Wysłany: 11-12-2008, 18:57 Kiedy nowe autobusy w Pomroskiem?
Mam pytanie. Wiem że w związku z rewitalizacją linii Z Redy do Helu i z Kościerzyny do Gdyni mają być zakupione nowe autobusy szynowe. Pytanie brzmi, czy ktoś posiada może więcej informacji na ten temat?
No właśnie obecnie nie ma sensu, lecz po rewitalizacji autobusów będzie brakować, gdyż m.in. z Redy do Helu mają pociągi jechać co godzine, co wynika z podwyższonej prędkości do 100 km/h ale to dopiero nastąpi. Wiem że mają powstać 3 dodatkowe mijanki na linii. Być może będzie to Żelistrzewo gdyż drugi tor tam jest, autobus szynowy się zmieści. No i być może Jurata, Chałupy lub Swarzewo. Ale póki co dokładnie tego nie określono.
NA PEWNO tak się pisze, tak samo jak w Zakopanem, a nie Zakopanym. :)
Jednak w tym wypadku chyba rozchodzi się o zmiękczenie końcówki, poprawnie pisze się raczej "pomorskim", z wersją "pomorskiem" spotkałem się tylko pare razy.
A co do tych planów - jest to już postanowione? Bo jeśli tak to trzeba by ogłosić przetarg na modernizację infrastruktury, a także na dostawę taboru. A to że ktoś tam coś powiedział - plotki i bajki, jak to w świecie polityki...
NA PEWNO tak się pisze, tak samo jak w Zakopanem, a nie Zakopanym. :)
Jednak w tym wypadku chyba rozchodzi się o zmiękczenie końcówki, poprawnie pisze się raczej "pomorskim", z wersją "pomorskiem" spotkałem się tylko pare razy.
Wersja "w Pomorskiem" jest jak najbardziej poprawna.
Te informacje są zawartę w projekcie Rewitalizacji linii Reda- Hel , który jest zawarty w RPO na lata 2007-2013. Wybrano drugi wariant, więc między innymi nie zostanie jednak wyremontowany drugi tor do portu we Władysławowie, a to zawierał trzeci wariant.