FORUM PTT -  Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Lublin-Dorohusk Rozjazdy przestały reagować
Autor Wiadomość
SM42-1069
świeżak

Wysłany: 22-04-2017, 23:18   Lublin-Dorohusk Rozjazdy przestały reagować

Witam!

Korzystam z Trainz 2010 wersji 49933 od około roku. W tym czasie bez przeszkód rozegrałem już chyba wszystkie sesje dołączone do doskonałej mapy Lublin-Dorohusk. Niestety dziś gdy chciałem stworzyć własny mini-scenariusz wykorzystując w tym celu "sesję bez taboru" (dodałem jedynie składy) odkryłem, że rozjazdy przestały reagować po najechaniu na nie kursorem (nie pojawiają się strzałki), a w momencie kliknięcia na opcję znaku zapytania na górze ekranu w celu wyświetlenia wszystkich strzałek kierunkowych rozjazdów okazało się, że nie reagują na kliknięcie i nie zmieniają kierunku. Kierunku rozjazdów nie da się zmienić zarówno w trybie geodety jak i w trybie maszynisty. Problem dotyczy zarówno rozjazdów ręcznych jak i zautomatyzowanych. Co ciekawe pojedyncze rozjazdy na mapie reagują normalnie, ale takich działających poprawnie zlokalizowałem dosłownie kilka. Wykonałem już szybką i rozszerzoną naprawę bazy danych, a następnie ponownie zainstalowałem pliki mapy wyjątkowo uruchamiając opcję nadpisywania i w kolejności: route potem wersja 1.2 i na koniec 1.3. Niestety nie rozwiązało to problemu. Problem nie występuje na pozostałych mapach. Rozjazdy nie reagują we wszystkich sesjach do mapy Lublin-Dorohusk.

Będę wdzięczny za wszelką pomoc w rozwiązaniu problemu.

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez SM42-1069 22-04-2017, 23:29, w całości zmieniany 1 raz  

ryszard
znawca

Wysłany: 22-04-2017, 23:34   

Sprawdź warstwę sesji, może jest ona zamknięta na kłódkę.

SM42-1069
świeżak

Wysłany: 22-04-2017, 23:41   

Sprawdziłem, ale obie kłódki są otwarte.

Kamil 
znawca
Miedziak ;]

Wysłany: 23-04-2017, 04:41   

U mnie też ten problem występuje, nawet wywalenie mapy i sesji oraz ponowna instalacja mapy nie pomogła, nawet usunięcie z mapy dodatku junction link nie pomogło.

SM42-1069
świeżak

Wysłany: 23-04-2017, 13:12   

Czyli nie da się już nic zrobić? Najgorsze, że mapa działała wcześniej bez zarzutu, zresztą to z powodu tej mapy kupiłem Trainz. Ustawiłem sporo taboru, wymyśliłem rozkład jazdy, już mam ruszać pierwszym pociągiem, a rozjazd ani drgnie. Rozczarowanie over 9000. :shock:
Ostatnio zmieniony przez SM42-1069 23-04-2017, 13:24, w całości zmieniany 2 razy  

Odpowiedz do tematu