FORUM PTT -  Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Odpowiednia wersja Trainz
Autor Wiadomość
Marek250 
świeżak


Dołączył: 07 Gru 2019
Posty: 2
Skąd: Katowice
Wysłany: 25-01-2020, 16:50   Odpowiednia wersja Trainz

Dzień dobry
Chciałbym skorzystać z waszego doświadczenia i poprosić o poradę dotyczącą zakupu odpowiedniej wersji Trainz. Mam zamiar zbudować makietę, tak jak robią to tradycyjni modelarze kolejowi, tylko wirtualnie - klimatycznie osadzoną w głębokim PRLu.
Znalazłem masę wspaniałych dodatków, ale narzuca się problem kompatybilności. Czy notatka przy dodatku np.: TRS 2006 oznacza że dodatek taki funkcjonuje wyłącznie w tej wersji? Z tego co dotychczas wyczytałem mam wrażenie, że chyba najbardziej kompatybilne byłyby wersje 2010 ew. 2012. To tylko jednak moje wrażenie. Może ktoś z doświadczonych wie lepiej. Chcę po prostu uniknąć frustracji związanej z tym, że jedna połowa dodatków lata kulejąc, a druga wcale.
Pytania mogą pewnie wydawać się naiwne. Proszę o wyrozumienie.
Pozdrawiam
Marek
 
 
 
Zmiennik115 
trainz
3D



Pomógł: 23 razy
Wiek: 30
Dołączył: 07 Lut 2011
Posty: 351
Skąd: Kraśnik
Wysłany: 25-01-2020, 22:23   

Najbardziej kompatybilną wersją Trainz ze starszymi dodatkami będzie 2010, te nowsze nie wchodzą już w grę ponieważ stare dodatki nie działają albo działają nie tak jak trzeba, najlepsza wersja Trainz 2010 to 49933, dodam od siebie że ta wersja potrzebuje już lepszego kompa, chodzi oczywiście grafikę i procesor. Nie wiem jakiego masz kompa ale zakładam że nie starszy niż 5 lat :-) .
 
 
 
Pawel_15 
znawca
Mann Bonk



Pomógł: 64 razy
Wiek: 31
Dołączył: 30 Maj 2009
Posty: 2006
Skąd: Bonk (Westpreussen)
Wysłany: 25-01-2020, 22:31   

Trainz 2010 v. 49933. To najbardziej znana wersja gry i wciąż najpopularniejsza. Tworzone jest pod nią trochę map i chyba najważniejsze - działają kabiny ADHD (czyli takie full wypas gdzie masz odzwierciedlenie pracy maszynisty prawie 1 do 1) w wykonaniu @adamstana.

Notki o wersji gry o których wspominasz tyczą się minimalnej wersji gry pod jaką zostały stworzone. Praktycznie wszystkie działają pod TS10. Jeżeli masz TS12 czy TANE (Trainz a New Era) to dodatki mogą ale nie muszą działać. Jeżeli masz przedział TRS2004, TRS2006, TC1&2, TS 2009 to w 2010 będą działać.

Bierz TS10, zdecydowana większość ludzi korzysta z tej wersji, jest najbardziej stabilna.
 
 
Michal97 
user


Pomógł: 4 razy
Wiek: 23
Dołączył: 29 Cze 2014
Posty: 59
Skąd: Miasto Wiatrków
Wysłany: 26-01-2020, 01:16   

Czy idzie gdzieś jeszcze kupić TS 2010? Na box off store co prawda jest, ale rejestracja na stronie nie jest już możliwa.
 
 
 
Zmiennik115 
trainz
3D



Pomógł: 23 razy
Wiek: 30
Dołączył: 07 Lut 2011
Posty: 351
Skąd: Kraśnik
Wysłany: 29-01-2020, 21:02   

Raczej już jest nie dostępny, zostaje sprawdzać strony typu Olx albo Allegro, czasami jak komuś nie potrzebny to wystawia oryginały.
 
 
 
RBach 
Administrator
Toromistrz


Pomógł: 298 razy
Wiek: 44
Dołączył: 26 Lut 2008
Posty: 4303
Skąd: Gościcino Centralne

Wysłany: 29-01-2020, 21:11   

Zmiennik115 napisał/a:
Raczej już jest nie dostępny, zostaje sprawdzać strony typu Olx albo Allegro, czasami jak komuś nie potrzebny to wystawia oryginały.


Tylko zawsze trzeba się dopytać, czy dana kopia gry była rejestrowana na Auranie. Numer przypisywany jest do konkretnego konta użytkownika, więc jeżeli ktoś już zarejestrował swoją kopię, to staje się ona "niesprzedawalna", chyba że razem z kontem na MyTrainz/Planet Auran. Wyrejestrowanie seriala (odpięcie go od konta) jest niemożliwe. Dotyczy to każdego Trainza, od 2004 do TANE i trawnika19. Kupować warto jedynie zafoliowane egzemplarze, właśnie z tego powodu.
_________________
Moje dodatki
Instrukcje kolejowe
KUID:263713
aktualny release skryptów sygnalizacji v5.3: 11.04.2020
Ostatnio zmieniony przez RBach 29-01-2020, 21:12, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Peeet2005 
super trainz
Peeet2005



Pomógł: 8 razy
Wiek: 60
Dołączył: 18 Sty 2011
Posty: 588
Skąd: Kraków
Wysłany: 30-01-2020, 18:53   

Ale nie wiem dlaczego ciągle są chętni na wersję TS2010, skoro choćby T:ANE można kupić za grosze. To, że dla TS2010 jest mnóstwo dodatków to jest na pewno jakiś argument, ale skoro ja uzbierałem pond 500 tys dodatków do TANE i wszystkie są poprawne, to chyba każdy też może. Na chwilę obecną TANE już nieco okrzepło i jest w miarę używalne a te zaszlości i liczne błędy zostały poprawione. Na pewno 64 bity są lepsze od wersji 32.
Zawsze się też może zdarzyć, że coś w danej mapie będzie brakować, ale to chyba nie tragedia jak się trochę poszuka albo zastąpi taki element czymś innym.
_________________
KUID:269437
 
 
 
Pawel_15 
znawca
Mann Bonk



Pomógł: 64 razy
Wiek: 31
Dołączył: 30 Maj 2009
Posty: 2006
Skąd: Bonk (Westpreussen)
Wysłany: 30-01-2020, 21:32   

Ano dlatego że pod TS10 mamy najwięcej działających dodatków które po instalacji są gotowe do stawiania na mapach :) Najprostszy przykład to tabor ADHD. No i jest trochę map pod tę wersję gry.

Nie każdy kto zaczyna przygodę z Trainz ma ochotę czy predyspozycje do tego żeby zmarnować ileś dni życia na poprawianie dodatków czy grzebanie w ich plikach konfiguracyjnych. Gros ludzi instaluje grę, dodatki, mapy i oczekuje że to wszystko będzie z miejsca działać. Postawi sobie na mapie EU07 albo EN57 i chce jeździć po mapie a nie siedzieć na forach i szukać dlaczego dodatek poprawnie zainstalowany nie działa.

Ostatnia rzecz to wymagania sprzętowe. O ile w TS10 na Ultra uciągnie nawet jakiś laptop z leasingu to i TANE i TS19 zwany trawnikiem mają zdecydowanie większe wymagania sprzętowe. Nie każdy ma świra na punkcie posiadania względnie NAJ sprzętu. To co w TS10 idzie na Ultra w TANE/19 pójdzie na medium albo i w ogóle nie pójdzie bo gra ma swoje humory i niektóre wersje pomimo spełniania wszystkich warunków po prostu nie chcą współpracować. U jednego będzie to TANE u innego wiekowy TS2009 albo minimalnie młodszy TS12.
 
 
rysztur
zaawansowany



Pomógł: 65 razy
Dołączył: 11 Kwi 2008
Posty: 981
Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 30-01-2020, 22:20   

Paweł, bez przesady, Pod TS2010 poprawiłem muuultum dodatków z niższych wersji, co nie znaczy że są one wszędzie bezbłędne do pobrania. Wiele z nich zawiera głupie błędy, np. znaki narodowe w nazwach meshy lub tekstur, których autorzy (z różnych względów) nie raczyli poprawić pod TS2010.
Trawnik ma tę zaletę (dla mnie bardzo istotną), że nie toleruje żadnych odstępstw od wymagań, co skutecznie eliminuje możliwość wystąpienia błędnego dodatku.
I bez przesady z tymi wymaganiami sprzętowymi, po wyłączeniu PhysX i braku Turf śmiga spoko na dowolnym sprzęcie średniej klasy dnia dzisiejszego, podobnie jak TS2010, a z lepszym światłem (jak dla mnie).
 
 
Peeet2005 
super trainz
Peeet2005



Pomógł: 8 razy
Wiek: 60
Dołączył: 18 Sty 2011
Posty: 588
Skąd: Kraków
Wysłany: 31-01-2020, 11:11   

No i ja też jeszcze dorzucę fakt że idąc śladem opublikowania ostatnio całych zestawów dodatków do starszych map, zamontowałem w TRS19 kilka takowych. Min Projekt Sudety Jesień 76 i Śląską Kolej Górską i muszę stwierdzić, że mimo upływu lat mapki prezentują się doskonale! Może niektóre tekstury wypadałoby podmienić, może jakąś roślinność, ale poza tym tylko wstawiać tabor i jeździć :-) Nie mówię już o całej reszcie polskich map, które zainstalowałem pod TANE i tam też wszystko działało bez problemu. Nie jest więc tak źle a i wydajnościowo też nie najgorzej. Pamiętam, że przy dużej ilości dodatków to TS2010 czy TS12 lubiły się przycinać a naprawa bazy to trwała godzinami.
Oczywiście spędziłem trochę czasu na poprawkach ale może akurat należę do tej drugiej grupy użytkowników, którym mniej zależy na jeżdżeniu składami a bardziej na tworzeniu czy poprawianiu map i dodatków.

Pozdrawiam ;-)
_________________
KUID:269437
 
 
 
Marek250 
świeżak


Dołączył: 07 Gru 2019
Posty: 2
Skąd: Katowice
Wysłany: 02-02-2020, 21:32   

Trainz 2010 E.E. można swobodnie dostać. W Ama np. za 22,99. Są też i inne źródła które oferują T. w formie dysku lub download. Wersje dziewicze oczywiście.
Jak jest z instalacją dwóch wersji na jadnej maszynie. Sprawa była poruszona na pewnym anglojęzycznym forum, w którym jeden z użytkowników tak skonfigurował dysk, że OS ma na C: (normalne) a gry instalował na osobno wyciętych partycjach. Odradzał wręcz instalacji na C:. Do tej wypowiedzi na tym forum nikt się nie ustosunkował, a ja czytałem to tylko jako gość. Ma to sens? Jest w tym coś?
 
 
 
RBach 
Administrator
Toromistrz


Pomógł: 298 razy
Wiek: 44
Dołączył: 26 Lut 2008
Posty: 4303
Skąd: Gościcino Centralne

Wysłany: 02-02-2020, 21:34   

Ja mam ze cztery czy pięć wersji na jednym dysku. I się nie gryzą. Każda ma zwój folder i tam sobie grzecznie siedzi.
_________________
Moje dodatki
Instrukcje kolejowe
KUID:263713
aktualny release skryptów sygnalizacji v5.3: 11.04.2020
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group