Mam pewien problem z TRS2004 niedawno zainstalowanym. Instalowałem go już kilka razy na różnych konfiguracjach, z SP4 i dodatkami ale pierwszy raz takie coś wystąpiło. Otóż zbyt głośny jest dźwięk w kabinie. Odsłuchowo o 2x głośniejszy niż na zewnątrz gdy kamera jest blisko czoła lokomotywy. Poziom dźwięku jest na tyle wysoki że zachodzi clipping (dźwięk trzeszczy).
Posiadam Creative Audigy LS ze sterownikami z płyty instalacyjnej (nie aktualizowałem). Reszta kompa - ASRock 775Dual-880Pro, Celeron 2.53GHz, 2GB ram, GF 8600GT, win XP.
Dźwięk standardowo jest głośniejszy w kabinie niż gdy gramy z kamera ustawioną na zawnątrz lokomotywy, ale jeżeli dźwięk "trzeszczy", być może masz zbyt głośno ustawioną głośność w systemie. Wejdź do PANELU STEROWANIA, następnie wejdź na DŹWIĘKI, MOWA i UŻĄDZENIA AUDIO a później kliknij na link po lewej stronie okna - ZAAWANSOWANE REGULATORY GŁOŚNOŚCI i tam zmniejsz trochę głośność. Jeżeli w PANELU STEROWANIA nie masz włączonego widoku kategorii wejdź do DŹWIĘKI I URZĄDZENIA AUDIO a następnie kliknij na przycisk ZAAWANSOWANE, który znajduje się w pierwszej zakładce otwartego okna.
Wystarczy że kliknę prawym klawiszem na ikonce głośności w trayu i mam dostęp do wszystkich ustawień dźwięku :).
Ale dźwięk nie jest trochę głośniejszy. Jest kilkakrotnie głośniejszy i jakby "zdublowany". Głośność główną mam na 60% a resztę na 50%, nie sądzę aby to było powód. Ta karta nie charczy w innych programach nawet ze wszystkimi suwakami na 100%. Uruchamiałem już TRS2004 na zintegrowanej AC'97 i Creative Live 5.1 Digital. Nie było tego typu problemów. Pierwszy raz zainstalowałem go na Audigy LS i pierwszy raz takie coś słyszę. Sterowniki zainstalowałem ponownie ale zaktualizować się ich nie da bo nie powstała nowsza wersja od tych dostarczonych na płycie.
Ostatnio zmieniony przez Trejser 07-07-2008, 23:05, w całości zmieniany 1 raz
Tylko że chipowi w Audigy LS bliżej do Live niż faktycznego Audigy, więc starsze stery są po prostu od wersji Live. A miałem dwie karty z Live i nie mam zbyt dobrych doświadczeń ze sterownikami (co jakiś czas się sypią i trzeba reinstalować). Owszem będzie to działać i najprawdopodobniej rozwiąże problem bo na Live nie miałem problemów z TRS2004. Możliwe że za to pojawią się problemy z samymi sterownikami. A nie da się jakoś pokombinować z ustawieniami dźwięku w TRS2004? W opcjach nikt nie pomyślał o ustawieniach dźwieku (dziwne) ale może istnieje jakiś tweaker?
Mam od niedawna Trainz Classics i tam ten problem nie występuje. Zainstalowałem z powrotem TRS 2004 (bo moim zdaniem Classics jest do kitu) i znów to samo. W międzyczasie była reinstalka systemu itp. Nic nie pomaga.
Naprawdę nic się nie da zrobić? Od czasu zmiany karty dźwiękowej praktycznie nie mogę używać TRS2004. Jak ustawię dźwięk wg. poziomu na zewnątrz pociągu to po odwiedzeniu kabiny uszy więdną. Jak wg. kabiny to na zewnątrz nic nie słyszę.
Ostatnio zmieniony przez Trejser 28-02-2009, 14:47, w całości zmieniany 3 razy
Słówko ode mnie. Z tą kartą to...powodzenia. To jak dla mnie szit straszny. Taki wykastrowany SB. Miałem ja przez chwilke w innym kompie i nawet chyba podbicia basów nie miała ale mogę sie mylić! Jeżeli ktoś poczuł sie urażony to proszę o skasowanie tego posta!
Ale na pewno to lepsza karta niż zintegrowane AC97 a na nim dźwięk w TRS był nienaganny (ale integra padła więc kupiłem to Audigy). Ten problem częściowo rozwiązuje wyłączenie przyspieszenia sprzętowego. Częściowo bo co prawda dźwięk pociągu jest ok ale coś czasem dzieje się z dźwiękami otoczenia (trzeszczenie).
O, chyba rozwiązałem problem. Przesunięcie suwaka przyspieszenia sprzętowego o jeden stopień w prawo powoduje zanik problemów z dźwiękami otoczenia ale pociągu nadal są OK.
PS. Ja ogólnie uważam że karty Creative'a są nieco przereklamowane. Miałem Live 5.1 Digital, Audigy 2 (pełne - z DSP) i z obiema były problemy.
Ostatnio zmieniony przez Trejser 28-02-2009, 15:33, w całości zmieniany 1 raz