Wysłany: 31-10-2018, 11:38 Błąd po instalacji patcha
Zainstalowałem na czysto trainza, wgrałem obydwa patch'e jak zawsze żeby gra miała build: 49933, lecz po instalacji nie mogę uruchomić gry, mimo że jest zgodność uruchom w trybie windwows 7. Wcześniej nie miałem takich problemów, kilkakrotnie reinstalowałem grę..
Ten komunikat mi się pojawił jak baza poszła całkiem w krzaki. O ile pamiętam pomogło usunięcie pliku bazy (assets.tdx i assets.bak) i wymuszenie naprawy z odbudową (dłuuuuugie!).
W cache jest jeden, z rozszerzeniem .bku. „Piętro wyżej”, bezpośrednio w UserData jest z tozszerzeniem .tdx. Trzeba usunąć oba.
I oczywiście trzeba pamiętać o „przypadłości” 2010, polegającej na oznaczeniu niektórych sprawnych dodatków jako błędnych przy takiej kompleksowej odbudowie. I konieczności wyfiltrowania w/g „błędne”, zaznaczenia wszystkich i wybraniu „pokaż błędy i ostrzeżenia”, w celu automagicznej naprawy tych fałszywie oznaczonych :)
I oczywiście trzeba pamiętać o „przypadłości” 2010, polegającej na oznaczeniu niektórych sprawnych dodatków jako błędnych przy takiej kompleksowej odbudowie.
Mój czasem nawet przy zwykłym zatwierdzaniu tak robi :P
Sprawdzalem i wlasnie nie ma tych plikow. Mam kopie folderu "user_data" czy jakos tak gdyz mam tam ok 18gb dodatkow i tam sa, ale w nowo instalowanej nie. Sprobuje zainstalowac na nowo i wgrac patch 1 z aurqnu bo tak mialem z plyty.
Prosze wybaczyc brak Polskich liter pisze z telefonu.
No niestety, ale ta jak to ująłeś słusznie "durna" gra dalej ma problemy.
Zainstalowałem na czysto, wgrałem patch 42953_to_43434 wgrał się elegancko, chciałem wgrać patch 43434_to_44088 już wyskakuje komunikat "
Cytat:
This patch file is not applicable to your current installation version.
No valid patch operation was specified. Patching aborted.
Nie mam już pomysłów co robić, nigdy aż "takich" problemów z tym symulatorem nie miałem, a siedzę w nim od Trainz 2004. Co jest najlepsze, po uruchomieniu gry nie ma nic, oprócz czarnego małego paska z numerem bulidu :D
Ostatnio zmieniony przez Wielebny 05-11-2018, 09:49, w całości zmieniany 1 raz
Zainstalowałem na czysto wszystko, tylko na dysku "C" zainstalowałem w pierwszej kolejności patch: 43434_to_44088 w drugiej, 44088_to_49933 i wszystko elegancko się zainstalowało, tylko przerzuciłem grę na dysk "D" coby uniknąć problemów po formacie. Dziękuje wszystkim za pomoc temat można zamknąć.
Jak już masz raz działającą, to trzymaj w bezpiecznym miejscu, bo to można przenosić bez instalacji. Mój TS2010 już tak chyba z siódmy rok śmiga, na trzecim albo czwartym systemie z kolei, a nawet mogę go sobie przepinać między stacjonarnym a lapkiem i nie ma problemów.