FORUM PTT -  Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Tory chunky
Autor Wiadomość
PTram
trainz
ptram

Wysłany: 15-01-2009, 22:07   Tory chunky

Próbuję zrobić tory tramwajowe metodą chunky, ale mam problem. Z torami kolejowymi nie ma problemu, bo obie szyny są symetryczne. Tory tramwajowe mają rowek i tutaj problem.

Zna ktoś sztuczkę, aby obrócić jedną szynę? Tor robiony jest wg. wskazówek w CCG.

erniesouchak
zaawansowany
I po co to wszystko?

Wysłany: 15-01-2009, 22:43   

Ot zagwozdka. Chyba mamy problem :/

PTram
trainz
ptram

Wysłany: 15-01-2009, 22:49   

Siedzę nad tym już dwa dni. Podejrzewam, że jest to temat nie do przeskoczenia.

Maki
zaawansowany
M.K.

Wysłany: 16-01-2009, 06:59   

Żeby rowek był przy szynie z jednej strony, to chyba się nie da z chunky meshem... nawet nie wiem czy dałoby coś dołożenie dodatkowego mesha obok szyn na przeciw siebie. Bowiem w w wypadku efektu chunky, ten mesh podstawowy tor .im, co jest tworzony dla wizualizacji, nie jest brany w ogóle pod uwagę a jedynie tekstura chunky.

Edycja: można zrobić też w ten sposób (oczkolwie trochę kombinowany):
Tworzysz normalny tor/bądź zwykły spline) - podsypka, podkłady, jednakże bez szyn. Coś jak ja zrobiłem przydatne tory np. na rozebrane szlaki - oczywiście z efektem chunky; następnie jako osobny kuid tworzysz tor z samymi szynami (one już nie muszą być z efektem chunky). Tutaj w grę wchodzi jedynie mesh szyn, bez dodatkowych folderów - rozstaw torów, a zarazem ten rowek z której tylko chcesz strony tworzysz w gmax, eksportujesz (raszta wiadomo) i tyle twojej pracy. W grze wybrać sobie tor podsypkowy chunky, następnie wybiera się same szyny (bez chunky) i kładzie się nad chunky. Uwaga! MOże być tak, że przy budowie konieczne będzie odsunięcie lekkie od siebie torów chunky oraz samych szyn, aby na węzłach końcowych nie połączyły się. Dopiero po ich przedłużeniu możliwe jest idelane ich przyleganie na węzłach.

Jak mówię trochę kombinowany sposób i może być dla niektórych wnerwiający i czasochłonny jeśli mowa już o torach w samej grze, ale napewno zadziała.
Ostatnio zmieniony przez Maki 16-01-2009, 07:12, w całości zmieniany 2 razy  

PTram
trainz
ptram

Wysłany: 17-01-2009, 18:44   

Zbyt to skomplikowane. Odpuszczę sobie te tory.

Odpowiedz do tematu