FORUM PTT -  Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Problem z exportem lokomotywy
Autor Wiadomość
Szymek
nowy

Wysłany: 15-06-2009, 11:40   Problem z exportem lokomotywy

Witam Wszystkich serdecznie.
Przejdę odrazu do rzeczy, otóż robie model lokomotywy SM48, model jest skończony teksturowanie jest (zdjęć modelu nie pokaze w tej chwili, ponieważ tekstury dla moich testów są zaczerpnięte z symulatora EU07) tylko problem jaki się pojawia jest taki, że model exportuje do TRS-a i w maszyniście nad modelem jest czerwony wykrzyknik, co oznacza wykolejenie.
Punkty niezbędne oczywiście są, tj: a.limfront, a.limback, a.bog0, a.bog1, a.cabfront, a.smoke0.
Prosiłbym Was o pomoc co może być przyczyną.
Pozdrawiam

siwx96
user

Wysłany: 15-06-2009, 18:02   

Co prawda nie zajmuję się gmaxem ( jeszcze nie), ale też udało mi się wykoleić pociąg w geodecie. Próbowałeś go przesunąć z powrotem na tor? Niby najprostszy i najgłupszy, ale spróbuj.

Dostojny Kocur
znawca
świr

Wysłany: 15-06-2009, 18:07   

Weź ty się koleś nie udzielaj jak się na czymś nie znasz bo tylko bzdury piszesz...

PTram
trainz
ptram

Wysłany: 15-06-2009, 18:22   

Najczęściej tak się dzieje, gdy zamienione są limback i limfront. Najlepiej wstawiać je w widoku z góry (top), wtedy w dolnej części ekranu jest przód (limfront), a u góry tył (limback). Również a.bog musi być w odpowiedniej kolejności.
a.bog0 z przodu i kolejne za nim.
Ostatnio zmieniony przez PTram 15-06-2009, 18:24, w całości zmieniany 1 raz  

Szymek
nowy

Wysłany: 15-06-2009, 21:02   

Dziękuje Kolego PTram pomogło, nie spodziewałem się że te punkty muszą być tak sztywno umieszczone, jakiekolwiek obrócenie w złym kierunku i po filipku..:)
Prosiłbym Moderatorów o nie zamykanie tematu, ponieważ będe robił kabine, konczył model więc napewno jakieś nowe problemy się pojawią.:)
Pozdrawiam

Szymek
nowy

Wysłany: 22-06-2009, 10:30   

Witam ponownie,
Powiedzcie mi a najlepiej wytłumaczcie jak zzrobić animowaną dźwignie, tzn. chodzi mi oto żeby ktoś wytłumaczył mi tutaj lub na PW jakie czynności zrobić aby przykładowo móc posługiwać się np. nawrotnikiem, bo CCG to szczerze mówiąc nie rozumem nie jest to wytłumaczone tak aby można było zrobić cokolwiek.
Mam już model statyczny kabiny, ale chciałbym przynajmniej te podstawowe dźwignie aby były animowane.
Z góry dzięki za pomoc.

MartinST43
trainz
martinst43

Wysłany: 22-06-2009, 11:37   

1.Dajmy, ze masz kabine z nastawnikiem, nastawnik to typowa "kierownica".
2.Tworzysz pivot, dajesz mu nazwe np. a.kierownica.
3.Jesli ma sie on obracac to zaznaczasz w zakladce "Hierarchy" -> "Link info": rotate x i y.
4.Teraz wybierasz komende "algin" i wybierz obiekt nastawnika.
5.Zaznaczasz: algin postion:x,y,z oraz curret object/target: pivot point i algin orientation: x,y,z.
6.Wybierz model nastawnika, zapisz go do oddzielnego pliku maxa. Sam model nastawnika usun z pliku kabiny, zostaw tylko ten pivot
7.Otwierasz wczesniej zapisany model nastawnika i jego pozycje ustaw na 0,0,0
8.Exsportujesz plik kabiny i plik nastawnika do formatu trainza.
9.Teraz wyjasnienie tych wszystkich pozycji w configu:

-mesh - wiadomo, nazwa pliku .im nastawnika,
-att - nazwa pivota, ktorego stworzyles,
-limits - 0, i liczba pozycji nastawnika - 1,
-angles - tu musisz wiedziec o ile stopni maksymalnie obraca sie nastawnik, wpisujesz tu wartośc w radianach, wzor na obliczenie radianow, jest taki: liczba stopni * pi (3,14) podzielone przez 180,
-notches - tu sa poszczegolne pozycje nastawnika w radianach (akceptowane sa tylko wartosci do 0 (pozycja zerowa) włącznie do 1 (pozycja ostatnia) wlacznie, czyli np. 0.1, 0.4, 1.0,
-notchheight - jak przestawiasz jakas dzwignie, to sie pokazuja takie paski roznego koloru, wpisujesz tutaj tyle liczb po przecinku ile jest pozycji nastawnika (np jak 5, to wpisujesz 1,1,1,1,1), jesli dasz 2 przy ktorejs z tych pozycji , to po przesunieciu sie nastawnika na ta pozycje zamiast 1 pozycji wiecej, da ci 2 (z 8 pozycji wejdziesz na 10),
-radius - odleglosc od nastawnika, w jakiej pojawiaja sie te paski kolorowe.

To jest to co mniej wiecej udalo sie mnie rozpracowac. Oczywiscie zawsze trzeba sie bawic wartosciami "notches ", czy "notchheight " by uzyskać porządany efekt. Trzeba kombinowac az do skutku. Mam nadzieje ze chociaz troche to wytlumaczylem ; )

Marcin

Szymek
nowy

Wysłany: 22-06-2009, 14:17   

Dziękuje za tak dokładne wytłumaczenie, niestety pierwsza próba jest nieudana, robie wszystko tak jak napisałeś do punktu 9-go, plik kabiny z pivotem exportuje do pliku trainza, czyli *im, plik kabiny tak samo czyli jako plik *im, w configu daje wpis tak jak napisałeś ale niestety lok sie wyświetla na liście w lokomotywowni, a już nie moge go dodać.
Poniżej zamieszczam plik configu:

attachment {
}
auto-create 1
mesh kierownica.im
att a.kierownica
limits 0, 1
angles 0, -2
notches 0, 1
notchheight 0, 0
mousespeed -1
radius 0.05
att-parent default
}

Jakieś sugestie co moge robić źle??

MartinST43
trainz
martinst43

Wysłany: 22-06-2009, 14:47   

Zobacz tak:

Kod:
mesh-table {
    default {
        mesh                    "kabina.im"
        auto-create                1
    }
throttle_lever {
        auto-create 1
        mesh "kierownica.im"
        att "a.kierownica"
        limits 0, 1
        angles 0, -2
        notches 0, 1
                        kind "lever"
        notchheight 0, 0
        mousespeed -1
        radius 0.05
        att-parent default
    }
}

Ano, pamietaj, ze jesli wpis nazywa sie "throttle_lever", to jest to nastawnik jazdy, jesli "reverser_lever", to nastawnik kierunkowy itd.

Marcin

Szymek
nowy

Wysłany: 22-06-2009, 17:55   

Ja już jestem załamany, zrobiłem taki wpis jaki mi dałeś i teraz wogóle nie widać kabiny przy wciśnięciu "1" w maszyniście..:(

Szymek
nowy

Wysłany: 23-06-2009, 11:18   

No widze, ze poza Tobą kolego Marcinie to nikt nie chce pomagać na tym forum, a sądziłem że zalogowanie tutaj nie będzie zbędne i uzyskam pomoc.
Masz ode mnie plusa jako jedyny, który chciałeś mi pomóc.

Tata Muminka
znawca

Wysłany: 23-06-2009, 16:49   

Szymek napisał/a:
No widze, ze poza Tobą kolego Marcinie to nikt nie chce pomagać na tym forum, a sądziłem że zalogowanie tutaj nie będzie zbędne i uzyskam pomoc.
Masz ode mnie plusa jako jedyny, który chciałeś mi pomóc.

Jak ja kocham takie wpisy. Popatrz na nasza scenę zrozumiesz.

Szymek
nowy

Wysłany: 23-06-2009, 17:16   

No ale coś nie tak napisałem?;d Taka jest prawda, każdy chce lokomotywy i tylko pytania "mam fotki (zeby jeszce były) na tekstury tem2 , ale chyba nie ma modelu, czy ktoś zrobi bo ja nie umiem?" Ale nauczyć to sie nie chce..;)
A jak sie już ktoś uczy to tylko jak widać jedna osoba skutecznie pomoże, za co jeszcze raz dziękuje koledze MarcinST43.[/b]

Tata Muminka
znawca

Wysłany: 23-06-2009, 17:32   

Prawda jest znana już od xx czasu.

Odpowiedz do tematu