Wysłany: 30-12-2008, 19:33 Zawieszanie sie gry w trybie maszynisty
Była już mowa o podobnym problemie jednak nic z tego nie rozwiązało mojego problemu więc napisałem nowy temat.
Problem z taborem w TRS.... Właściwie to ciężko powiedzieć co jest powodem tego błedu. Wcześniej tego nie było. Ustawiam daną lokomotywę w geodecie, włączam maszynistę i gra zaczyna coraz częściej się zawieszać aż całkiem nie odpowiada, jedynie dźwięk silnika jest normalny. Aktualnie stworzyłem sesje w mapie Gliwice - Rybnik i właśnie tam tez występuje ten błąd. Tak się zachowuje jakby jakieś zadania się zapętlały.
Myślałem, że to tylko lokomotywy jds a po pewnych testach nawet jak wstawiłem tender to gra za chwile zawiesza się też w trybie maszynisty. Kompletny brak koncepcji co może być powodem.
Gram na TRS2004 build 2365.
Sprawdzałem mapę Gliwice Rybnik. Nawet po usunięciu całego taboru z sesji problem nie znika. Natomiast uruchomiłem mapę oryginalną (bez literki w), tzn. po zainstalowaniu jej w grze jako tylko do odczytu, zrobiłem w niej sesje zapisując, i tego błędu nie było. Więc czy to na pewno błąd spowodowany dodatkiem :-/. Gra była przeinstalowana.
Nowe spostrzeżenia co do błędu
Włączyłem mapę wbudowaną w grę wraz z sesją. Parujące wióry czy coś takiego. Nie zauważyłem tego błędu. Postanowiłem położyć na torach jakiś polski skład. Postawiłem 3 członowy 14WE SKM. Nadal nie było błędu. Dodałem Regułę Opcji początkowych wraz z zaznaczeniem Multi komendy itp. Nadal bez błędu. Postawiłem potem natomiast Eu07 494 dodałem maszynistę uruchamiam i błąd się uaktywnił. Usunąłem lokomotywę wraz z przypisanym maszynistą i błąd nadal występuje. Bardzo dziwne zachowanie. Badam dalej.
mam jeszcze do was pytanie?
Bo zauważyłem że w Regule maszynisty po ustawieniu na mapie przykładowo lokomotywy pkp Eu07 494 raz miałem na mapie po dodaniu maszynisty do wyboru PKP Eu07 494 2 a raz miałem podwójne wpisy do jednego loka PKP Eu07 494 1 i PKP Eu07 494 2.
Możliwe jest, że to jakiś błąd w dodatkach lub jakiś błąd gry i przez to następuje zawieszenie gry? Bo wydaje mi się ze jak jest 1 wpis to gra działa a jak dwa to jest zawis.
Dodam kilka uwag do spostrzeżeń kolegi Mavericka. Rzeczywiście są takie loki, które ujawniają się podwójnie. Ja to zjawisko zauważyłem w EN 57 (edycja nowa oparta o betę bodajże VCRDN-a). Co ciekawe, gdy w geodecie w opcji znajdź obiekt wybieram ten dodatkowy, wirtualny element składu to wyrzuca mnie na skraj mapy. Czy istnieje związek pomiędzy umieszczaniem takich składów a zawieszaniem się gry? wg mnie jest to bardzo prawdopodobne. Kiedyś na własny użytek połączyłem kilka map z serii Sudety Kilanzioma, pieczołowicie skonfigurowałem semafory i inne elementy, wszystko pięknie działało do czasu gdy umieściłem w sesji EN 57. Od tego momentu pojawiło się opisywane przez Mavericka zjawisko. A oto moje spostrzeżenia.
1. Do zawieszenia się komputera dochodzi stopniowo, procesor jest coraz bardziej obciążany aż do 100 % około 26 sekundy trwania sesji (zawsze dokładnie tyle samo) chyba się zapętla.
2. Zawieszanie może być związane z umieszczeniem loków generujących się jakby podwójnie (dzięki Maverick za zwrócenie uwagi na tę kwestię).
3. Nie każde umieszczenie podwójnie rozpoznawanej lokomotywy generuje błąd, wydaje się że jest konieczne spełnienie jeszcze jakichś innych dodatkowych i jeszcze nierozpoznanych warunków albo jest to oparte na zwykłym przypadku.
4. Usunięcie lokomotywy nie usuwa błędu. Trzeba usunąć całą sesję, na szczęście nie ma potrzeby usuwać mapy.
A teraz pytania do ekspertów:
1. Co może być przyczyną błędu w lokach?
2. Jak usunąć ten błąd?
3. Czy ktoś ma pomysł na powiązanie ze sobą opisanych zjawisk.
Jeszcze jedno. Wydaje mi się, że problem nie ma związku z tym czy jest to mapa z literką w.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez amek 06-01-2009, 20:30, w całości zmieniany 1 raz
Jeszcze jedno. Wydaje mi się, że problem nie ma związku z tym czy jest to mapa z literką w.
Pozdrawiam
Mam identyczny problem. A co do mapek, to przynajmniej u mnie, ów błąd występuje nawet na czystej mapie (tory+lok/skład, ewentualnie ograniczenie prędkości), więc odpada kwestia, że jakiś dodatek umieszczony na mapie koliduje z lokami. Na wgranych mapkach jest to samo.
_________________ Nigdy nie kłóć się z głupcem, ludzie mogą nie dostrzec różnicy.
Dodam kilka uwag do spostrzeżeń kolegi Mavericka. Rzeczywiście są takie loki, które ujawniają się podwójnie. Ja to zjawisko zauważyłem w EN 57 (edycja nowa oparta o betę bodajże VCRDN-a). Co ciekawe, gdy w geodecie w opcji znajdź obiekt wybieram ten dodatkowy, wirtualny element składu to wyrzuca mnie na skraj mapy. Czy istnieje związek pomiędzy umieszczaniem takich składów a zawieszaniem się gry? wg mnie jest to bardzo prawdopodobne.
Też mam podwójne składy i z opisanym wyżej przez kolegę problemem (zawieszaniem się gry) nie mają nic wspólnego, wszystko działa poprawnie wybierają skład jako 2
Ostatnio zmieniony przez UBE 09-01-2009, 14:48, w całości zmieniany 2 razy
Też mam podwójne składy i z opisanym wyżej przez kolegę problemem (zawieszaniem się gry) nie mają nic wspólnego, wszystko działa poprawnie wybierają skład jako 2
Tak to nie jest raczej wina podwójnych składów.
Spróbujcie odinstalować wszystkie PVL. Będą dwie. Bo druga jest zmieniona dla lokomotywy EP07 494.
Usuńcie wszystkie sesje na których występował ten błąd.
Usuńcie wiadomo wszystko z folderu cache w TRS.
Zainstalujcie ponownie te dwie PVL.
Po tym zrobiłem nową sesje na lini156 i tego błędu nie było. nie wiem czy to pomogło czy nie, zobaczę co się będzie dziać po pewnym czasie.
Ze co? PVL jest w jednej koncowej wersji ktora wisi w tutejszym downloadzie i u Chestera na stronie. Poprzednie wersje (starsze) nie sa rekomendowane.
Nie wiem. Nie napisałem, że to 100% błąd spowodowany przez PVL. Ale mi przeinstalowanie pomogło więc podzieliłem się z innymi. Czasem to mógł być przypadek, że błąd na razie znikł. Możliwe, że to coś innego. Przeinstalować nie zaszkodzi. Miałem tą aktualną.
[quote="Maverick"][quote="erniesouchak"]Ze co? PVL jest w jednej koncowej wersji ktora wisi w tutejszym downloadzie i u Chestera na stronie. Poprzednie wersje (starsze) nie sa rekomendowane.[/quote]
Nie wiem. Nie napisałem, że to 100% błąd spowodowany przez PVL. Ale mi przeinstalowanie pomogło więc podzieliłem się z innymi. Czasem to mógł być przypadek, że błąd na razie znikł. Możliwe, że to coś innego. Przeinstalować nie zaszkodzi. Miałem tą aktualną.
Pozdrawiam[/quote]
Erniemu chodzilo o to ze pisales cos o jakis 2 wersjach PVL....
Mówiąc wersje miałem na myśli PVL stworzoną dla lokomotywy EU07 494, która miała inny kuid, bo chyba corony podmieniał czy coś tam.... nie ważne :).
Może źle to ująłem pisząc ze to druga wersja.