Wysłany: 15-02-2021, 09:47 brak tarcz ostrzegawczych mapa Lublin Dorohusk
Witam, na mapie Lublin Dorohusk nie wyświetla tarcz ostrzegawczych. Nie pokazuje że na mapie czegoś brakuje, semafory i tarcze manewrowe są. Pobrałem komplet sygnalizacji ze strony RB trainz bo na początku nie miałem też semaforów.Tarcze ostrzegawcze są osobno? Niby pokazuje że są dostępne te z początkiem ZS.
Pomógł: 26 razy Wiek: 48 Dołączył: 05 Mar 2018 Posty: 301 Skąd: Kraków
Wysłany: 09-04-2021, 16:22
Jeśli tylko świetlne tarcze ostrzegawcze się nie pokazują na mapie, a inne urządzenia SRK tak, to prawdopodobnie TS12 widzi użyty model tarczy jako błędny. Aby sprawdzić w czym rzecz, warto znaleźć tarczę w CMP, po nazwie lub numerze kuid i sprawdzić, czy wyświetla się np. ikona czerwonego wykrzyknika. Zwykle brak na mapie zainstalowanego w grze obiektu wynika z uznania go przez grę za błędny lub mający błędne zależności. TS12 pod tym względem ma bardzo wyśrubowane wymagania. Jeśli tak jest, trzeba po znalezieniu dodatku na liście prawoklikiem myszy sprawdzić "błędy i ostrzeżenia". Warto wkleić tu na forum to, co pokazuje tam gra. Inaczej trudno dociec, jaka jest przyczyna problemu i pomóc go rozwiązać.
Co rozumiemy przez "dostępne"? To, że są widoczne w content managerze, czy to, że są widoczne na liście dodatków dostępnych w geodecie?
W paczce sygnalizacji jest wszystko - semafory, tarcze manewrowe, tarcze ostrzegawcze, powtarzacze, zależności do nich. Osobno są jedynie biblioteki skryptu.
Po dłuższej przerwie znów zainstalowałem TS12 i mam wiele elementów podświetlanych na czerwono. To oznacza z tego co pamiętam, że nie jest włączony tryb obsługi starszych modeli, a nie pamiętam gdzie się to włączało, na pewno gdzieś w ustawieniach była taka opcja? Niestety mam angielską wersję i to szukanie w po omacku. Przez to nie działają żadne semafory, tarcze itp. a także sporo lokomotyw i wagonów.