FORUM PTT -  Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Ogólnie o budowie lokomotywy 3D
Autor Wiadomość
sorbovit
nowy

Wysłany: 06-10-2008, 23:46   Ogólnie o budowie lokomotywy 3D

Witam, w trakcie prac nad modelem lokomotywy diesla, podczas konstruowania siaki naszła mnie wątpliwość co do ilości poly przypadających na model. Co prawda CCG mówi niby, że na ten typ lokomotyw teoretycznie 9000 poly to max - jeśli chodzi o pudło, a mnie wyszło 6040 poly. Patrząc na produkcje Kilana to jest to dużo? (Zaraz mi powiecie, że raz tyle)

Druga sprawa to pytanie do budowniczych z zakresu raczej samego projektowania prac projektowych. Chodzi mi o technologię budowy modelu w zakresie LOD. Najpierw buduje się siatkę HD a potem ją odchudza w kolejnych mesh'ach, czy też raczej na odwrót, buduje się siatkę LD a potem ją zagęszcza?

jpl 
super trainz

Wysłany: 07-10-2008, 00:03   

Jak na początek z tymi poly to i tak nieźle ci wyszło, aczkolwiek to dość sporo. Bywają jednak produkcje (np parowozy Martina76 ) składające się z dziesiątków tysięcy poly. Co do siatki: robisz jak ci wygodniej, osobiśćie uważam, że łatwiej zrobić najlpierw całość, wprowadzić ostateczne poprawki, a potem odcinać to, co zbędne. Niemniej, robisz, jak ci wygodnie. Powodzenia !!

sorbovit
nowy

Wysłany: 20-11-2008, 10:28   

Kontynuuję wątek.

Przyjąłem taktykę budowy od siatki HD do LD. Siatka HD jest w zasadzie ukończona (być może w przyszłości jeszcze się zmieni, ale na tym etapie prac pozostaje to co jest, bo w przeciwnym razie proces poprawiania nie miałby końca), i tutaj pojawia się moje kolejne pytanie.
Mój model ma sporą ilość barierek (relingów, jak ktoś woli), to są elementy, które są chyba najbardziej poligonożerne. Zastanawiam się czy w siatce MD można je zastąpić odpowiednimi teksturami z kanałem alfa? Pytanie jest o tyle istotne, że są to duże powierzchnie przysłonięte kanałem alfa a taka zamiana pozwoliłaby na sporą oszczędność poly. Sęk w tym, że nie wiem, jak będą na siebie oddziaływały tekstury i kanał alfa barierki z teksturą na burcie modelu. Czy ktoś to już może testował?

sorbovit
nowy

Wysłany: 20-03-2009, 11:26   

Witam ponownie, kolejne nurtujące mnie pytanie, czy taką ściankę

lepiej jest zrobić tak jak ma screenie, czy też zaznaczone obiekty oddzielić i ścianke zrobić z 2 poly? Jak to w praktyce wygląda? Pozdrawiam

jpl 
super trainz

Wysłany: 20-03-2009, 13:35   

Im mniej poly, tym lepiej, jeśli masz wybór, a nie stracisz bardzo na jakości, to wybierz tę metodę, która "zużywa" mniej poly. ;)

VCRDN
user

Wysłany: 20-03-2009, 13:49   

Pomimo mojej wybroźni (również przestrzennej ;] ) nie widzę , o co chodzi na tym screenie. Pokaż może to jakoś inaczej. I jedna ogólna uwaga: jeśli masz 2 możliwoći: zrobić coś 'booleanem' albo nie, to wybieraj tą 2 opcję ;]

Odpowiedz do tematu