Wysłany: 19-05-2009, 21:26 Pociąg parowy czeski w Kuniowie / Kluczborku
Wiem że bardzo późno już jest na zapraszanie na taką imprezę, ale dopiero dziś się o terminie jej odbycia dowiedziałem. Odbędzie się ona w najbliższy weekend w Kuniowie jakieś 3km od Kluczborka. Te zawody będą się odbywały na zamkniętej linii Kluczbork - Fosowskie i po tej linii ma także jeździć ten pociąg, który specjalnie na tą okazję przyjedzie z Czech.
Więcej szczegółów znajdziecie tutaj:
lub pod tym adresem:
http://kolejarze.kuniow.pl/
Są tam także materiały z podobnej imprezy która odbyła się dwa lata temu, gdzie cel był szczytny i charytatywny, tam są także numery kontaktowe z organizatorami.
Mogę dodać że stowarzyszenie to miało zakupić kilku osobowe drezyny o napędzie łańcuchowym (jak rowery) i mają już być na tej imprezie.
Jeżeli ktoś byłby chętny i mimo tak późnej informacji chciał przyjechać to zapraszam.
Nie było tu mnie wczoraj, więc dopiero dziś odpowiadam - organizatorzy przekazali tylko taką informację że parowóz będzie na 100% i ma być pod parą, a jaki to nie wiedzą.
Miał być czeski parowóz a wyszło jak zwykle. Skończyło się na obecności Tkt48 18 z Jaworzyny Sląskiej i trzy wagoniki z Wrocławia. Ale impreza była fajna.
Oto część zdjęć jakie udało mi się zrobić:
Tkt była pod parą i jeździła do następnego przystanku tj. Laskowic Oleskich czyli jakieś 5km. W tamtą stronę ciągnęła SM42, a Tkatka na powrót.
_________________ Pietrek
Ostatnio zmieniony przez pietrek 25-05-2009, 15:28, w całości zmieniany 1 raz
Pomógł: 36 razy Wiek: 37 Dołączył: 11 Maj 2008 Posty: 1376 Skąd: Nysa / Poznań
Wysłany: 26-05-2009, 17:07
Ja bym prosił o nie podawanie fałszywych informacji. Mam na myśli TKt48 - nie jest z Jaworzyny tylko z Wroca i jest własnością PKP IC. Jak się czegoś nie wie dokładnie to lepiej to pominąć, a nie pisać to co się wymyśli, potem masa bzdurnych informacji jest puszczana w eter i tylko się niepotrzebny zamęt robi.
_________________ www.gzk.cba.pl <- zbiór moich (i nie tylko) zdjęć o tematyce kolejowej
Po pierwsze nie pisałem kto jest "właścicielem" tego parowozu bo nie interesowało mnie to. A to że jest z Jaworzyny przeczytałem tutaj:
No i zamęt się robi.
A tak na marginesie Jaworzyna Śląska odkąd pamiętam należała do Dolnego Śląska i właściwej dyrekcji, zakładu - którym zawsze był Wrocław. A muzeum jest w Jaworzynie a nie we Wrocławiu - chyba że się mylę.
_________________ Pietrek
Ostatnio zmieniony przez pietrek 26-05-2009, 19:53, w całości zmieniany 2 razy