Wysłany: 07-11-2008, 19:40 Kolejarze szykują nam niespodzianki
Cytat:
Plany spółki PKP PR zakładają, że po 14.12 pociągi osobowe znowu pojawią się na linii Legnica-Złotoryja-Jerzmanice Zdrój. Ale trasę, którą busy pokonują w 25 minut, będą przejeżdżać prawie w godzinę. [...] To niejedyna nowość w rozkładzie jazdy. W grudniu znów będzie można podróżować koleją pomiędzi Kłodzkiem a Wałbrzychem. Reaktywowane zostaną także połączenia na trasach Lubin-Rudna Gwizdanów i Brzeg-Nysa.
"To plany. Jesteśmy optymistami i wierzymy, że uda się je zrealizować" - zaznacza Paweł Ney z PKP PR - "Mimo dobrych chęci, nie mamy wciąż ostatecznego rozkładu jazdy". Pasażerowie poznają go prawdopodobnie dopiero na przełomie listopada i grudnia. [...] Po 14 grudnia zaczną też kursować szynobusy samorządowej Kolei Dolnośląskiej. "Planujemy uruchomienie czterech obiegów" - deklaruje wicemarszałek Zbigniew Szczygieł. Pierwsza trasa połączy Wałbrzych, Kłodzko, Legnicę, Kamieniec, Bystrzycę i Międzylesie. Osobna pętla zepnie Kłodzko z Wałbrzychem i Nową Rudą. Szynobusami będzie można też przemieszczać się pomiędzy Nową Rudą, Kłodzkiem Wałbrzychem, Międzylesiem, Kamieńcem, Świdnicą a Legnicą. [...]
Miejmy nadzieję, że na planach się nie skończy... W kwietniu byłem na stacji w Złotoryi : tylko jedna nastawnia jest jako tako zachowana... Druga i budynek stacyjny są w opłakanym stanie :/
PS. Do artykułu były dołączone planowane godziny odjazdu nowych pociągów prowadzonych przez PKP PR. Jeżeli ktoś będzie chciał zobaczyć, to napiszcie w tym temacie.
Kolejarze... śmiać mi się chce - UMWD daje pieniądze na to żeby pociagi tam jeździły i same pociągi również daje - nie wiem jaki udział kolejarzy w tej reaktywacji.
Urząd daje co prawda tabor, ale całe zaplecze techniczne należy do PKP.
_________________ "Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości" - Terry Pratchett
Ostatnio zmieniony przez Lord 08-11-2008, 13:40, w całości zmieniany 1 raz
lukazs [Usunięty]
Wysłany: 09-11-2008, 10:37
zolwik - urząd płaci im za to pieniądze, więc tytuł że to dzięki kolejarzom jest ta reaktywcja jest nietrafiony. Chyba że w mamy być im wdzięczni za to że w ogóle chcą pracować...
_________________ "Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości" - Terry Pratchett
lukazs [Usunięty]
Wysłany: 09-11-2008, 12:15
Nie tyle wrogość do kolejarzy, co do mentalności jaka panuje w tych kręgach. Masowo uwalano linie kolejowe, niejednokrotnie specjalnie przyczyniono się do tego że były nierentowne, a kiedy ktoś daje pieniądze żeby je reaktywować to czytamy o "niespodziankach które przygotowali nam kolejarze". Niespodzianke w DlnŚl to faktycznie przygotowali planuhjąc zamknięcie Szklarskiej Poręby.
Łukasz ma racje bez pieniędzy od Marszałka PKP nie reaktywuje się żadnej linii. Te reaktywacje to tylko zasługa Marszałka danego województwa. Bez dotacji to tylko 1/3 pociągów by jeździła. Ja kiedyś widziałem jak taki rozkład dla Pomorza wyglądał według PKP, zaznaczam bez dotacji. Ile ludzi by nie przewozili to i tak się nie będzie im opłacać. Po za tym czytałem coś ostatnio że reaktywacja w Dolnośląskim ma się odbyć kosztem linii Nysa - Kamieniec Ząbkowicki (czytaj uwaleniem). Ale pewnie wszystko się wyjaśni w grudniu.