Wysłany: 06-01-2009, 15:03 Wyłączanie się komputera
W okolicach początku grudnia dorwałem w ręce CoDa 4. Grę przeszedłem kilkukrotnie bez większych problemów. W pewnym momencie, po kilku minutach gry komputer wyłączył się. Próbowałem go uruchomić ponownie, wszystko szło jak trzeba, te wszystkie białe literki na czarnym tle się pojawiały, ale gdy miał pojawić się ekran startowy windy, komp znowu się wyłączył. Sytuacja powtórzyła się około 3 - 4 razy zanim wszystko odpaliło jak trzeba. CoD jest grą o świetnej grafice, więc pomyślałem że po prostu grafika mi się przegrzewa. Niestety problem zaczął pojawiać się w innych grach takich jak Settlers - Narodziny Imperium, czy FarCry. Ostatnio budując mapę w TRSie stało się to samo. O dziwo w UT2004 czy Flatout 2 mogę grać bez problemów.
Podsumowując:
-odpalam grę
-gram w nią kilka, kilkanaście minut
-kompa się wyłącza
-odpalam go ponowie
-przy próbie wyświetlenie ekranu startowego windy, komp znowu pada
-powtarzam to samo około 3 razy
-w końcu udaje mi się wszystko normalnie odpalić
Jeżeli chodzi o mojego kompa to:
Płytka Gigabyte S-Series Socket AM2, ze sterownikami z dołączonej do niej płytki
Grafika PALIT Radeon X800GTO 256MB/256bit PCI-E ze sterownikami Omega 3.8.442
1GB ramu DDR2 800mhz w dualu
Twrdziela WD 500GB 7200 obrotów 16mb cache
Jeżeli chodzi o jakieś zmiany w sprzęcie to pod koniec listopada wymieniałem dysk. Poza tym, z istotnych informacji, bawiłem się trochę Directem. Zawsze miałem wersje 9.0c, ale znalazłem jakiś czas temu w necie nieoficjalną, przekonwertowaną z Visty wersję 10.
Pomógł: 13 razy Wiek: 44 Dołączył: 07 Mar 2008 Posty: 356 Skąd: Malbork
Wysłany: 06-01-2009, 15:15 Re: Wyłączanie się komputera
margera napisał/a:
Zawsze miałem wersje 9.0c, ale znalazłem jakiś czas temu w necie nieoficjalną, przekonwertowaną z Visty wersję 10.
Wywal ten schit... nie ma czegoś takiego jak Dx10 pod XP... nawet polak nie potrafi... a to że pokazuje Dx10... to można tak zrobic przez prosty wpis w dll.- u
[quote="margera"]Sprawdzałem po takim padzie temperaturę w środku, to całkiem ciepło tam było. Zaraz przeczyszczę z tyłu wentylator od zasilacza.[/quote]
plyta ma ustawiona temperature graniczna przy ktorej robi RESET aby plyta sie nie spalila...
przedmuchaj najlepiej powietrzem w "spreju" zasilacz , wnetyl od procka....
prawdopodobnie tu jest przyczyna... a temperature mozesz sprawdzic w biosie..
gdy ci sie wylaczy... odrazu wejdz w biosa i sprawdz... powinno byc ok 65... jak tak jest to znaczy ze sie przegrzewa
Miałem niedawno to samo. Dałem do serwisu i okazało się, że radiator do wymiany. Ja mam kompa na gwarancji, więc mam pewność, że mnie nie `skubnęli`:). Jeżeli padł wentylatorek od radiatora to sam nic nie zdziałasz.
Przez pewien czas troszkę się uspokoiło i dosyć rzadko komputer się wyłączał. Dokupiłem wiatrak na tył obudowy żeby zmniejszyć temperaturę, przeczyściłem komputer w środku (zwłaszcza wiatraki). Niestety problem powrócił znowu ze zdwojoną siłą i bywa tak że pecet pada nawet przy włączonym firefoxie. Po wygooglowaniu problemu, znalazłem wskazówkę żeby zassać programik Speed Fan.
Temp2 - HD0
Temp3 - CPU0
Temp4 - CPU1
Z tego co się dowiedziałem szukając rozwiązania problemu, temperatura proca nie powinna przekraczać 55C, a przy samej windzie czasami dochodzi nawet do 81C! Ze zdjętą obudową temperatura spada o kilka stopni, ale nie jest to jakaś duża różnica.
Zaczynam się zastanawiać czy może to wina starej obudowy (ma jakieś 5 lat) i słabej cyrkulacji powietrza w środku. Jeżeli przez kilka dni nie znajdę rozwiązania samemu to prawdopodobnie oddam kompa do serwisu, chociaż wolał bym tego uniknąć.
Do diagnostyki kompa polecam everest'a :)
Temperatura faktycznie szokująca, ale nie szukałbym przyczyny w starej obudowie, moja ma z 8 lat a hula w niej dual core w temperaturze 36st.
Na twoim miejscu sprawdziłbym:
1. Czy radioator dobrze siedzi na procku, ja ostatnio niedokładnie wpiąłem i tez miałem 60st.
2. Zmienić pastę termoprzewodzącą
3. Odkurzyć wszystko dokładnie, rozłożyć kompa na czynniki pierwsza i czyścić
W biosie jest zadeklarowna temp , przy której komp ma się wyłączyć (u mnie było chyba 75st) poobserwuj wskazania speedFan-a i jeśli się nie boisz, podnieś temp max w biosie
(u mnie laptop dociąga do 80 na procku... chyba powinienem go przeczyścić XD) Ogólnie, elektronika pali sięprzy 120st , więc jeszcze kawałek
Ostatnio zmieniony przez VCRDN 16-07-2009, 11:07, w całości zmieniany 1 raz
Pomógł: 336 razy Wiek: 56 Dołączył: 03 Gru 2008 Posty: 6691 Skąd: Warszawa
Wysłany: 16-07-2009, 11:05
Też mam obudowę z przed jakiś 5 lat, więc nie jest to podstawowy problem z Twoim kompem. Wg mnie powinieneś zmienić chłodzenie na procu na jakieś lepsze, dobre chłodzenie proca zaczyna się od jakiś 100 zetów. Co prawda nie sprawdzałem, jak to jest z procami AMD, ale na intelu E8400 spokojnie starcza coś takiego: http://www.komputronik.pl...e_Shuriken.html.
Pomógł: 118 razy Wiek: 36 Dołączył: 08 Mar 2008 Posty: 2672 Skąd: Poznań/Nakło nad Not
Wysłany: 16-07-2009, 13:49
Ja miałem problem przez pół roku, od początku kiedy firma mi złożyła nowego kompa miałem problem. Temp płyty głównej sięgała nawet 102`C i komp się wyłączał, nawet przy dodatkowym chłodzeniu. Okazało się że wiatrak nie przylegał do płyty, po prostu wiatrak ma dziadowskie plastikowe wtyki, które nie były przymocowane, a sam wiatrak latał po całej płycie ( był luźny ). Przyczepiłem go maksymalnie do płyty i jest ok.
U mnie jest coś takiego. Nawet po formacie system ładuje się do 5 minut (chodzi o pojawienie się ikon). A jak oglądam coś na Youtube to na IE i operze się komp wiesza i wyłącza i dopiero za 3 razem startuje.
Kompa odebrałem i jak na razie wszystko jest ok. Okazało się że pod radiatorem proca nazbierała się gruba warstwa kurzu, a pasta termo-przewodząca zeschła się. Zafundowałem więc sobie gruntowne czyszczenie i nową, złotą (już nie srebrną) pastę. Koleżka z serwisu sprawdził temperaturę 3D Markiem z obudową i bez niej i temperatura nie przekroczyła 54C przy maksymalnym obciążeniu. Teraz nie dochodzi ona nawet do 50C.