Wysłany: 11-06-2009, 19:04 Wycinanie koła w obiekcie typu plane
Witajcie!
Chciałbym się dowiedzieć jak można wyciąć koło w obiekcie plane tak aby powstała "okrągła pustka" w płaszczyźnie. Chodzi mi o to jak zrobione są okrągłe okna w parowozie, albo jak są zrobione dziury pod manometrami w kabinie EU07. Mam nadzieję, że w miarę czytelnie to napisałem. Myślę, że modelarze będą wiedzieli o co chodzi.
Pozdrawiam
PS Aby było jeszcze lepiej to pokaże, co chcę zrobić. Chcę zrobić dziury w "tym niebieskim" aby było widać tarcze manometrów.
Pomógł: 336 razy Wiek: 56 Dołączył: 03 Gru 2008 Posty: 6691 Skąd: Warszawa
Wysłany: 11-06-2009, 19:31
Za robienie dziur w obiektach bądź płaszczyznach odpowiada funkcja boolean substraction, ale jeśli masz płaskie (pionowe lub poziome) płaszczyzny do "podziurkowania" to lepiej narysować sobie zarys przy pomocy linii, połączyć je (edit spline, attach) i wytłoczyć.
Pomógł: 336 razy Wiek: 56 Dołączył: 03 Gru 2008 Posty: 6691 Skąd: Warszawa
Wysłany: 12-06-2009, 12:24
Pierwsza zakładka Create, klikasz w okno wyboru (tam gdzie jest napisane Standard Primitives) i wybierasz Compound Objects, a następnie Boolean. A więcej o funkcji boolean proponuję poszukać na sieci tutoriali z obrazkami.