Wysłany: 08-03-2008, 14:59 Ogólne informacje o kolei-pomoc
Cześć :)
Robię prace na informatyke o kolei. Praca jest tworzona w programie Microsoft PowerPoint.
Potrzebuję jakieś strony internetowe, gdzie są pokazane wykresy co do przewozu osób w Polsce, wykres pokazujący wzrosty/spadki przewozu towarów koleją itp.
hm google przyjacielem ;)... wykresów/danych powinineś poszukać na stronie pkp np.: http://www.pkp.com.pl/node/387 http://www.pkp.pl/files/P...a%204.07.07.ppt
Akurat wczoraj na uczelni jako koło gospodarki przestrzennej organizowaliśmy dni planisty przestrzennego i był wykład poświęcony problemom odnowy terenów pokolejowych, kwestie restrukturyzacji kolei oraz problemy ustawowe. Koleżanka w swoim wystąpieniu prezentowała dane od roku 1980 do 2000 oraz od 2001 - 2008 (prognoza). Moze uda mi się je zdobyć.
Pozdrawiam!
O rany facet. Trochę więcej inicjatywy z własnej strony. Takich informacji będziesz musiał szukac gdzieś na wortalach ogólno - gospodarczych poświęconym rynkom kolejowym w Europie albo idź do biblioteki i poszukaj czegos takiego jak Rocznik Statystyczny Świata / Europy / Polski w interesujących ciebie latach. Nie wiem czy GUS będzie miał dostępny na swojej stronie jakiś duży rocznik statystyczny w wersji multimedialnej ("Mały" na pewno jest z roku 2007), ale możesz sprawdzić:
www.stat.gov.pl
Hej.
Mam jeszcze prośbę, zapodajcie tu linka ze zdjęciami z budowy jakiejś linii , fajnie by było gdyby to były zdjęcia z budowy linii wysokich prędkości.
Gdy skończe moje "dzieło" wrzuce je gdzieś na neta zebyście mogli zobaczyć ocenić :D
Czesc.
Mógłby ktos dostarczyc info o przewozach towarowych w PL (% podział, wiem, ze 44% ogolnej masy towarow przewozonych w PL to wegiel kamienny, a reszta jak sie ma w procentach?)
Szukam zdjęć do mojego projektu, a mianowicie foty hamulców pneumatycznych, hamulca elektrodynamicznego oraz hamulca elektromagnetycznego (zdjęcia obrazujące ich wygląd na lokomotywach).