Wysłany: 06-08-2018, 13:44 Problem po reinstalacji
Witam,
W dniu wczorajszym w związku z zakupem dysku SSD wykonałem format dysku HDD na którym był zainstalowany TS2010.
Po wgraniu win10, sterowników itp. zainstalowałem a następnie spathowałem TS2010. Przerzuciłem także dodatki z dysku przenośnego (wcześniejsza zrobiona kopia).
Niestety, pojawia się problem - TS2010 nie chce uruchomić się w trybie pełnoekranowym (directx)- widać tylko czarny ekran, w trybie okienkowym TS działa.
Po uruchomieniu TSa w trybie OpenGL gra działa zarówno w oknie jak i fullscrenie lecz po czasie zostaje wyrzucona do windowsa.
Co ciekawe - przed formatem wszystko działało. Sterowniki - próbowałem najnowszych ze strony AMD jak i tych, które wrzuciło Lenovo na swoją stronę (z listopada 2017).
Parametry: Lenovo Y520, i5-7300HQ, AMD RX560, 8 GB RAMu, SSD Samsung EVO960 (tylko system operacyjny)+ zwykły talerz seagate 1TB (na którym jest min. TS).
Masz directx 9.0c? Bo to, że w systemie siedzi przykładowo 12 nie oznacza, że masz też stare biblioteki na których działa Terenia
Pobierz tą wersję i zobacz czy zatrybi
Masz directx 9.0c? Bo to, że w systemie siedzi przykładowo 12 nie oznacza, że masz też stare biblioteki na których działa Terenia ;-)
Pobierz tą wersję i zobacz czy zatrybi
Brak możliwości zainstalowania na Win10 (komunikat "Program directx można zainstalować tylko na systemach rodziny Win98, ME, XP (...)).
Udało mi się dorwać jakąś inną wersje DX9, instalacja poszła. Problem nadal występuje. W oknie działa, w fullscrenie - czarny ekran.
Bawiłem się plikiem trainzoptions.txt - bez rezultatów.
Ostatnio zmieniony przez Patrol 06-08-2018, 16:00, w całości zmieniany 1 raz
Niestety, nic nie dało.
Co ciekawe... okazuje się, że po włączeniu pełnego ekranu - gra się uruchamia! Normalnie słychać "dźwięki" z menu głównego, na "czuja" można także wybrać opcję w menu (słychać dźwięk wyboru).
Patrol, ja mam Lenovo Y520 co prawda na Nvidii, Win 10 i żadnych problemów zarówno z TS2010 jak i TANE. Sprawdź, może jakieś biblioteki Visual C++ (ja mam 2010, 2013 i 2015), poza tym doinstalowałem DirectX z postu powyżej i wszystko biega prawidłowo.
Patrol, ja mam Lenovo Y520 co prawda na Nvidii, Win 10 i żadnych problemów zarówno z TS2010 jak i TANE. Sprawdź, może jakieś biblioteki Visual C++ (ja mam 2010, 2013 i 2015), poza tym doinstalowałem DirectX z postu powyżej i wszystko biega prawidłowo.
Przed montażem SSD i formatem wszystko działało. System stawiałem ten sam - winda 10 pro.
Problem rozwiązany... rozwiązanie jest banalne... wystarczy zaznaczyć uruchomienie w trybie zgodności z windosem 7. Cóż... Kangury gdy kodzili TS2010 nie spodziewali się wypuszczenia Windowsa 10 :D