0BM?e=Gj1ZGa

placuch
super user
Uczę się GMax ;)

Wysłany: 07-11-2008, 19:53   

zolwik napisał/a:
u nas w regionie juz od dawno o tym wiadomo.. wiec to zadna nowosc..

Artykuł ukazał się dopiero dziś, więc przepisałem

"Segment p.o. Wistka" - 35%

lukazs
[Usunięty]

Wysłany: 08-11-2008, 12:55   

Kolejarze... śmiać mi się chce - UMWD daje pieniądze na to żeby pociagi tam jeździły i same pociągi również daje - nie wiem jaki udział kolejarzy w tej reaktywacji.

zolwik
znawca
Dyżurny Ruchu

Wysłany: 08-11-2008, 13:32   

no a kto ustala rozklad jazdy?? a kto bedzi jezdzic po tych liniach?? a kto to bedzie obslugiwal??

TOWARY i ŁADOWNIE PNT https://1drv.ms/u/s!AuMHAl_RhKy3f6eiQA_ZfFAf0BM?e=Gj1ZGa

Lord
super user

Wysłany: 08-11-2008, 13:40   

Urząd daje co prawda tabor, ale całe zaplecze techniczne należy do PKP.
Ostatnio zmieniony przez Lord 08-11-2008, 13:40, w całości zmieniany 1 raz  

lukazs
[Usunięty]

Wysłany: 09-11-2008, 10:37   

zolwik - urząd płaci im za to pieniądze, więc tytuł że to dzięki kolejarzom jest ta reaktywcja jest nietrafiony. Chyba że w mamy być im wdzięczni za to że w ogóle chcą pracować...

Lord
super user

Wysłany: 09-11-2008, 10:55   

Nie wiem po co ta wrogość do kolejarzy Lukazs...

lukazs
[Usunięty]

Wysłany: 09-11-2008, 12:15   

Nie tyle wrogość do kolejarzy, co do mentalności jaka panuje w tych kręgach. Masowo uwalano linie kolejowe, niejednokrotnie specjalnie przyczyniono się do tego że były nierentowne, a kiedy ktoś daje pieniądze żeby je reaktywować to czytamy o "niespodziankach które przygotowali nam kolejarze". Niespodzianke w DlnŚl to faktycznie przygotowali planuhjąc zamknięcie Szklarskiej Poręby.

Magnus
nowy

Wysłany: 09-11-2008, 23:07   

Łukasz ma racje bez pieniędzy od Marszałka PKP nie reaktywuje się żadnej linii. Te reaktywacje to tylko zasługa Marszałka danego województwa. Bez dotacji to tylko 1/3 pociągów by jeździła. Ja kiedyś widziałem jak taki rozkład dla Pomorza wyglądał według PKP, zaznaczam bez dotacji. Ile ludzi by nie przewozili to i tak się nie będzie im opłacać. Po za tym czytałem coś ostatnio że reaktywacja w Dolnośląskim ma się odbyć kosztem linii Nysa - Kamieniec Ząbkowicki (czytaj uwaleniem). Ale pewnie wszystko się wyjaśni w grudniu.

Tata Muminka
znawca

Wysłany: 10-11-2008, 14:27   

Nysa - Kamieniec wzamian za Nysa - Brzeg.

Odpowiedz do tematu