Jakie numery potrafi robić Windows, to wiemy :) Mam pytanie: skoro gra TRS (chyba wszystkie wersje) potrzebują dobrego kompa, to jak zachowują się na Viście i co sądzicie o tym systemie? Interesuje mnie również opinia Waszych znajomych.
Czy to nie będzie tak z Vista jak było z XP, że narzekali ludzie na XP i nagle okazało się, że jest to idealny system. Nota bene XP będą produkować chyba do końca br. roku a w Polsce standardowo Vista już jest wgywana do wszelkiego rodzaju zestawów komputerowych w sklepach.
Vista jest taka sobie.WMP11 lepiej odtwarza muzykę,filmy.TRS chodzi mi gorzej niż na xp dlatego że Vista co kilka minut sprawdza legalność systemu i aktualizacje. Ale największy szok jaki przeżyłem po przeczytaniu gazety komputerowej że Microsoft sprawdza sobie co masz na kompie!! A i TRS po zainstalowaniu nie chodził , musiałem odinstalować i wejść na xp by ponownie zainstalować TRS który o dziwo chodził potem na Vista...Jedynie co jest fajne w Vista to to jak wchodzisz w komputer i widzisz od razu ile dany dysk ma miejsca , no i może jeszcze pulpit lepiej wygląda:)Tak szczerze to nie polecam to tylko szkoda kasy na Vista i na nowego kompa.Co moi znajomi mówili na temat Vista?"Nędzna Vista lepszy Linux lub XP".
Więc radze się nie podniecać że Vista fajna bo ma D10 , przezroczyste okienka itp. lepiej zostać przy XP gdzie więcej gier pójdzie niż na Vista.
Vista na dzien dzisiejszy jest zbyt niedopracowana i zapluskwiona zeby byc systemem ktorego da sie uzywac w domu.
Pol biedy jak masz np nowego laptopa z vista i uzywasz go tylko do office, gg, poczyt, netu.
Oprocz mulenia nie doswiadczysz [raczej] nic zlego.
Problemy sie zaczynaja jak zaczynasz sie bawic, colaczac rozne peryferia itp.
Z doswiadczenia wiem ze spora wiekszosc kart TV ma problemy pod vista, szczegolnie te na USB.
Problemy z grami, min z Teresa byly nieraz opisywane w poprzedniej edycji forum.
Do tego to paskudne mulenie ktorego niczym nie da sie opanowac, nieraz nowiutki kompik klasy c2d 3ghz 2gb ram pod vista mulil gorzej niz moj stary lapek p2-500 pod 2k.
IMO narazie trzymac sie XP o ile tylko stery do sprzetu pozwalaja i czekac tak na drugi SP do visty oraz programy typu nlite i xplite pod ten system.
Mam lapa z Vistą i nie jestem jakoś strasznie zawiedziony. Przede wszystkim chciałbym obalić mit, że Vista zjada 30% zasobów. Po prostu wczytuje do 1GB różnych swoich pierdół do RAMu, ale jeśli potrzebujemy tych zasobów, RAM sam się czyści i ostatecznie zajęte jest jakieś 300MB (tyle wskazuje taskmgr kilka sekund po wyłączeniu STALKER). Gry chodzą porównywalnie co do XP, chociaż niektóre nie działają (to w kombinacji z kartą graficzną, np. nie działa Age Of Empires II - ze względu na jakieś niekompatybilności z DirectDraw). Aero wygląda bardzo ładnie, świetnie chodzi łączenie z sieciami b-przewodowymi, instalacja sterowników, genialnie działa wyszukiwanie, indeksacja plików i wreszcie - XPekowskie "Recent" czyli ostatnio używane lokalizacje. Błędy są - ale nie wiem czy pamiętacie, kiedyś na XP też mało co chodziło, po instalacji service packa połowa gier odmówiła posłuszeństwa i takie tam :)
Ogólnie - da się żyć :) Chociaż sam - gdybym miał wybór - wolałbym XP :P
Alana, mógłbym go formatować, ale szczerze - stwierdziłem, że skoro już mam, to zobaczę jak się to to sprawuje. A potem po prostu się przyzwyczaiłem ;) Wiesz - tak to jest z pierwszym oryginalnym systemem :D Niestety :)
Nie instalowałem SP1 bo nie ma oficjalnego SP1. Chodzi stabilnie bez tej poprawki, czasem explorer złapie zwiechę, ale się automatycznie restartuje - nie jest to częste, mogę powiedzieć, że w XP też mi się to zdarzało. Jedyny problem polega na błędzie z buforowaniem miniaturki filmu, wtedy wywala jakiś Surocom czy coś w tym stylu, czasem też padnie Rundll32 ale nic się nie dzieje - przynajmniej ja nie widzę. Od kiedy wywaliłem Nortona (miałem wgranego fabrycznie) włącza się dość szybko, wyłącza się o 2 sekundy wolniej niż XP (porównywałem z lapem kolegi o identycznej konfiguracji sprzętowej, ale z XP) czyli jakieś 38 sekund.
hmm
jedyna kopia visty ktora wykazywala objawy dzialania to byla ta z wgranym nieoficjalnym sp1
wiec moze wato ale imo najpierw ghostem potraktowac
a co do "orgnianlnych" systemow to ja nawet jak dostane viste za free nie zrezygnuje z mojej kopi w2k alana's edition
No nie wiem, ja nie narzekam. Mam niestety wrażenie, że wielu userów pakuje do systemu wszystko co się da, przez co robi się totalny burdel w plikach i Vista się wykrzacza. Tutaj akurat działa zasada "działa to nie ruszaj" i sprowadzam się do korzystania z CCleanera i IOBita Defraga i system śmiga. :) Na dobrą sprawę nawet XP można było tak zapchać śmieciami, że i on się włączał pół godziny i chodził niestabilnie.
Pomógł: 2 razy Wiek: 40 Dołączył: 04 Sie 2008 Posty: 69 Skąd: Ostrów WLKP.
Wysłany: 26-08-2008, 22:52
Grałem w TRS na Viscie x64 -bez większych przygód( przed odpaleniem gierki jedynie trzeba było zmienić nazwę pliku video z intrem, bo inaczej gra wywalała błąd - ale domyślam się, że był to syndrom Visty)