Pomógł: 1 raz Wiek: 74 Dołączył: 27 Lut 2008 Posty: 26 Skąd: Chicago, IL USA
Wysłany: 30-03-2008, 15:26 mapa realna- Warszawa - Skierniewice. Potrzebna pomoc
Potrzebuje pomocy. Mam TRS2006 i jestem w trakcie robienia mapy realnej z Warszawy Zachodniej do Skierniewic. Dlaczego nie od Wschodniej? Niestety nie umiem zrobic tunelu i nawet nie proboje przymierzyc sie do Srodmiescia i Centralnej.(moze jest gdzies pomoc do stawiania tuneli i stacji podziemnych).Ale moj glowny problem polega na niemozliwosci wyciagniecia mapy z indeksu.Jedyne,co umiem zrobic jest ustawienie sesji,ruszenie pociagiem przez kilka metrow,zapisanie i potem wyciagniecie tego z Cache
Mam rowniez drugie pytanie.
Moja wersja TRS2006 jest wersja australijska.Udalo mi sie kupic "Edycje Kolekcjonerska"
(Jest juz w drodze).Moja wersja jest bardzo rozbudowana.Czy moge wgrac polska wersje na moja nie tracac rozbudowy,czy nie da sie to zrobic.A moze odwrotnie? Moja rozbudowana skopiowac i wgrac na zainstalowana polska?
Chcialbym miec dwie pieczenie przy jednym ogniu.Jednoczesnie moje rozbudowy i polski tabor i instrukcje na nich.
akurat na P.M.K. trafilo sie cos takiego:
http://kngs.oldfield.org.pl/ <-- schematy lini w wschodniej DOKP, jest odcinek wawa - skierniewice
stan na 1986
Pomógł: 105 razy Wiek: 41 Dołączył: 19 Lut 2008 Posty: 5362 Skąd: Warszawa
Wysłany: 30-03-2008, 21:41
Cytat:
Dlaczego nie od Wschodniej? Niestety nie umiem zrobic tunelu i nawet nie proboje przymierzyc sie do Srodmiescia i Centralnej.
To jest akurat jedna z najłatwiejszych i najlżejszych rzeczy jakie można stworzyć przy współczesnych dodatkach. Starczy seria "FMA Highrail" z AURAN DLS, oraz wbudowane chodniki i cały podziemny system można budować. Problematyką byłaby raczej złożoność tego systemu i brak jego planów. Chyba że wpadniesz do urzędu geodezji i kartografii na rogu Alej Jerozolimskich i Nowego Światau, co może być biorąc pod uwagę że urzędujesz w Chicago dość trudne.
jest to maly pack dodatkow ktore udalo mi sie wykonac na podstawie zdjec znalezionych w necie. 3 rodzaje scian, peron, sufit, 2 rodzaje kolumn, kiosk, schody i rozklad jazdy. packu nie wydaje oficjalnie, bo duzo mu brakuje, ale niestety na wiecej sobie pozwolic nie moge z powodu braku materialow. jednoczesnie prosze nie pytac na pw o ten pack, bo skoncze go jak bedzie takowa mozliwosc.
Dlaczego nie od Wschodniej? Niestety nie umiem zrobic tunelu i nawet nie proboje przymierzyc sie do Srodmiescia i Centralnej.
To jest akurat jedna z najłatwiejszych i najlżejszych rzeczy jakie można stworzyć przy współczesnych dodatkach. Starczy seria "FMA Highrail" z AURAN DLS, oraz wbudowane chodniki i cały podziemny system można budować. Problematyką byłaby raczej złożoność tego systemu i brak jego planów. Chyba że wpadniesz do urzędu geodezji i kartografii na rogu Alej Jerozolimskich i Nowego Światau, co może być biorąc pod uwagę że urzędujesz w Chicago dość trudne.
Moim zdaniem najtrudniejszy do wykonania będzie odcinek "mostowy", ze względu na rozległy widok na lewobrzeżną Warszawę (multum budynków i wieżowców), bez dobrych teł się nie obędzie (w innym wypadku zamiast płynnej animacji będziemy podziwiać slideshow). Co do przebiegu tunelu nie ma potrzeby udawać się do urzędu geodezji, wystarczy dobry plan Warszawy (promienie łuków pod ziemią), w internecie zaś jest dużo zdjęć z wnętrza tunelu. W razie potrzeby służę pomocą (wszelkie dane i fotki).
Wysłany: 02-04-2008, 02:25
Bardzo dziekuje za porady,ale na razie nie moge z nich skorzystac, bo mam problem z wyluskaniem mapy. Otwieram kazdy plik, a nigdzie nie ma nic, co by dalo lub nazwe, lub jakis opis co to jest. Naprzyklad w folderze "WORLD" pokazuja sie tylko regiony.
Moja mapa jest zapisana w "Default", a takiego pliku nigdzie nie ma.Skopiowalem tez World do nowozainstalowanego trs'a, a tam w menu sa tylko oryginalne mapy.
Jestem bezradny. Nie potrafie tego znalezc. Bardzo prosze o fachowa pomoc, bo ja jestem laikiem komputerowym. Umiem uzywac i robic, co program kaze i to chyba tyle. Duzo latwiej bylo jezdzic EP08-007. (Widzialem ja, jeszcze zyje)
Z gory bardzo dziekuje
W trs2006 wszystko (prawie) zalatwiamy z poziomu CMP. A wiec, odpalasz CMP, kikasz na zakladke "moja zawartosc" (my content). Powinna ci sie wyswietlic twoja zawartosc tych rzeczy (map, sesji itp.), ktore stworzyles sam (twoj kuid). Zaznaczasz ta zawartosc i klikajac prawym klawiszem myszy wybierasz opcje pakuj do cdp.
To jest proste i latwe...
I mam prosbe do tych userow, ktorzy nigdy nie dzialali na trs2006. Nie mieszajcie - struktura i przeznaczenie katalogow jest troche inne niz w trs2004.
Pozdrawiam
Voytek
Ostatnio zmieniony przez Voytek 06-04-2008, 23:11, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 08-04-2008, 01:40
Voytek napisał/a:
W trs2006 wszystko (prawie) zalatwiamy z poziomu CMP. A wiec, odpalasz CMP, kikasz na zakladke "moja zawartosc" (my content). Powinna ci sie wyswietlic twoja zawartosc tych rzeczy (map, sesji itp.), ktore stworzyles sam (twoj kuid). Zaznaczasz ta zawartosc i klikajac prawym klawiszem myszy wybierasz opcje pakuj do cdp.
To jest proste i latwe...
I mam prosbe do tych userow, ktorzy nigdy nie dzialali na trs2006. Nie mieszajcie - struktura i przeznaczenie katalogow jest troche inne niz w trs2004.
Pozdrawiam
Voytek
Bardzo wielkie dzieki,ale mimo usilnych prob nie udaje mi sie to.W mojej wersji nie ma niektorych opcji.Jedno mi sie udalo- przenioslem do folderu, ktory jakos(nie wiem,jak) utworzylem i nazwalem poland.Nie pozwala mi przeniesc do archiwum,bo "jest czescia programu".Nie ma opcji"copy & paste", a ta wlasnie jest potrzebna. Chcialbym wiedziec, jak to zrobic,zanim mapa bedzie gotowa.Rowniez chcialbym podeslac pare screenow,ale oczywiscie nie umiem.Cholera,powinienem urodzic sie 40 lat pozniej.Jak bys mogl,to daj znac na moj osobisty email.Najlepiej by bylo gadac skypem i probowac w tym samym momencie.Moj skype: kulczycki.4 - Chicago,IL USA.
Pozdrawiam, MJK
W związku z tym, że jak do tej pory nie było żadnych efektów pracy z tytułowej linii... tamt przenoszę jako problemowy, bo zapanował tu swego rodzaju nieład, a autor w zaparte nie wie co jest grane.
Wysłany: 09-04-2008, 01:16
maki napisał/a:
W związku z tym, że jak do tej pory nie było żadnych efektów pracy z tytułowej linii... tamt przenoszę jako problemowy, bo zapanował tu swego rodzaju nieład, a autor w zaparte nie wie co jest grane.
No to klaniam sie nisko.Pomogles 14 razy, to moze pomozesz i 15ty.Pracy nie widac, bo nie wiem jak przeslac.Mapa dojechala juz do Grodziska. Pamietajcie,prosze ze ja jestem kolejarzem,nie komputerowcem. To tak,jak pianista.Umie grac na fortepianie,ale nigdy nie odwazyl by sie sam go stroic,lub rozbierac.
Pozdrawiam bardzo serdecznie i czekam na PRAWDZIWA pomoc.(klik po kliku). Dziekuje, MJK
Pomógł: 15 razy Wiek: 39 Dołączył: 19 Lut 2008 Posty: 448 Skąd: Kraków
Wysłany: 09-04-2008, 15:23
INstrukcja robienia screenów jest w instrukcji trainza- naciskasz PrtScr SysRq - zazwyczaj jest gdzieś nad strzałkami, a screen automatycznie zapisuje się w folderze Screenshots. Przerabiasz go za pomocą np. przeglądarki IrfanView na format .jpg. Następnie wchodzisz na www.fotosik.pl i tam hostujesz screena- jest to dam już opisane, jak to zrobić. Powodzenia !
_________________ Would you know my name if I saw you in heaven ?
Wysłany: 10-04-2008, 04:40
[quote="jpl"]INstrukcja robienia screenów jest w instrukcji trainza- naciskasz PrtScr SysRq - zazwyczaj jest gdzieś nad strzałkami, a screen automatycznie zapisuje się w folderze Screenshots. Przerabiasz go za pomocą np. przeglądarki IrfanView na format .jpg. Następnie wchodzisz na www.fotosik.pl i tam hostujesz screena- jest to dam już opisane, jak to zrobić. Powodzenia ![/quote
Dzieki.Screenshots juz mam.Teraz tylko przebiore,zafotosikuje i BEDE PROBOWAL wyslac
Dzieki,dzieki.
Wysłany: 26-04-2008, 14:04
Cos mi nie wychodzi. Cierpliwosci.Za rok bede umial to wyslac.Mam,trasa jest bardzo ladna,ale co z tego,jak nawet screenow nie umiem wyslac.Zalamac sie idzie.
Skoro już prezentujesz mapkę, to chyba nie w temacie POMOC ?
1. Nie możesz robić mapy realnej na wbudowanych dodatkach... po prostu, nie da się!
2. http://www.fotosik.pl/pok...0abe6ebca1.html no... wogóle, przeczytaj to pierwsze, widziałeś chociaż Milanówek ? Chociaż na zdjęciach ? Kładka na stacji, miło by było, ale nie ma...
3. No już nie będe pokazywał i wytykał, bo... czytaj wyżej...
Tekstury wogóle nie pasują, co robi jakaś skała pod torami?