FORUM PTT -  Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
tekstura gruntu jak szachownica oraz prześwietlona
Autor Wiadomość
Jacek
znawca
Milovník ČD


Pomógł: 115 razy
Wiek: 48
Dołączył: 21 Lut 2008
Posty: 2666
Skąd: Chorzów

Wysłany: 19-04-2019, 09:21   tekstura gruntu jak szachownica oraz prześwietlona

Hej,

Czym może być spowodowane takie wyświetlanie tekstury w TRS2019?
Pierwszy screen z TRS2019 - dwie tekstury gruntu Stracha.
Drugi screen - wyglądające poprawnie w TS2010
Trzeci screen, ustawienia TRS2019

I5 4x3,8 Ghz, Ge Force GTX980 4GB 256 bit



_________________
facebook.com/Zimowisko.Trainz
 
 
 
rysztur
zaawansowany


Pomógł: 54 razy
Dołączył: 11 Kwi 2008
Posty: 890
Skąd: Bydgoszcz

Wysłany: 19-04-2019, 10:29   

Z moich doświadczeń wynika, że w TS2019 wymagana jest tekstura paramatr, jeśli w dodatku jest tekstura normal mapy (chociaż mogę się mylić). Ja w takim wypadku dostosowywałem dodatek do wymagań dziewiętnastki (trainz-build 4.6), wiąże się to z gruntowną przebudową struktury dodatku.
Ale warto.
 
 
Jacek
znawca
Milovník ČD


Pomógł: 115 razy
Wiek: 48
Dołączył: 21 Lut 2008
Posty: 2666
Skąd: Chorzów

Wysłany: 19-04-2019, 14:24   

No dobra ale czy da się to zrobić z pozycji laika (bo np. jest to kwestia jakichś wpisów) czy trzeba zdemolować cały dodatek. Krótko mówiąc: jak to zrobić? :)
_________________
facebook.com/Zimowisko.Trainz
 
 
 
rysztur
zaawansowany


Pomógł: 54 razy
Dołączył: 11 Kwi 2008
Posty: 890
Skąd: Bydgoszcz

Wysłany: 19-04-2019, 15:47   

kopiujesz bitmapę kanału difuse (czyli główną mapę tekstury) i zapisujesz jako *_normal.tga z kanałem alfa. Zmieniasz train-build na 4.6. Dodajesz w configu sekcję (ta akurat jest z dodatku doctore):

texture-variants
{
0
{
diffuse-texture "grass_s.texture"
normal-texture "grass_s_norm.texture"
parameters-texture "grass_s_par.texture"
detailtexturescale 0.09
}
}

tam są jeszcze dodatkowe wpisy, ale dotycząwielosezonowości (jescze ich nie używałem).
Na koniec majstrując poziomami poszczególnych kanałów RGBA tekstury parametr, ustawiamy zadowalający nas efekt

Dokładniej i więcej tutaj: http://online.ts2009.com/...D_Groundtexture

Ja mam u siebie coś takiego:

 
 
Jacek
znawca
Milovník ČD


Pomógł: 115 razy
Wiek: 48
Dołączył: 21 Lut 2008
Posty: 2666
Skąd: Chorzów

Wysłany: 19-04-2019, 16:43   

Super, dzięki. No i przy okazji mamy pierwszy jakby tutorial dla tej wersji. ;) Dam znać jak mi poszło.
_________________
facebook.com/Zimowisko.Trainz
 
 
 
samplaire
znawca
i na dodatek dziad



Pomógł: 77 razy
Wiek: 49
Dołączył: 21 Wrz 2009
Posty: 3101
Skąd: Wawa/Gorz/Szcz
Wysłany: 15-05-2019, 14:30   

Texture variants jest tak naprawdę podaniem ręki dla starszych dodatków, żeby mogły zachowywać się trochę jak TRS19 chciałby. Mianowicie wszystkie te pliki tekstur powinny być zaszyte w siatkę. Tego nie możemy zrobić w przypadku starszych rzeczy (oraz tekstur gruntu), więc jest wpis w configu.

dla wyjaśnienia:

- difuse - to jest podstawoa tekstura, czyli to co widać
- normal map (lub bump map) - tu wpisane są różnice wysokości - w podstawowy kanał są lekkie zagłębienia raczej tylko dające złudzenie 3D, a w kanale alfa jest cała głębia, którą możemy uzyskać. Gdy kanał alfa jest biały, to efekt głębi jest wyłączony, pozostaje tylko 'złudzenie' przestrzeni z podstawowego kanału. W wiekszosci wypadków to wystarczy, naprawdę. Manipulacja z alfą niesie duże ryzyko przeskalowania, poza tym jest to technologia nie do końca sprawna w niektórych przypadkach dając nienaturalne rezultaty. Ja ją stosuję do podsypki torów, ale do pokazania pofałdowań na drewnianych podkładach mam kanał alfa biały. Naprawdę trudne jest okiełznanie tego, żeby łądnie wyglądało w grze. Orka na ugorze!

- parameters - tu mamy aż 4 warstwy, bo każdy z kanałó∑ RGB oraz alfa mają inną funkcję. CZerwony - emissive, czyli czy świeci w nocy - przydatne dla np tablic peronowych. Zielony - roughness, czyli czy jest błyszczące czy matowe, niebieski ambient occlusion- dizłanie światła na obszary. Np pomiedzy kamieniami w podsypce dobrze, żeby śwuiatło nie operowało. Kanał alfa odpowiedzialny jest za metaliczność.

We wpisie Rysztura brakuje jeszcze jednego pliku - detail texture (chociaż jest odwołanie do niego w postaci skalowania). Gdy przygotowujemy tex podłoża, to podczas nakładania robią się w pewnym momencie szlaczki, na to była rada do tej pory trzymać [ lub ] podczas malowania. Plik texture detail dodaje nierównomierności naszej teksturze, co w odpowiednim traktowaniu właśnie zapobiega szlaczkowi.

Generalnie wszystko fajnie, tylko są jakies bugi w tym i nakładając tex pod TRS19 ruszamy wysokością podłoża, a nie daj Boże styk 2 różnych tekstur HO HO takie cuda się dzieją! Lub też na brzegach base boardów!
_________________
KUID:132952
Tu moje dodatki ciurkiem
 
 
 
Peeet2005 
super trainz
Peeet2005


Pomógł: 7 razy
Wiek: 59
Dołączył: 18 Sty 2011
Posty: 449
Skąd: Kraków
Wysłany: 03-11-2019, 13:55   

Jeśli dobrze zrozumiałem, to żeby zadziałały prawidłowo tekstury, których używałem bez problemów w T:ANE należy je odpowiednio zmodyfikować :-/ No to dziękuję bardzo za kolejną zabawę z naprawianiem dodatków i setki godzin spędzonych przy kompie.
_________________
KUID:269437
 
 
 
rysztur
zaawansowany


Pomógł: 54 razy
Dołączył: 11 Kwi 2008
Posty: 890
Skąd: Bydgoszcz

Wysłany: 03-11-2019, 14:07   

Po co naprawiać? Ściągnij sobie z DLS, jest ich na prawdę dużo i na pewno coś dobierzesz. Ja samych tekstur podłoża do TS2019 mam 11 GB.
Pamiętaj, że niekoniecznie coś optymalizowanego do TS2010 będzie dobrze wyglądać w dziewiętnastce.
 
 
Peeet2005 
super trainz
Peeet2005


Pomógł: 7 razy
Wiek: 59
Dołączył: 18 Sty 2011
Posty: 449
Skąd: Kraków
Wysłany: 03-11-2019, 16:41   

No w sumie racja, w końcu przewidując problemy zaopatrzyłem się też do kompletu w FCT :-D
_________________
KUID:269437
 
 
 
samplaire
znawca
i na dodatek dziad



Pomógł: 77 razy
Wiek: 49
Dołączył: 21 Wrz 2009
Posty: 3101
Skąd: Wawa/Gorz/Szcz
Wysłany: 11-11-2019, 02:53   

Bardzo ładnie wyglądają tekstury podłoża pod TS12, nie pamiętam czy są wbudowane, czy je sciągnąłem z DLS, ale nazwy zaczynają się od TS12
_________________
KUID:132952
Tu moje dodatki ciurkiem
 
 
 
samplaire
znawca
i na dodatek dziad



Pomógł: 77 razy
Wiek: 49
Dołączył: 21 Wrz 2009
Posty: 3101
Skąd: Wawa/Gorz/Szcz
Wysłany: 11-11-2019, 03:11   

Jacek, teraz zobaczyłem, że masz włączone PhysX - wyłącz to badziewie, które spowalnia grę o połowę. To ma na celu efekt rozbijania się dymu o np most lub inny obiekt, ale w gruncie rzeczy prawie i tak tego nie widać, a zysk szybkości gry jest o wiele ważniejszy.
_________________
KUID:132952
Tu moje dodatki ciurkiem
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group