Cześć,
długo się zastanawiałem, czy cokolwiek napisać na ten temat, bo przez dłuższy okres był to projekt tworzony na swoje potrzeby. Postanowiłem jednak, że odkryję nieco kulis i pokażę, co tam dłubię w wolnych chwilach (których jest coraz mniej niestety).
Zaczęło się od tego, że kiedyś wygenerowałem w HOGu teren w obrębach Bierunia, Tychów, Mysłowic i Sosnowca. Apetyt rósł w miarę jedzenia i sukcesywnie powiększałem obszar, który chciałem przenieść do wirtualnej rzeczywistości. HOG niestety okazał się niewystarczającym programem i zdecydowałem się na skorzystanie z TransDEMa - doskonałe narzędzie, które jest znane wielu użytkownikom. W ten sposób powstała też całkiem spora powierzchnia wygenerowana w TransDEMie, pokryta basemapami z całkiem dobrymi zdjęciami satelitarnymi:
Dzisiaj chciałbym się pochwalić postępami w pracach nad mapą poprzez ponad dwugodzinny przejazd z Tarnowskich Gór do Jaworzna Szczakowej, który można obejrzeć tutaj:
Jak widać do zrobienia jest całe mnóstwo rzeczy i trudno mówić o skończonym jakimkolwiek fragmencie. Godziny spędzony na kładzeniu torów i sieci trakcyjnej, okraszone przewijaniem całej listy filmów na youtube (żeby wiedzieć dokładnie jakiego rodzaju słup lub wysięgnik zastosować) dały zadawalający efekt. :) Torowisko jest ułożone od Nowego Bierunia do Tarnowskich Gór i od Mysłowic do Jaworzna Szczakowej. O dokładności TransDEMu wypowiadać się nie będę bo wiadomo, że jest bardzo precyzyjny, co potwierdza powyższy przejazd - sam miałem okazję kilka razy prowadzić pociąg na wspomnianym odcinku i bez wątpienia przyznam, że profil podłużny jest odwzorowany znakomicie.
O dalszym postępach będę sukcesywnie informował, ale kieruję do Was wielką prośbę - jeśli macie zdjęcia jakichś charakterystycznych obiektów z GOPu, które występują w towarzystwie torowisk, to bardzo proszę o przesłanie materiałów w celu wykonania dodatku. Posiadam spore zbiory zdjęć różnych budowli, ale to ciągle mało. Zamierzam odwzorować sporą część Górnego Śląska w latach 2007 - 2012, więc biorąc pod uwagę zmieniającą się rzeczywistość, duża część obiektów przeszła już do historii.