Wysłany: 15-02-2009, 11:39 Powolne ładowanie się mapy
Witam!
Mam taki nietypowy problem (TRS 2004):
Tworzę sobie mapkę, dosyć duża już jest, ale mniejsza niż niektóre wbudowane (więc pewnie i o rozmiar nie chodzi), i na razie praktycznie żadnej scenerii - tylko torowisko i wszelkie elementy z tym związane (sygnalizatory, zwrotnice etc.) i jakiś czas temu nagle podczas wchodzenia do jej edycji w geodecie zaczęła się strasznie długo ładować (nawet ~10 minut), zresztą w maszyniście sytuacja jest podobna. I sytuacja powtarza się do tej pory za każdym razem. Domniemywam, że jest to kwestia mapy, bo inne równie duże, bądź większe mapy wczytują się momentalnie - praktycznie od razu mogę edytować teren. Problem raczej niezależny od systemu bo występuje zarówno na XP-ku jak i na Viście. Co mogło to spowodować?
I przy okazji druga sprawa (ale dotycząca tej samej mapki co przed chwilą):
Podczas ładowania mapki pojawia się komunikat o brakujących elementach i nie byłoby w tym nic dziwnego, gdyby nie fakt, że TrainzObject nie wykazuje żadnych (!) brakujących elementów w tej mapce. Czy da się coś z tym wykombinować, bo troszeczkę wnerwia to :)
kolego, o konfigurację Twojego komputera prosimy w pierwszej kolejności... a potem będziemy myśleć.
CPU: Intel C2D E8400 @3GHz
RAM: 2GB DDR2
GPU: Radeon 4850 512MB RAM
HDD: Seagate podczepiony na SATAII (miejsca wolnego na systemowej jest sporo, więc o tempa i plik wymiany tez raczej nie idzie)
chyba wszystko co potrzebne... :|
Uprzedzając jeszcze kwestię antyvira, to dodałem cały folder TRS-a do wyjątków, żeby nie zmulał ewentualnym skanowaniem, ale nic to nie dało
Ostatnio zmieniony przez mkp 15-02-2009, 18:50, w całości zmieniany 1 raz
No i jakich dodatków używasz.Tu nie patrzysz na wielkość mapy tylko na ilośc i ciężkość dodatku (tzn. poly) im masz mniej dodatków ciężkich (ogólnie dodatków) to szybciej Ci mapa się załaduję, a jak będziesz ładował i ładował to po paru godz/dniach itp. może Ci się ładować o wiele dłużej ni 10 min.
No i jakich dodatków używasz.Tu nie patrzysz na wielkość mapy tylko na ilośc i ciężkość dodatku (tzn. poly) im masz mniej dodatków ciężkich (ogólnie dodatków) to szybciej Ci mapa się załaduję, a jak będziesz ładował i ładował to po paru godz/dniach itp. może Ci się ładować o wiele dłużej ni 10 min.
w tym sęk, że na razie są tylko tory, semaforki, zwrotnice (wszystkie 3 te z PTT), bodajże dwa tła, jedna hala dworcowa (tylko dach), kilka peronów i trochę trakcji (też te z PTT)... Scenerię zamierzałem dorobić do tego później... Właśnie w tym problem, że nic więcej nie dorzucałem jeszcze.
Moze o miejsce nie chodzi ale prawdopodobnie chodzi o fragmentacje plikow z danymi niezbednymi do dzialania TRS, jest to standardowy problem jak sie nie pilnuje komputera.
Osobiscie uzywam programu do defragmentacji OOdefrag server v8.0 [konkretnie opcji complete-modified] dostepny wiadomo gdzie albo prostrze i darmowe Auslogic Disk Defrag czy Defragler , oba chodza pod vista.
Do tego standard czyli odrobaczyc komputer Spybotem i wyczyscic z smieci CCleanerem
Pomógł: 14 razy Wiek: 73 Dołączył: 26 Lut 2008 Posty: 431 Skąd: Warszawa
Wysłany: 16-02-2009, 08:29 Re: Powolne ładowanie się mapy
mkp napisał/a:
tylko torowisko i wszelkie elementy z tym związane (sygnalizatory, zwrotnice etc.) i jakiś czas temu nagle podczas wchodzenia do jej edycji w geodecie zaczęła się strasznie długo ładować (nawet ~10 minut),
Co mogło to spowodować?
Taki efekt dają zwrotnice animowane, semafory skryptowe v2 i niektórte "ciężkie" dodatki scenery.
Cytat:
Podczas ładowania mapki pojawia się komunikat o brakujących elementach i nie byłoby w tym nic dziwnego, gdyby nie fakt, że TrainzObject nie wykazuje żadnych (!) brakujących elementów w tej mapce. Czy da się coś z tym wykombinować, bo troszeczkę wnerwia to :)
Mam to samo na tworzonej właśnie mapie. Sprawa jest zagadkowa bo nic nie usuwałem z zasobów dodatków a TO wykazał brak torów do angielskiej lokomotywowni i brak niebieskiego toru do animowanych zwrotnic. Pomimo ich braku można było ustawić te dodatki na mapie ale po ściągnięciu ich nadal w czasie ładowania mapy pojawia się komunikat o braku dodatków natomiast TO już nie wykazuje żadnych braków. Tak się zżyłem z TO, że dopiero pisząc tego posta przypomniołem sobie o wbudowanym w grę programie (opcji) informującego o brakach. Trzeba tam zajrzeć !
Moze o miejsce nie chodzi ale prawdopodobnie chodzi o fragmentacje plikow z danymi niezbednymi do dzialania TRS, jest to standardowy problem jak sie nie pilnuje komputera.
Osobiscie uzywam programu do defragmentacji OOdefrag server v8.0 [konkretnie opcji complete-modified] dostepny wiadomo gdzie albo prostrze i darmowe Auslogic Disk Defrag czy Defragler , oba chodza pod vista.
Do tego standard czyli odrobaczyc komputer Spybotem i wyczyscic z smieci CCleanerem
I tu nie leży problem, bo ja mam nawyk (od paru ładnych lat) dbać o zawartość kompa, żeby żadnych śmieci nie było, i aby stopień fragmentacji był niewielki (nawet świeżo o defragmentacji problem pozostaje), więc problem leży w czym innym...
psed napisał/a:
Taki efekt dają zwrotnice animowane, semafory skryptowe v2 i niektórte "ciężkie" dodatki scenery.
Staram się nie dodawać ciężkich rzeczy (jak pisałem, scenerii prawie żadnej nie ma na mapie), zwrotki i sygnalizatory ciągle są te same, a ludzie z auranu na pewno nie są tak mało inteligentni, aby ładować do pamięci ten sam obiekt kilkukrotnie, skoro nie ma wielkiego problemu z wykorzystaniem modelu wielokrotnie, do tego sytuacja ta pojawiła się nagle i tylko i wyłącznie na jednej mapie...
Jest jeszcze jeden sposob. Ustaw mape tak, aby ladowala sie domyslnie w miejscu nic nie posiadajacym lub posiadajacym niewiele elementow. Ja to stosuje od dluzszego czasu i zwykle wgrywa sie to, co widzi karta graficzna. Reszta mapy z elementami jest widoczna po przesunieciu, ale przez chwile ciagnie tylko pamiec i po chwili mapa sie normuje. Wowczas moge normalnie z mapy korzystac i grac w jakikolwiek sposob.
Wysłany: 17-02-2009, 08:18
[quote="mkp"]
zwrotki i sygnalizatory ciągle są te same/quote]
Dokładnie rzecz biorąc to zwrotnice animowane (o ile właśnie je stosujesz) zaczynają "mulić" po zrobieniu im torów czyli aktywacji a semafory (świetlne wersja druga)po zrobieniu ustawień. W wersji trzeciej Erni poprawił skrypty.
Jest jeszcze jeden sposob. Ustaw mape tak, aby ladowala sie domyslnie w miejscu nic nie posiadajacym lub posiadajacym niewiele elementow. Ja to stosuje od dluzszego czasu i zwykle wgrywa sie to, co widzi karta graficzna. Reszta mapy z elementami jest widoczna po przesunieciu, ale przez chwile ciagnie tylko pamiec i po chwili mapa sie normuje. Wowczas moge normalnie z mapy korzystac i grac w jakikolwiek sposob.
niestety i to nie pomaga...
psed napisał/a:
Dokładnie rzecz biorąc to zwrotnice animowane (o ile właśnie je stosujesz) zaczynają "mulić" po zrobieniu im torów czyli aktywacji a semafory (świetlne wersja druga)po zrobieniu ustawień. W wersji trzeciej Erni poprawił skrypty.
Semaforki uaktualniałem do wersji 3, a zwrotnice... hmm... próbowałem usunąć zawartość i sektory mapy,te po których budowie (tak orientacyjnie) pojawił się ten problem (dziwi mnie fakt, że pojawił się nagle i po instalacji na drugim systemie był od początku, dlatego winię mapę raczej) do momentu kiedy wg mojej pamięci wszystko śmigało i niestety to również nie pomogło...
Bo jeszcze mi przyjdzie porzucić tę mapkę i zabrać się za kolejną... :|
_________________ "Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat i ludzka głupota. Chociaż co do pierwszego nie mam pewności" - A. Einstein
Wysłany: 17-02-2009, 13:56
MKP - nie kasuj mapy, może jej wielkość przekroczyła możliwości procesora i/lub pamięci i/lub GPU. Wcześniej czy później będziesz miał szybszy/wydajniejszy sprzęt i dokończysz mapkę. Teraz ( o ile jeszcze tam nie zaglądałeś) zajrzyj do trainzoptions. Dawno temu jeszcze za czasów UTC znaego u nas jako Trainz 1.5 na forum Aurana była dyskusja nad ulepszeniem standardowych ustawień trainzoptions. Konkluzja była taka, że te "fabryczne" są optymalne ale można rosnącą pamięć operacyjną kompów zadeklarować w trainzoptions. W standardzie jest bodaj 512Kb, mając 2 Gb możesz zadeklarować 1536 pod XP albo 1012 pod Vistę.
Ja już mam kilka takich oczekujących na lepszego kompa map. Największa na obecnym sprzęcie ładuje się ok. 9 godzin.
MKP - nie kasuj mapy, może jej wielkość przekroczyła możliwości procesora i/lub pamięci i/lub GPU. Wcześniej czy później będziesz miał szybszy/wydajniejszy sprzęt i dokończysz mapkę. Teraz ( o ile jeszcze tam nie zaglądałeś) zajrzyj do trainzoptions. Dawno temu jeszcze za czasów UTC znaego u nas jako Trainz 1.5 na forum Aurana była dyskusja nad ulepszeniem standardowych ustawień trainzoptions. Konkluzja była taka, że te "fabryczne" są optymalne ale można rosnącą pamięć operacyjną kompów zadeklarować w trainzoptions. W standardzie jest bodaj 512Kb, mając 2 Gb możesz zadeklarować 1536 pod XP albo 1012 pod Vistę.
Ja już mam kilka takich oczekujących na lepszego kompa map. Największa na obecnym sprzęcie ładuje się ok. 9 godzin.
To nie sprzet w jaki jest wyposazony komputer /pamiec czy procesor/. Ja mam duzo gorszy i animowane zwrotnice i semafory wgrywaja sie bez zadnych zaciec.
Spróbuj utworzyć nową mapę (nie kasuj tylko starej!) i dołącz starą mapę do nowej. Zobacz czy będziesz miał też taką zamułkę.
Praliks: Potwierdzam ;) u mnie też się szybko ładują
Wysłany: 19-02-2009, 11:20 Re: Powolne ładowanie się mapy
mkp napisał/a:
Witam!
Z góry dzięki serdeczne za pomoc :)
Jakie są te brakujace elementy . przyjrzyj sie temu ....
Trzecia sprawa kasowanie segmentów , a usuwanie zawartości .....
nie wolno kasować bez usuniecia zawartosci .... zbuduj kilka segmentów i sprawdz , jak bezpiecznie mozna kasowac , aby nie skasować z innego segmentu.
Mam tu na mysli tory i inne spline łaczące dwa segmenty .
Co jakiś czas rób kopie zapisu , lub buduj mape segmentami ....
Alt+CTRL+Del , znasz to ? , przy okazji sprawdz , czy jakis proces , nie zabiera wiekszości mocy procesora
_________________ "Firma Auran nie ponosi żadnej odpowiedzialności z tytułu strat poniesionych w wyniku eksploatacji
pociągów w warunkach podwodnych. "
-instrukcja TC
Ostatnio zmieniony przez mkol63 19-02-2009, 11:22, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 21-02-2009, 15:04 Re: Powolne ładowanie się mapy
SM50 napisał/a:
Spróbuj utworzyć nową mapę (nie kasuj tylko starej!) i dołącz starą mapę do nowej. Zobacz czy będziesz miał też taką zamułkę.
Praliks: Potwierdzam ;) u mnie też się szybko ładują
niestety też zamula...
mkol63 napisał/a:
Jakie są te brakujace elementy . przyjrzyj sie temu ....
Trzecia sprawa kasowanie segmentów , a usuwanie zawartości .....
nie wolno kasować bez usuniecia zawartosci .... zbuduj kilka segmentów i sprawdz , jak bezpiecznie mozna kasowac , aby nie skasować z innego segmentu.
Mam tu na mysli tory i inne spline łaczące dwa segmenty .
Co jakiś czas rób kopie zapisu , lub buduj mape segmentami ....
Alt+CTRL+Del , znasz to ? , przy okazji sprawdz , czy jakis proces , nie zabiera wiekszości mocy procesora
sprawdzałem - tylko Trainz obciąża procesor na ~50%, reszta procesów siedzi cicho.
Segmenty usuwałem tak, że najpierw to co było na nich, a potem sam segment, ale jeszcze tego popróbuję, bo zawsze mogło się ostać coś czego nie zauważyłem i zawsze pech chce, że w takich sytuacjach jest to to co przeszkadza...
_________________ "Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat i ludzka głupota. Chociaż co do pierwszego nie mam pewności" - A. Einstein